Myös 1800-luvun Turussa kiisteltiin lihan­syönnin etiikasta: tuore historial­linen viihde­kirjallisuus tuo esiin aiheet, joita ihmiset pohtivat tänäänkin

Historiallista romantiikkaa on perinteisesti luettu Suomessa paljon, eikä laji näytä kuihtuvan. Uudet kirjailijat tuovat tarinoihin kuitenkin myös 2000-luvun arvot, asenteet ja ihmissuhteiden moninaisuuden.

Ann-Christin Antell tuntee 1800-luvun Turun, joka on hänen esikoisromaaninsa miljöö. Sen tunnelman tavoittaa myös Ett Hem -museossa: se on alkuperäisessä asussaan säilytetty yläluokan koti, jonka varakonsuli Alfred Jacobsson puolisoineen testamenttasi Åbo Akademille 1925.

20.2.2021 17:00

Historiallinen proosa on perinteisesti ollut Suomessa luettua ja rakastettua kirjallisuutta, ja viime vuosituhannen lopulla myyntilistojen kärkeä kolistelivat vuoroon esimerkiksi Laila Hirvisaari (ent. Hietamies) ja Kaari Utrio.

2000-luvulla tahti on hiipunut. Viime vuosina lajia myydyimpien listalla on edustanut enää Enni Mustonen, jonka lähihistoriallisen Syrjästäkatsojan tarina -sarjan osat yltävät yhä vuosittain yli 30 000 niteen myyntiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat