Raa’an väkivaltainen Gangsterisota-elokuva pohjautuu todellisiin henkilöihin Los Angelesissa vuonna 1949 - Kulttuuri | HS.fi

Raa’an väkivaltainen Gangsterisota-elokuva pohjautuu todellisiin henkilöihin Los Angelesissa vuonna 1949

Poliisin erikoisosaston tehtävänä on tuhota häikäilemättömän gangsteripomon organisaatio. Siinä ei laista piitata, eikä elokuva moraalin perään huutele.

Poliisin erikoisryhmän väkeä: Jerry Wooters (Ryan Gosling, vas.), John Omara (Josh Brolin), Navidad Ramirez (Michael Peña), Max Kennard (Robert Patrick) ja Coleman Harris (Anthony Mackie).­

1.2. 2:00

Gangsterisota ★★★

Gangster Squad, USA 2013

Nelonen klo 22.00 (K16)

Kovaksikeitetyllä, usein yli­määräisellä raa’alla väkivallalla kuorrutetulla rikollisten ja poliisien kuvauksella on luja sija yhdysvaltalaisen viihteen historiassa. Lajityyppi on tuottanut monia oman tekoaikansa moraalia venyttäneitä klassikoita.

Kun osaset loksahtavat kohdalleen, varioituu genren perinteisistä aineksista yhä edelleen kelpoja, päällisin puolin kyynisen pastissin omaisia mutta väkevästi iskeviä elokuvia.

Vuoden 1949 Los Angelesiin sijoittuva Gangsterisota on tällainen tyylinäyte. Tapahtumat ovat monin osin kuvitteellisia, mutta Ruben Fleischerin ohjaus pohjautuu todellisiin henkilöihin.

John O’Mara (Josh Brolin) on tuima sotaveteraani, lahjomaton ja kovaotteinen poliisi, joka saa salaisen tehtävän. Hän johtaa virkamerkit ja -vastuun syrjään sysäävää erikoisosastoa, jonka on määrä tuhota sadistisen gangsteripomon Mickey Cohenin (Sean Penn) johtama organisaatio.

Tehtävässä ei laista piitata, eikä elokuva moraalin perään huutele. Poliisit ja gangsterit käyvät keskinäistä sotaansa omassa umpinaisessa todellisuudessaan, jota muu maailma ei kosketa.

Yhteenotto on kuin takapihan jälkinäytös maailmansodalle: murskataan vihollinen ja päästään taas rauhassa kotiin, siellä odottaneen rakkaan luo.

Ja ruumiita syntyy kuin pienessä sodassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat