Nykysirkuksen pioneeri Maksim Komaro valmisteli vuosia suurtuotantoa, jonka piti pyöriä Berliinissä: Se olisi ollut ”lottovoitto”, mutta nyt esitys nähdään netissä - Kulttuuri | HS.fi

Nykysirkuksen pioneeri Maksim Komaro valmisteli vuosia suurtuotantoa, jonka piti pyöriä Berliinissä: Se olisi ollut ”lottovoitto”, mutta nyt esitys nähdään netissä

Koronapandemia ajoi Circo Aereon uuden in_between -nykysirkusesityksen ensi-illan internetiin.

Kuva Maksim Komaron esityksestä in_between. Vasemmalla seisoo käsillään Saleh Yazdani. Ylhäällä Onni Toivonen. Hänen käsissään roikkuu Alyssa Bunce. Alhaalla taaksepäin taipuneena Sini Saari.­

27.1. 14:23

”Vapaus on suurin syy, jonka takia teen nykysirkusta. Siinä voi tehdä mitä vain. Mutta myös häilyväisyys kuuluu sen luonteeseen. Temppu tai esitys voi romahtaa koska vain. Se sopii tietysti korona-aikaan”, Maksim Komaro miettii.

Circo Aereon uusi in_between -esitys tosiaan romahti koronapandemian takia. Komaron ohjaus saa ensi-iltansa huomenna torstaina internetissä. Muualla sitä ei näillä näkymin esitetä yleisötilaisuuksien rajoitusten takia.

In_betweenistä piti olla 15 esitystä nykysirkuskeskus Cirkossa, minkä jälkeen sen oli sovittu pyörivän Berliinin Chamäleon-teatterissa peräti puoli vuotta. Komaro sanoo, että niin pitkää kautta nykysirkusesitys ei voikaan saada juuri muualla.

”Nykysirkus ei ole lähtenyt Saksassa yhtä vahvasti lentoon kuin muualla Euroopassa, koska siellä kaupallisen esitystaiteen perinne elää yhä varieteeteattereissa. Chamäleonkin on sellainen teatteri, hieno paikka, jossa saa pöytiin juomia, mutta sen ohjelmisto keskittyy nykysirkukseen.”

Chamäleon tilasi Komarolta esityksen nelisen vuotta sitten. Vuosien varrella hän on etsinyt esiintyjiä ympäri maailmaa. Teatterin näyttämöstä tehtiin puinen pienoismalli ja se mallinnettiin tietokoneella suunnittelua varten. Lavastaja Pavla Kamánova löytyi Tšekistä.

Vaikka tuotanto on iso ja vei vuosien työn, Komaro järjestää ensi-illan mieluummin verkossa kuin jättää esityksen odottamaan ties kuinka pitkäksi aikaa.

”Chamäleon olisi ollut lottovoitto taloudellisesti ja etenkin nuorten esiintyjiemme uralle. Mutta jos asian panee hyllylle, aika usein se unohtuu sinne. Enkä halunnut pettää lupaustani etenkään esiintyjille, joista yksi tuli Kanadasta asti.”

Kokonaan toivoa Chamäleonista ei ole heitetty. Kun Circon verkkoesitys päättyy, lavasteet lähtevät Berliiniin odottamaan parempia aikoja.

In_betweenissä näyttämöllä on kuusi akrobaattia. Alkuviikon pukuharjoituksessa esitys alkoi johdannolla, jossa luvattiin unia ja taikaa vähän Shakespearen Kesäyön unelman tyyliin. Ne eivät usein olekaan kaukana nykysirkuksesta.

Maksim Komaro (s. 1974) tuntee sen maailman hyvin. Hän alkoi esittää taikatemppuja viisivuotiaana. 15-kesäisenä hän jo opetti jongleerausta.

Circo Aereon Komaro perusti Jani Nuutisen ja Ville Walon kanssa 1996. Se on toiminut Suomessa ja Ranskassa ja esiintynyt 30 maassa. Kansainvälisestä menestyksestä voi kieliä sekin, että Aereo löytyy Wikipediasta englanniksi muttei suomeksi.

Jo melkein kymmenen vuotta sitten Komaro vetäytyi näyttämöltä ja keskittyi esiintymisen sijaan ohjaamaan.

Koronan kanssa Komaro on ehtinyt jo kamppailla. Hän arvelee olevansa ensimmäinen nykysirkuslainen, joka on ohjannut esityksen kokonaan Zoomin kautta. Tšekkiläisen Cirk La Putykan esitys Kaleidoscope sai ensi-iltansa kesäkuussa.

”Esiintyjille olin kuusi viikkoa naama läppärin ruudulla. Välillä he unohtivat minut ja siirtyivät kameran ulottumattomiin. Kun ensi-iltaa juhlittiin Prahassa, osallistuin taas läppärillä, jonka kanssa ihmiset kävivät juttelemassa. Join omaa skumppaa Helsingissä.”

Komaro ei halua, että in_betweenin sisällöstä paljastetaan liikoja etukäteen. Hän kaipaa kokemusta elävästä esityksestä, ja verkkoon pyritään luomaan sellaisen tunnelma. Kamera pysyttelee katsomossa eikä esimerkiksi televisiotaltiointeja jäljitellä.

Circo Aereossa on nähty kabareen piirteitä, ja esirippuineen in_between on helppo kuvitella vuonna 1906 rakennettuun Chamäleon-teatteriin.

Verkkoversion kuvauksesta vastaavat taikuri Kalle Nio ja jonglööri Ville Walo. He tuovat esityksen katsojien olohuoneisiin.

Sen lähemmäs olohuonettaan tätä sirkusesitystä ei kannatakaan toivoa, ellei suunnitelmissa ole tapettiremontti ja uuden sohvan hankkiminen.

Circo Aereo: in_between. Ensi-ilta 28.1. klo 20 esinäytöksen kanssa täällä. Tallenne pelkästä esityksestä katsottavissa 4.2. saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat