Ruotsalainen näytelmä­kirjailija Lars Norén on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Ruotsalainen näytelmä­kirjailija Lars Norén on kuollut

Norénin perhe kertoo kustannusyhtiön tiedotteessa, että taiteilija kuoli 76-vuotiaana koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lars Norén kuvattuna Tukholmassa vuonna 2017.­

26.1. 22:27

Ruotsalainen näytelmäkirjailija, runoilija ja ohjaaja Lars Norén on kuollut 76-vuotiaana, kustannusyhtiö Albert Bonniers kertoo uutistoimisto TT:lle välittämässään tiedotteessa.

Taiteilijan perhepiiristä tulleen tiedon mukaan Norén kuoli tiistaina koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, kustantaja kertoo tiedotteessa.

Tiedotteessa Norénin perhe kiittää terveydenhuollon työntekijöitä, jotka pitivät Norénista huolta tämän viimeisinä elinpäivinä.

Lars Norén syntyi Tukholmassa vuonna 1944. Norén ehti elämänsä aikana kirjoittaa kymmeniä näytelmiä, kuunnelmia, runoteoksia ja televisiodraamoja.

Norén julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa 19-vuotiaana, ja myöhemmin hänestä tuli kysytty ohjaaja kotimaan ja Euroopan teatteripiireissä. Hän toimi muun muassa ruotsalaisen Riksteaternin ja Göteborgin Folkteaternin taiteellisena johtajana.

Norén sai tunnustukseksi töistään useita ruotsalaisia kulttuuripalkintoja. Hänen tunnetuimpia töitään on ruotsalainen näytelmäklassikko Natten är dagens mor ja sen jatko-osa Kaos är granne med Gud.

Vuonna 1999 ensiesityksensä saanut uusnatsiteemoja käsittelevä näytelmä 7:3 herätti aikanaan laajaa keskustelua teatterin ilmaisunvapaudesta ja rajanvedosta todellisuuteen.

Näytelmässä rooleja esittivät oikeassa elämässä tuomion saaneet rikolliset, joilla oli uusnatsitaustaa. Yksi heistä oli saanut näytelmää varten lomaa vankilasta, minkä aikana hän osallistui pankkiryöstöön. Niin kutsutuissa Malexanderin murhissa kaksi poliisia sai surmansa.

Lars Norén oli naimisissa useampaan otteeseen, viimeisenä näyttelijä Annika Hallinin kanssa vuoteen 2013 saakka. Norénilla on kolme lasta.

Viimeisinä päivinään Norénia hoidettiin tukholmalaisessa St. Göransin sairaalassa ja Karoliinisessa instituutissa, jossa ollessaan hän kuoli.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat