Innoittava rakkauskertomus säkenöi kuvatessaan kaunopuheista diplomaattista juonittelua - Kulttuuri | HS.fi

Innoittava rakkauskertomus säkenöi kuvatessaan kaunopuheista diplomaattista juonittelua

Onnistunut brittielokuva kertoo tositarinan afrikkalaisprinssin ja englantilaisneidin tunteita kuohuttavasta avioliitosta.

Rakastavaisia tulkitsevat Rosamund Pike ja David Oyelowo.­

23.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 17:01

Yhdistynyt kuningaskunta ★★★★

A United Kingdom, Britannia 2016

TV1 klo 22.40 ja Areena (K12)

Lontoo vuonna 1947. Betšuanamaan kruununprinssi Seretse Khama ja brittineiti Ruth Wil­liams kohtaavat ja rakastuvat. Kieltoja ja uhkauksia uhmaten he solmivat rakkausavioliiton ja haluavat asettua miehen kotimaahan Afrikkaan.

Kaksoismerkityksellä nimetty elokuva Yhdistynyt kuningaskunta kertaa raskaat käänteet ja taistelut, joita aviopari kävi läpi kansallisten perinteiden, diplomaattisen juonittelun, häikäilemättömän siirtomaaryöstelyn sekä naapuri Etelä-Afrikan rasistisen apartheidpolitiikan ristitulessa.

Kauaskatseinen työ tuotti hedelmää: brittien protektoraatti itsenäistyi Botswanaksi vuonna 1966, ja Khama äänestettiin sen ensimmäiseksi presidentiksi.

Rakkauskertomus on innoittava ja historiallisesti valistava, ja se loistaa puheittensa retoriikassa. Pääosia esittävät David Oyelowo ja Bond-tytöstä naisasia-aktivistiksi suuntautunut Rosamund Pike.

Aikoinaan rasismikuvauksia ohjasivat valkoiset liberaalimiehet, mutta nyt voi sokkonakin arvata, että ohjaaja Amma Asante on musta nainen. Sanomattakin on selvää, että myös hän taitaa työnsä moitteitta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat