Keskiajan hirviötarinat loivat pohjaa nykyrasismille: Osansa suvaitsemattomuudesta saivat kaksoset, irlantilaiset sekä naiset, jotka olivat kaikki ”turhamaisia ja himokkaita” - Kulttuuri | HS.fi

Keskiajan hirviötarinat loivat pohjaa nykyrasismille: Osansa suvaitsemattomuudesta saivat kaksoset, irlantilaiset sekä naiset, jotka olivat kaikki ”turhamaisia ja himokkaita”

Hirviöitä käytettiin keskiajalla ymmärtämään erilaista, pelottavaa ja vierasta, osoittaa Tampereen yliopiston historiantutkija Miikka Tammisen kirja.

Historioitsijan ja papin Geoffrey Monmouthilaisen mukaan Britanniassa löydettiin tornia rakennettaessa valkoinen ja punainen lohikäärme, jotka olivat eläneet maan alla. Paholaista edustavia lohikäärmeitä tunnettiinkin keskiajalla monia eri lajeja. Kirjan kuvitusta.­

22.2. 17:00

Viisisataa vuotta sitten eurooppalainen ihminen asui maailmassa, joka oli täynnä hirviöitä. Lohikäärmeitä, seireenejä, kentaureja, yksisilmäisiä jättiläisiä ja ihmiskasvoisia kananmunia eli niin tunnetun maailman laitamilla kuin oman kylän kaduilla.

Syytä huoleen ja pelkoon oli, sillä hirviöt saattoivat syödä ihmisiä tai vähintään ennustaa ikävää tulevaisuutta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat