Sellistit saivat Kulttuurirahastolta 200 000 euroa – nuorille oma akatemia ja uusi kilpailu - Kulttuuri | HS.fi

Sellistit saivat Kulttuurirahastolta 200 000 euroa – nuorille oma akatemia ja uusi kilpailu

Selloakatemiasta toivotaan apua nuorille suomalaissellisteille, joista yksikään ei viime vuonna yltänyt ulkomaisten hakijoiden tasolle Sibelius-Akatemian pääsykokeissa.

Tuomas Ylinen (vas.) ja Tuomas Lehto perustivat Selloakatemian, joka sai juuri 200000 euron avustuksen Kulttuurirahastolta.­

10.2. 10:00

Viime vuonna perustettu Selloakatemia on saanut 200 000 euroa Kulttuurirahastolta ja ideoinut uuden sellokilpailun lapsille ja nuorille. Kilpailu järjestetään Porvoon Taidetehtaassa 21.–24. lokakuuta.

Arvovaltaisuutta kilpailuun tuovat kaksi kilpailukappaletta säveltävät Aulis Sallinen ja Sebastian Fagerlund sekä tuomaristo, johon kuuluvat esimerkiksi Marko Ylönen, Senja Rummukainen, Sennu Laine, Jan-Erik Gustafsson ja Martti Rousi.

Kilpailussa on sarjat 10–12-vuotiaille, 13–15-vuotiaille ja 16–19-vuotiaille. Vanhimpien sarjan finalistien orkesterina on Helsinki Chamber Soloists, joka koostuu pääkaupunkiseudun orkesterien soolosoittajista.

Järjestäjinä ovat Porvoon kaupunki, Porvoonseudun musiikkiopisto-Borgånejdens musikinstitut ja Selloakatemian sekä Viuluakatemian yhdistelmä eli Jousiakatemia.

Pirteä alku siis Selloakatemialle, jonka Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäinen soolosellisti Tuomas Ylinen ja Radion sinfoniaorkesterin ensimmäinen soolosellisti Tuomas Lehto perustivat viime vuonna.

”Pianossa ja viulussa on kansalliset kilpailut lapsille ja nuorille, mutta nuorille sellisteille suunnattua kilpailua ei ole ollut ennen kertaluonteisesti järjestettyä vuoden 2019 Salon sellokilpailua, jonka perinteitä jatkamme”, Ylinen kertoo.

Tavoitteena on, että 16–19-vuotiaiden sarja valmistaa osaltaan muusikkoja Turun kansalliseen sellokilpailuun ja sitä kautta jopa Paulon kansainväliseen sellokilpailuun.

Pahitteeksi ei myöskään olisi, jos kilpailu ja koko Selloakatemia pystyisi auttamaan teinejä tasolle, jolla voi päästä Sibelius-Akatemian pääsykokeista solistiselle linjalle.

Viime pääsykokeissa ulkomaiset hakijat veivät kaikki uudet opiskelupaikat kunnes yksi suomalainen nousi varasijalta mukaan.

Se oli lähivuosiin verrattuna toki poikkeus, ja sellaiseksi sen toivoisi vahvojen selloperinteiden maassa jäävänkin.

Mutta mikä on uusi Selloakatemia ja mitä muuta se tämän kilpailun ohella järjestää?

”Mallina on Viuluakatemia, jossa opettajina ovat Janne Malmivaara ja Elina Vähälä”, Ylinen kertoo.

”Toiminta on periodiluonteista, kahdeksan viikonloppuperiodia vuodessa Porvoonseudun musiikkiopiston tiloissa.”

Viuluakatemia on toiminut jo vuosikymmenen ja sen idea lähti Kuhmon kamarimusiikin yhteydessä järjestetystä Kuhmon viulukoulusta.

”Viuluakatemia on saanut jo valtavasti hienoja tuloksia. Esimerkiksi kahden viimeisimmän Kuopion viulukilpailun melkein kaikki palkintojen saajat ovat olleet Elinan ja Jannen opissa”, Ylinen muistuttaa.

Myös Selloakatemia on muuta opiskelua tukeva akatemia, johon on tässä vaiheessa otettu mukaan seitsemäntoista lasta ja nuorta. Jo ennen Kulttuurirahaston uutta tukea heitä ovat vierailevina opettajina auttaneet kokeneet pedagogit ja taiteilijat Erkki Rautiosta lähtien.

”Kulttuurirahaston 200 000 euron tuki auttaa nyt todella paljon. Nuorten kurssimaksut tiputetaan puoleen ja saamme palkattua periodeille mukaan lisää pianisteja ja vierailevia opettajia sekä voimme järjestää nuorille konsertteja”, Ylinen kertoo.

Voit lukea Porvoon sellokilpailusta lisää tämän linkin takaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat