Näyttelijä Titta Jokinen viihtyy pitkän työuran jälkeisessä elämänvaiheessa: ”Mitään isompaa en varmaan enää ryhdy tekemään” - Kulttuuri | HS.fi

Näyttelijä Titta Jokinen viihtyy pitkän työuran jälkeisessä elämänvaiheessa: ”Mitään isompaa en varmaan enää ryhdy tekemään”

”Tulevalta en toivo muuta kuin että saisin olla terve ja olla täällä mahdollisimman pitkään”, Titta Jokinen sanoo.

Titta Jokinen muutti aviomiehensä kanssa Helsingin Lauttasaareen reilu vuosi sitten. ”Asuimme ennen Töölössä Topeliuksenkadulla, mutta kun asuintalomme viereen alettiin suunnitella ratikkalinjaa, päätimme lähteä pois. Kaunista täällä on, ja kotoani on vain pieni kävelymatka merenrantaan.”­

22.2. 2:00 | Päivitetty 22.2. 10:31

Näyttelijä Titta Jokinen ehti takavuosina tulla tutuksi koko kansalle. Urasta television, teatterin, laulun ja dubbauksen parissa tuli pitkä, mutta vähitellen kiireet ovat jääneet taakse.

”Tämä tuntuu hirveän luontevalta. Pieniä töitä teen aina silloin tällöin, mutta mitään isompaa en varmaan enää ryhdy tekemään”, Jokinen kertoo.

Hän teki dubbausroolin viime vuonna ensi-iltaan tulleessa Soul – Sielun syövereissä -animaatiossa ja pienet roolit tyttärensä Kiti Kokkosen näytelmissä pari vuotta sitten. Suurin osa ajasta kuluu kuitenkin tavallisessa eläkeläisen arjessa. Päätös eläkkeelle jäännistä oli helppo.

”Vähän yli satavuotias äitini eli vielä silloin. Hän asui maalla Satakunnassa ja tuntui luontevalta, että alamme nähdä enemmän. Halusin olla siinä lähellä, käydä useammin ja panna asiat arvojärjestykseen.”

Jokinen oli lähtenyt Satakunnasta Helsinkiin 18-vuotiaana. Hän aikoi sairaanhoitajaksi, mutta esiintyminen vei mennessään. Ensin oli laulu-ura, joka alkoi Tommy ja Titta -duon levytyssopimuksesta.

1970-luvulla Jokinen esiintyi Gugi Kokljuschkinin kanssa, oli mukana Kirkan kesäshow’ssa ja lauloi Orient Express -yhtyeessä. Se teki muun muassa kuukauden Puolan-kiertueen.

”Minulla oli pörröinen tukka ja pitkä hame ja lauloin Marsha Huntin biisejä. Myöhemmin 1970-luvulla teimme Mirumaru-yhtyeen kanssa ravintolashow’ta. Se oli aivan ihanaa työtä. Ihmiset söivät ja tulivat katsomaan käsikirjoitettuja show’ta, joten salit olivat aina täysiä.”

Laulajavuodet veivät myös euroviisuihin 1976. Jokinen lauloi ja tanssi Fredin Pump pump -kappaleessa yhdessä Anneli Koiviston kanssa.

”Oli se kokemus nuorelle tytölle. Koneisto oli massiivinen ja Suomesta paljon ihmisiä mukana. Siitä jäi kaikkien kanssa ystävyyskin, mikä on ihanaa, koska usein ne tössähtävät heti, kun produktio on ohi. Kaikista ei jää ihmisiä elämän varrelle.”

Laulajauran rinnalla Jokinen alkoi saada rooleja MTV:n ohjelmista. Ruutuaika kasvoi 1970-luvulla vähitellen, ja näyttelemisestä tuli lopulta päätyö.

Hänestä tuli erityisesti Pertti Reposen ohjelmien vakiokasvo. Oli Valehtelijoiden klubi, Älywapaa palokunta, Paha yskä – ja yhä pahenee, Pappia kyydissä ja monia muita. Käsikirjoittajan hurttia huumoria ja itseironiaa Jokinen muistelee lämmöllä.

Elokuvauraansa hän luonnehtii lähinnä muutaman repliikin rooleiksi ”Uunoissa, Viljoissa ja Körmyissä”. Mutta oli vaativampiakin osia, kuten Millan äiti Minä ja Morrison -elokuvassa.

Paljon kertyi myös dubbausrooleja, joita Jokinen teki muun muassa Disney-elokuviin sekä Hayao Miyazakin Totoroon ja Henkien kätkemään. Erikoisimpia hahmoja oli avaruusolio E.T.

”Siitä tuli hirveä haloo, ettei sitä voi dubata suomeksi. Otettiin kuitenkin ääninäytteitä, ja minusta tuli Suomessa E.T. Eihän siinä ole paljon repliikkejä, mutta oli se hauska juttu.”

Vuonna 1995 Jokisen puhelin soi. Hänen entinen aviomiehensä, Komediateatteri Arenan johtaja Ere Kokkonen kysyi, lähteekö Jokinen teatteriin mukaan. Hän vastasi heti lähtevänsä. Vuosien mittaan hän oli mukana yli 30 produktiossa.

”Oli musikaaleja ja revyytä. Presidentti Tarja Halosen roolia tein kaksi kautta, kuten hänkin teki. Imitaattori en ole, mutta sain hyvän peruukin, nenän ja vaatteet”, Jokinen muistelee.

”Teatterissa oli hyvä olla, ja kun tytär tuli sinne vähän myöhemmin, siellä oli tuttua ja turvallista. Mutta tv-työ miellytti enemmän, koska teatteri vei illat. Olin joka ilta pois kotoa paitsi sunnuntaisin ja maanantaisin. Ei se miehellenikään ollut kivaa olla aina yksin viikonloppuja.”

Nyt yhteistä aikaa on enemmän, kun työelämä on jäänyt taakse. Korona-aika kuluu kotona rokotetta odottaen.

”Ei tässä paljoa tuttuja nähdä. Pauliina-tytärtä ja pientä lapsenlasta käymme katsomassa takapihalla etäisyyttä pitäen, ja toista tytärtä Kitiä hänen pihallaan. Onhan tämä outoa elämää, mutta kyllä sitä aika nopeasti mukautuu”, Jokinen sanoo.

”Tulevalta en toivo muuta kuin että saisin olla terve ja olla täällä mahdollisimman pitkään. Nähdä lapsia ja lapsenlasta sekä kulkea näitä Lauttasaaren katuja.”

Titta Jokinen

Syntynyt 1951 Kalannissa.

Näyttelijä ja laulaja. Kymmeniä rooleja tv-sarjoissa, elokuvissa, radiossa, teatterissa ja ääninäyttelijänä. Levytyksiä vuodesta 1969.

Naimisissa Jussi Tunturin kanssa 30 vuoden ajan. Aikaisemmista liitoista tyttäret Kiti Kokkonen ja Pauliina Virta. Yksi lapsenlapsi ja yksi bonuslapsenlapsi.

Harrastaa ruoanlaittoa.

Täyttää 70 vuotta tiistaina 23. helmikuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat