Saa olla ylpeästi vanha – HS Kirjaston viikon kirjassa lähdetään etsimään ylpeästi vanhoja naisia ja löydetään heidät - Kulttuuri | HS.fi

Saa olla ylpeästi vanha – HS Kirjaston viikon kirjassa lähdetään etsimään ylpeästi vanhoja naisia ja löydetään heidät

Oman 50-vuotispäivän lähestyminen sysäsi Eveliina Talvitien kirjoittamaan ikääntymisestä.

Eveliina Talvitie asuu Viljandissa Virossa.­

14.2. 2:00 | Päivitetty 14.2. 11:33

Vanhan naisen elämä ei ole helppoa. Ääntään ei saa kuuluviin, työt lähtevät alta, yhteiskunnan ihanteet nuoruudesta ja kauneudesta painavat niskaa.

Kirjailija Eveliina Talvi­tie seurasi tilannetta vuosien varrella. Oman 50-vuotis­päivän lähestyessä hän päätti kirjoittaa kirjan, jossa tuotaisiin esille myös vanhan naisen elämän iloisia puolia ja jonka avulla, toivottavasti, lisättäisiin eri ikä­ryhmien välistä keskustelua.

Tammikuun alussa ilmestyneessä kirjassa Vanha nainen tanssii (Into) hän haastattelee yhtätoista ikääntyvää naista.

Vanhaksi kutsuminen on monelle suuri loukkaus. Vanha nainen tanssii syntyi, kun Talvi­tie ryhtyi pohtimaan syitä sanan huonolle kaiulle. Itse tänä vuonna viisi­kymmentä vuotta täyttänyt kirjailija on iästään ylpeä.

”Ikää kertyy lisää vuoden välein, jos pysyy hengissä. Siinä ei lähtökohtaisesti pitäisi olla mitään negatiivista”, Talvitie totesi videopuhelun välityksellä työhuoneellaan Viron Viljandissa (HS 26.12. 2020).

Kirjassa elämästään ja ajatuksistaan kertovat tanssitaiteilija ja koreografi Ervi Sirén, psykologi Pirkko Lahti, mallitoimiston toimitusjohtaja Laila Snellman, kirjailija Katariina Souri, toimittaja Marketta Mattila, toimittaja Raisa Rauhamaa, elokuvafestivaalin johtaja Leena Pasanen, entinen Pamin puheenjohtaja , näyttelijä Anu Sinisalo, toimittaja Pirkko Arstila ja näyttelijä Seela Sella.

Vanhenemisessa on kaikille sukupuolille haasteensa, mutta ikääntyminen ei ole tasa-arvoista.

Tämä näkyy muun muassa rahassa. Euroopan Unioni on viime vuosina kiinnittänyt huomiota sukupuolten eroon eläkkeissä, joiden takia vanhoilla naisilla on huomattavasti miehiä korkeampi riski köyhtyä.

Miesten eläke on Suomessakin 22,5 prosenttia naisten eläkettä korkeampi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat