Napoleonin itsensä sanelema käsikirjoitus voitokkaasta Austerlitzin taistelusta huutokaupataan pian Pariisissa - Kulttuuri | HS.fi

Napoleonin itsensä sanelema käsikirjoitus voitokkaasta Austerlitzin taistelusta huutokaupataan pian Pariisissa

Yksityiskokoelmasta löytyneen taistelukertomuksen hinnaksi on ilmoitettu miljoona euroa.

20.1. 16:31

Ranskan keisari Napoleonin (1769–1821) kertomus voitokkaasta Austerlitzin taistelusta huutokaupataan pian Pariisissa, kertoo uutistoimisto AFP. Napoléon saneli 74-sivuisen käsikirjoituksen ollessaan Saint Helenan saarella maanpaossa. Tarinan kirjasi muistiin kenraali Henri-Gatien Bertrand, mutta Napoleon on itse tehnyt tekstin marginaaliin jonkun verran pieniä korjausmerkintöjä.

Myös Kolmen keisarin taisteluna tunnettu Austerlitzin taistelu käytiin joulukuun 2. päivänä vuonna 1805 ja sitä pidetään tärkeimpänä ja suurimpana Napoleonin sotavoitoista. Taistelussa Napoleonin johtama Ranskan armeija kukisti vahvuudeltaan suuremman venäläis-itävaltalaisen armeijan noin yhdeksässä tunnissa.

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa Austerlitzin mukaan on nimetty niin merkittävä ydinkeskustan katu, silta kuin juna- ja metroasemakin.

Huutokaupattavaksi tuleva tarina kertaa taisteluun valmistautumisen vaiheet ja käy läpi varsinaisen taistelun hetket. Se sisältää myös kenraali Bertrandin piirtämän taistelusuunnitelman.

Käsikirjoituksen hinnaksi on ilmoitettu miljoona euroa, ja se tulee tammikuun lopulla esille Pariisin Arts & Autographes -galleriaan. Käsikirjoituksen löysi gallerian omistaja Jean-Emmanuel Raux Bertrandin perillisille kuuluvasta yksityisestä kokoelmasta.

Sotakertomuksen kerrotaan olevan ”hieman väritetty tarina” taistelusta. Napoleon esimerkiksi hehkuttaa jokaista taisteluun osallistunutta ranskalaista suurena sankarina ja väittää haavoittuneidenkin sotilaiden tervehtineen keisaria.

Itsestään Napoleon ei puhu kertomuksessa lainkaan ensimmäisessä persoonassa, vaan käyttää muotoa ”keisari sanoo”.

Napoleonin kuolemasta tulee tämän vuoden toukokuussa kuluneeksi kaksisataa vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat