Levyraadin pitkäaikainen vakiojäsen Pirkko Liinamaa on kuollut: ”Temperamenttinen ja vauhdikas myös yksityiselämässä”, muistelee poika - Kulttuuri | HS.fi

Levyraadin pitkäaikainen vakiojäsen Pirkko Liinamaa on kuollut: ”Temperamenttinen ja vauhdikas myös yksityiselämässä”, muistelee poika

Iloinen ja puhelias Liinamaa esiintyi Levyraadin vakiojäsenenä yli kymmenen vuoden ajan.

Pirkko Liinamaa vuonna 2016.­

22.1. 14:00 | Päivitetty 22.1. 14:17

Pirkko Liinamaa on kuollut. Asian vahvistaa HS:lle hänen poikansa Jukka Liinamaa.

Suomalaisille muun muassa Levyraati-televisio-ohjelmasta tuttu Liinamaa kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana perjantaiaamuna 22. tammikuuta 88 vuoden ikäisenä. Jukka Liinamaan mukaan hänen äitinsä sairasti pitkään muistisairautta.

”Äidin kuolema ei ollut yllätys. Hän uupui hiljalleen sairastettuaan pitkään”, Jukka Liinamaa kertoo.

Jukka Liinamaa hoiti äitinsä asioita ja oli äitinsä luona tämän viimeisenä iltana.

”Juttelimme mukavia maailman menosta ja lastenlapsista”, hän kertoo. Pirkko Liinamaalla oli neljä lasta, yhdeksän lastenlasta ja neljä lastenlastenlasta.

Liinamaa oli syntynyt 24. helmikuuta vuonna 1932.

Iloinen ja puhelias Liinamaa esiintyi Levyraadin vakiojäsenenä yli kymmenen vuoden ajan. Hänen tavaramerkikseen muodostuivat sinertävänsävyiseksi värjätyt hiukset.

”Äidin brändi valtakunnan sinitukkana syntyi silloin. Kyllä me lapsetkin aina silloin tällöin seurasimme häntä huvittuneina Levyraadista. Äiti oli temperamenttinen ja vauhdikas myös yksityiselämässä”, Liinamaa muistelee.

Levyraati alkoi televisiossa syksyllä 1961. Ohjelmassa vakiotuomarit ja kutsuvieraat antoivat kappaleille pisteitä asteikolla 1–10. Esikuvana oli brittiohjelma Juke Box Jury.

Liinamaa aloitti Levyraadissa vuonna 1976 ohjelman silloisen vetäjän Jaakko Jahnukaisen pyynnöstä.

”Jahnu oli kuunnellut minua radiosta, kun vierailin Pirkko Tuomisen yöohjelmassa Tämän levyn haluaisin kuulla. Sitten hän soitti miehelleni Keijo Liinamaalle kysyäkseen, onko hänellä mitään ohjelmaan menoani vastaan. Keijo joutui kyllä siitä kärsimään, koska joittenkin katsojien mielestä paikka olisi kuulunut jollekin muulle kuin hyvin palkatun virkamiehen vaimolle”, Liinamaa kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2011.

Yhdessä toisen vakiojäsenen Klaus ”Klasu” Järvisen kanssa Ilta-Sanomille vuonna 2016 antamassaan haastattelussa Liinamaa kertoo, että Levyraadin tuomariston jäsenet eivät saaneet kuunnella kappaleita etukäteen. Juontaja-Jahnukainen toi levyt mustassa salkussa, johon muut eivät saaneet koskea. Ohjelman seuraava juontaja Jukka Virtanen ei myöskään paljastanut valitsemiaan levyjä.

Levyjä varjeltiin kuin valtiosalaisuutta, Liinamaa kertoo jutussa.

Hän myös muisteli nauraen, miten tuomariston jäsenet luulivat vielä tuolloin Suomessa tuntematonta Michael Jacksonia äänen perusteella naiseksi.

Pirkko Liinamaa oli viimeinen elossa ollut 1980-lukulaisen Levyraadin vakiokasvo. Klaus Järvinen kuoli lähes tasan vuosi sitten, 17. tammikuuta 2020. Jukka Virtanen kuoli syyskuussa 2019.

Liinamaan poika Jukka Liinamaa kertoo, että ennen Levyraadista vauhtiin lähtenyttä uraa hänen äitinsä keskittyi perheeseen ja kotirouvana olemiseen. Hän oli naimisissa valtakunnansovittelija ja pääministeri Keijo Liinamaan kanssa. Keijo Liinamaa toimi urallaan myös oikeusministerinä sekä työvoimaministerinä.

Pääministerin puolison ominaisuudessa Liinamaa muun muassa emännöi naisille tarkoitettua illallista, kun Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford ja hänen vaimonsa, rouva Betty Ford vierailivat Helsingissä Etyk-huippukokouksen aikaan kesällä 1975.

Yhdysvaltain Helsingin-lähetystö lähetti kotimaahansa sähkeitä, joissa emäntänä toiminutta Liinamaata kuvailtiin ”iloiseksi, itsetietoiseksi ekstrovertiksi”, sekä ihmiseksi, joka ”puhuu nopeasti eikä epäile käyttää englannintaitoaan”. Paljastussivusto Wikileaks julkaisi Liinamaatakin koskevat sähkeet vuonna 2013, tuolloin niistä kertoi Ilta-Sanomat.

Liinamaa jäi leskeksi, kun Keijo Liinamaa kuoli vain 51-vuotiaana vuonna 1980.

”Isäni kuoleman jälkeen äiti teki pitkän uran television lisäksi erilaisissa pr-hommissa”, Jukka Liinamaa kertoo.

Pirkko Liinamaa toimi vuosia Yhtyneitten kuvalehtien lukijamatkojen emäntänä ja sen jälkeen pankin asiakkaitten valtakunnallisena emäntänä.

”Matkustin ympäri Suomea sekä Pohjoismaissa että Baltiassa eri tapahtumissa ja illanvietoissa”, Liinamaa kertoi Ilta-Sanomille 2011.

Silloin tällöin hänet nähtiin myös televisiomainoksissa. Jopa Spede pyysi Liinamaata esiintymään elokuvaansa Hei kliffaa hei(1985).

1980-luvun loppupuolella Liinamaa emännöi MTV:llä omaa televisio-ohjelmaa Pirkon kammari. Häntä kuultiin myös radion Hyvää huomenta Suomi -ohjelmassa ja hän juonsi monta vuotta radion joulu- ja juhannusvalvojaisia Klaus Thomassonin kanssa. Lisäksi hän kirjoitti pakinoita.

Liinamaa oli sitoutumattomana presidentin valitsijamiehenä vuoden 1982 presidentinvaalissa.

Vuonna 2011 Liinamaa kertoi Ilta-Sanomille elävänsä aktiivista eläkeläisen elämää: Hän asui lapsuusmaisemissaan Helsingissä, ajeli täyttä päätä autoa ja rakasti erilaisia kulttuuririentoja. Hän kuului kirjallisuuspiiriin, Pro Oopperaan ja Ida Aalberg -säätiöön sekä kävi aktiivisesti teatterissa ja oopperassa, jonka lähellä hän asui.

Pirkko Liinamaan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Levyraatilaisia kesällä 1987: Jukka Virtanen, Klaus Järvinen, Pirkko Liinamaa, Pekka Kyrö, Harriet Weslander ja Remu Aaltonen.­

Jukka Virtanen, Klaus Järvinen ja Pirkko Liinamaa Oulunkylän Pop & Jazz Konservatorion juhlassa Kalastajatorpalla vuonna 1988.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat