Kiehtovan Lee Millerin vaikuttava elämäntyö löytyi laatikoista kotitalon vintiltä vasta hänen kuolemansa jälkeen - Kulttuuri | HS.fi

Kiehtovan Lee Millerin vaikuttava elämäntyö löytyi laatikoista kotitalon vintiltä vasta hänen kuolemansa jälkeen

Yhdysvaltalaissyntyinen valokuvaaja Lee Miller (1907–1977) eli poikkeuksellisen monivaiheisen elämän.

Lee Miller oli yksi tärkeimmistä valokuvaajista toisessa maailmansodassa. Kuvassa Miller Saint-Malossa Ranskassa vuonna 1944.­

21.2. 2:00 | Päivitetty 21.2. 11:09

Englantilainen valokuvaaja ja kirjailija Antony Penrose (s. 1947) muistaa äitinsä ”pahaisena juoppona” ja ”hysteerikkona, joka teki numeron jo junaan nousemisesta” – kuten hän tiivistää dokumentissa Lähikuvassa Lee Miller (2020).

Vasta kuoleman jälkeen Penroselle selvisi, että New Yorkin lähellä varttunut Lee Miller (1907–1977) oli elänyt ennen hänen syntymäänsä poikkeuksellisen monivaiheisen elämän, jollaisen sepittäminen olisi vaatinut hyvää mielikuvitusta ammattikäsikirjoittajaltakin.

1920-luvulla Lee Miller työskenteli valokuvamallina New Yorkissa.­

Taiteita opiskellut Miller oli ollut menestynyt valokuvamalli New Yorkissa, kuuluisan surrealistisen kuvataiteilijan Man ­Rayn työpari Pariisissa, egyptiläisen miljonäärin turhautunut vaimo Kairossa sekä Lontoon vuosinaan Vogue-lehden sotavalokuvaaja, joka muun muassa dokumentoi Dachaun keskitysleirin vapauttamisesta ja kylpi vielä samana huhtikuun 1945 maanantaina Hitlerin entisen kaupunkikodin ammeessa.

Mutta miksi masentunut ja alkoholisoitunut Miller vaikeni niin visusti merkityksellisestä menneisyydestään eikä edes vihjaissut kotitalonsa vintille kätkemistään laatikoista? Niistä löytyi kuoleman jälkeen kokonaan toinen elämä: tuhansia muistiinpanoja, käsikirjoituksia ja pinnakkaisia sekä noin 60 000 valokuvanegatiivia.

Englantilaisen Teresa Griffitsin ohjaamassa elämäkerrallisessa dokumentissa Millerin salamyhkäisyydelle tarjotaan muutama pätevä selitys, joista viimeiseksi jätettyä ei kannata paljastaa tässä. Sanottakoon vain, että hän oli tottunut vaikenemaan. Tai pikemminkin pakotettu.

Muuten Millerin mielikuvituksellinen ja monessa suhteessa esimerkillinen elämä ei ole enää mikään suuri salaisuus. Poika Antony Penrose kirjoitti äidistään ensimmäisen kirjan jo 1985, on ollut järjestämässä useita hänen näyttelyitään ja johti pitkään hänen arkistoaan.

Suomessa ensimmäinen Millerin näyttely oli Valokuvataiteen museossa 1993, toinen Tennispalatsin taidemuseossa 2002. Jälkimmäisessä esiteltiin myös Millerin viimeistä intohimoa, joka dokumentissa nyt ohitetaan. Hän ryhtyi harrastamaan gastronomiaa, kävi Pariisissa kokkikurssin ja keräsi maaseutukotiinsa Farley Farmille kolmatta tuhatta keittokirjaa.

Penrosen lisäksi dokumenttiin on haastateltu kymmenkunta muuta Millerin tuntijaa ja ihailijaa, muun muassa pojantytärtä ja elämänkerturia, taiteilijoita ja kuvajournalisteja.

Tiiviin dokumentin ytimessä ovat Millerin omat mustavalkoiset valokuvat: mainoskuvat, muotokuvat, taidekuvat, reportaasikuvat.

Sekä kuvat myös hänestä itsestään – Voguen kannesta Hitlerin kylpyammeeseen.

Lähikuvassa Lee Miller, Teema klo 16.20 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat