Uhrilampaista tutun FBI-agentin Clarice Starlingin tarina jatkuu uudessa, synkkäsävyisessä tv-sarjassa - Kulttuuri | HS.fi

Uhrilampaista tutun FBI-agentin Clarice Starlingin tarina jatkuu uudessa, synkkäsävyisessä tv-sarjassa

Clarice Starlingia esittää nyt australialainen Rebecca Breeds, ja hän pärjää roolissa mainiosti.

FBI-agentti Clarice Starling (Rebecca Breeds) tavataan vuosi Uhrilampaat-elokuvassa nähtyjen traumaattisten tapahtumien jälkeen.­

24.2. 2:00

Jodie Foster voitti ansaitusti Oscarin pääosasuorituksestaan FBI-agentti Clarice Starlingina elokuvassa Uhrilampaat. Tuore tv-sarja Clarice jatkaa Starlingin tarinaa siitä, kun Thomas Harrisin romaaniin pohjaavan elokuvan tapahtumista on kulunut vuosi ja itse elokuvasta 30 vuotta.

FBI-agentti Starling kärvistelee toimistotöissä, kun hän saa oikeusministeriltä kutsun erikoisryhmään. Sarjamurhaajan profiloinnissa kunnostautunut nainen on lainvalvonnan tähti.

Starlingia esittävä australialainen Rebecca Breeds sai epäkiitollisen tehtävän jatkaa Jodie Fosterin jalanjäljissä ja omaksua leveän länsivirginialaisen murteen. Hän pärjää roolissa kuitenkin mainiosti.

Clarice muistuttaa enemmän television poliisisarjoja – sehän on tv-sarja – kuin viidellä Oscarilla palkittua merkkielokuvaa, johon se itse kuitenkin viittaa jatkuvasti. Karismaattisen superpahiksen puuttuminen kääntää valokeilan entistä tiukemmin Starlingiin, joka käy nyt FBI:n terapeutilla purkamassa traumaperäistä stressihäiriötään.

Kymmenosaisen sarjan kes­kiössä ovatkin väkivallan jäljet. Starlingin takaumat vievät lapsuuteen ja sarjamurhaaja­jahtiin, ja agentti keskittyy työssäänkin yhtä lailla uhreihin kuin syyllisiin.

Alex Kurtzmanin ja Jenny Lumetin luoma sarja kylpee synkkyydessä, joka vie kokonaisuutta kauemmaksi poliisisarjojen vakiorealismista. Miljöö on alati sateinen ja pimeä, henkilösuhteet jännitteisiä ja rikokset rankkoja. Välillä traumatakaumat ja tumma visuaalinen tyyli vievät huomion jännärijuonelta.

Valopilkuiksi nousevat Clarice Starling ja hänen kämppä­kaveri-kollegansa Ardelia Mapp (Devyn A. Taylor).

Clarice, Elisa Viihde Viaplay. (K15)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat