”Median muuttuminen vaatii median käyttäjältä uusia taitoja, ja sen pitää näkyä myös oppikirjoissa”, sanoo äidinkielenopettaja Reeta Aarnio - Kulttuuri | HS.fi

”Median muuttuminen vaatii median käyttäjältä uusia taitoja, ja sen pitää näkyä myös oppikirjoissa”, sanoo äidinkielenopettaja Reeta Aarnio

Opettaja ja kirjailija Reeta Aarnio kertoo, että nykyopettajia on koulutettu myös sukupuoli-identiteettiasioista: ”Sain huomata, ettei maailma ole transihmisille mitenkään auvoinen.”

Viime kevään etäjakso keikautti opettajan hetkeksi oppilaan paikalle. ”Se pakotti meidät opettajat digistymään”, sanoo äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kirjailija Reeta Aarnio.­

25.1. 2:00 | Päivitetty 25.1. 6:19

Opettaja ja kirjailija Reeta Aarnio on huojentunut. Tai oikeastaan juhlatuulella.

Hän on ollut mukana yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjasarja Särmän uudistustyössä. Sivut ovat painossa ja kolmen vuoden työrupeama skoolausta vaille valmis.

”Se oli varsinkin viimeisessä vaiheessa tosi intensiivistä.”

Tietyt perusasiat pysyvät äidinkielen opetuksessa samana vuodesta toiseen, mutta moni asia muuttuu. Erityisesti medialukutaidon merkitys on korostunut viime vuosina, Aarnio kertoo.

”Median muuttuminen vaatii median käyttäjältä uusia taitoja, ja sen pitää näkyä myös oppikirjoissa.”

Kun kaikki maailman mielipiteet ovat saatavilla ja toisaalta sisältöjä suosittelevat algoritmit tuppaavat kaventamaan näkökulmia, voi olla todella vaikeaa pysyä kriittisenä, Aarnio miettii.

”Tavallinen nuori saa informaation yleensä aika epävirallisia reittejä somekanavien kautta. Vaatii melkoista tiedonarvioinnin taitoa, että pystyy erottamaan relevantit lähteet. Sitä medianlukutaitoa me opetetaan.”

Oppikirjatyön myötä on tullut mietittyä omaa opettamista. Aarnio on työskennellyt opettajana parikymmentä vuotta. Hän toimii äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Aleksis Kiven koulussa Helsingin Alppiharjussa.

Miten äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja esimerkiksi innostaa oppilaita lukemiseen?

”Open homma on osata tarjota oikeanlaista luettavaa jokaiselle. On tärkeää antaa oppilaan mahdollisimman usein valita, minkä kirjan hän lukee. Kiinnostuksen kohteet ja lukutaitotaso vaihtelevat, eikä kukaan jaksa lukea liian vaikeaa kirjaa.”

Myös omaa tapaa kohdata oppilaat Aarnio sanoo pohtivansa usein. ”Se on työssä haastavinta, että osaisi antaa sellaista palautetta, joka kannustaisi eikä lannistaisi. Opettajana saattaa tarkoittamatta sanoa jotain, mikä voi loukata oppilasta pahastikin.”

Hän viittaa esimerkiksi nuoriin, joiden sukupuoli-identiteetti häilyy. ”Jo se, millä tavalla heitä kutsutaan, saattaa olla todella suuri asia. Siinä on kyse oppilaan kohtaamisesta ihmisenä.”

Aarnio kertoo, että opettajia on myös koulutettu sukupuoli-identiteettiasioista. Henkilökohtaisemmin asia tuli hänelle vastaan oman lapsen prosessin myötä.

”Sain huomata, ettei maailma ole transihmisille mitenkään auvoinen.”

Nuoret hyväksyvät erilaisuutta kuitenkin pääsääntöisesti hyvin, Aarnio kehuu. ”Ainakin meidän koulussamme nuoret osaavat purkaa ennakkoluuloja taitavasti.”

Yhdenvertaisuuden kulttuurin luominen luokassa vaatii silti jatkuvaa työtä opettajalta.

”Olen viime aikoina kiinnostunut koulussa restoratiivisista menetelmistä, joiden avulla esimerkiksi konflikteja saadaan ratkottua kaikkia osapuolia kunnioittavalla tavalla.”

Menetelmässä korostuu toisen kuunteleminen, vuorovaikutus ja keskinäisen ymmärryksen lisääminen.

”Se toimii hyväksyvän ilmapiirin rakentamisessa.”

Opettajaksi Aarnio sanoo päätyneensä sattumalta, vaikka kieli onkin kiinnostanut lapsesta asti.

Lukion jälkeen Aarnio ajautui vuodeksi Kriittiseen korkea­kouluun töiden ohessa.

”Siellä kekkasin, että kirjallisuuttakin voi opiskella. Päädyin yliopistoon opiskelemaan ja jotenkin varmuuden vuoksi hankin opettajan pätevyyden. Opetusharjoittelussa tajusin, että tämähän on mukavaa.”

Kirjailija Reeta Aarnion vuonna 2008 ilmestynyt esikoiskirja syntyi aikoinaan puolivahingossa, kun hän alkoi kirjoittaa esikoiselleen kertomusta tämän ollessa tokaluokkalainen.­

Jos opettaminen ei ollutkaan pitkäaikainen haave, kirjoittaminen oli. Ensimmäinen kirja syntyi puolivahingossa, kun Aarnio alkoi kirjoittaa esikoiselleen kertomusta tämän ollessa tokaluokkalainen.

”Kirjoitin luku kerrallaan. Hän luki ja pyysi lisää. Sitten keskimmäinen luki saman tarinan paria vuotta myöhemmin ja sanoi, että lähetä tämä jonnekin, joku muukin voisi haluta lukea.”

Niin esikoisteos Maan kätkemä ilmestyi vuonna 2008. Fantasiaa ja kansanperinnettä yhdistelevä nuortenkirja kertoo neljäsluokkalaisesta Liinasta. Yksinäinen tyttö löytää kirjastosta salaoven, josta on pääsy taikamaailmaan ja kiellettyyn metsään, jonne ka­toaa lapsia. Tarinasta muodostui kirjasarja.

Esikoiskirjan idea lähti uutisesta, Aarnio kertoo. ”Oli pikkupoika, joka oli kadonnut päiväkodin pihalta. Minua kiinnostavat kansanuskomukset ja folkloristiikka, ja lähdin miettimään, miten näitä tapauksia on aikanaan selitetty. Sieltä sitten tulivat kansanperinteen olennot ja hiukan jännittävät ja pelottavat asiat.”

Viimeisin teos Hän joka ei pelkää ilmestyi 2013. Viime vuodet opetustyö ja opetusmateriaalien työstäminen on vienyt suurimman ajan kirjoittamiselta. Jotain on toki aina mielessä, mutta tarkempia suunnitelmia ei tällä hetkellä kirjoittamisen suhteen ole.

”On mukava olla tässä iässä ja elämänvaiheessa. Sitä osaa jo aika paljon, on ammatissaan aika hyvä, ymmärtää enemmän ja pystyy toteuttamaan itselleen tärkeitä asioita.”

Reeta Aarnio

Syntynyt Helsingissä 1971.

Opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta Aleksis Kiven koulussa.

Filosofian maisteri, Helsingin yliopisto 1999.

Ollut tekemässä äidinkielen ja kirjallisuuden Särmä-oppikirjasarjaa.

Kirjoittanut viisi nuorten­kirjaa.

Lukuvarkaus-palkinto 2011, Kaarina Helakisa -palkinto 2013.

Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluu kolme lasta.

Täyttää 50 vuotta tänään maanantaina 25. tammikuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat