Suomen Kulttuurirahasto myönsi useita apurahoja saamelaisen kulttuurin tutkimukselle ja tukemiselle - Kulttuuri | HS.fi

Suomen Kulttuurirahasto myönsi useita apurahoja saamelaisen kulttuurin tutkimukselle ja tukemiselle

SKR jakaa tänä vuonna apurahaa yhteensä 25 miljoonaa euroa. Taiteen ja tieteen suurimmat, 200 000 euron apurahat myönnettiin Selloakatemialle sekä Kolttakulttuurisäätiölle.

Saamen lippu saamelaisten oikeuksia käsittelevässä tapahtumassa Kansallisarkistossa Helsingissä viime vuoden helmikuussa.­

16.2. 0:01

Suomen Kulttuurirahasto (SKR) on myöntänyt erilaisia taiteen ja tieteen apurahoja yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Tukea saa 1 023 hakijaa, joista 500 saa kokovuotisen apurahan. Taiteen ja tieteen suurimmat, 200 000 euron apurahat myönnettiin Selloakatemialle sekä Kolttakulttuurisäätiölle.

Saamelaiskulttuuri on muutenkin vahvasti edustettuna tänä vuonna, sillä sitä tukeviin hankkeisiin myönnettiin kaikkiaan kymmenen apurahaa. Kolttakulttuurisäätiön apurahalla toteutetaan kolttasaamelaisten lasten ja nuorten omakielinen koulupolku kielipesistä peruskouluun ja tuotetaan koltansaamenkielistä oppimateriaalia.

Muun muassa 100 000 euron apurahan sai saamelaisten poronhoitajien hyvinvointia ja voimavaroja selvittävä tutkimus. Sitä tekevät professori Arja Raution johdolla saamelaisista, suomalaisista ja kanadalaisista tutkijoista koostuva työryhmä. Sámi Duodji ry saa puolestaan 22 000 euron Taidetta hoitolaitoksiin -apurahan Saamelaiskulttuuri taiteena Utsjoen hoitolaitoksiin -nimiseen hankkeeseen.

Taidetta hoitolaitoksiin -apurahoilla SKR haluaa edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta ja lisätä erityistä tukea tai hoitoa tarvitsevien ihmisten elämänlaatua taiteen keinoin. Näitä apurahoja jaettiin yhteissummaltaan lähes puoli miljoonaa euroa.

Selloakatemian saama suuri apuraha mahdollistaa lahjakkaille, nuorille sellisteille laadukkaan lisäopetuksen ja mahdollisuuden vertaisoppimiseen ja yhdessä soittamiseen.

”Apuraha turvaa toimintamme useaksi vuodeksi. Sen avulla voimme laskea opiskelijoiden kurssimaksuja sekä monipuolistaa toimintaamme vierailevien opettajien ja konserttitoiminnan muodossa. Pääsemme näin kasvattamaan uutta sellistisukupolvea ja rikastuttamaan Suomen musiikkielämää”, Selloakatemian perustajajäsen Tuomas Ylinen sanoo tiedotteessa.

Yhden suurimmista apurahoista, 105 000 euroa, sai dokumentaristi Juhani Haukan elokuva, jossa seurataan Kansallisarkiston tutkijoiden työtä ja tutkimuksen etenemistä viiden vuoden ajan Suomessa ja Venäjällä. Kyse on Kansallisarkiston monivuotisesta Suomalaiset Venäjällä 1917–1964-tutkimushankkeesta, jossa selvitetään kymmenientuhansien suomalaisten kohtaloita Neuvosto-Venäjällä ja Neuvostoliitossa.

Helsingin Sanomat kirjoitti tutkimuksesta viimeksi sunnuntaina.

150 000 euron apurahan sai HUSin kardiologian professori Juha Sinisalon työryhmä keinoälyn kliinistä soveltamista valtimokovettumataudissa käsittelevään tutkimukseen. Professori Pirjo Hiidenmaa työryhmineen sai 120 000 euron apurahan kaksivuotiseen hankkeeseen, jossa selvitetään, miten kirjallisuus on läsnä lukijoiden elämässä ja mikä merkitys teoksilla ja lukemisella on.

Tieteen osuus jaetuista apurahoista on viime vuoden tavoin 52 prosenttia ja taiteen 47 prosenttia. Apurahojen käyttötarkoituksista taiteellisen työskentelyn osuus kasvoi. Taiteen hakijoista joka kymmenes sai apurahan, tieteessä joka kahdeksas.

Naisten osuus apurahansaajista on tieteessä 56 prosenttia ja taiteessa 61 prosenttia. Sekä tieteessä että taiteessa naisten osuus saajista on hieman suurempi kuin hakijoista.

SKR jakaa tänä vuonna apurahoja yhteensä noin 44 miljoonaa euroa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat