”Cancel-kulttuuria” pidetään nykyään synonyymina yritykselle hiljentää tai tuhota joku, ja se voi olla vaarallista, sanoo asian­tuntija – Kyse on syrjinnän vastustamisesta

Kun transaktivistit viime vuonna herättelivät keskustelua Kansallisteatterin näytelmän roolituksesta, monet sanoivat cancel-kulttuurin rantautuneen Suomeen. Asiantuntijoiden mukaan termistä on kuitenkin tullut lähinnä tapa mitätöidä kriittiset äänet.

Monen mielestä Marilyn Manson, Pekka Pouta, Roseanne Barr, Harvey Weinstein, R. Kelly, Gina Carano, Donald Trump ja J. K. Rowling ovat kaikki kohdanneet cancel-kulttuurin, mutta termi ymmärretään usein väärin.

| Päivitetty

Vuonna 2017 monet naiset syyttivät yhdysvaltalaista stand up -koomikkoa Louis C.K:ta seksuaalisesta ahdistelusta. Pian erityisesti Twitterissä alkoi näkyä aihetunnisteita #cancellouisck eli ”peruuttakaa Louis C.K.”

Samoin kävi esimerkiksi, kun näyttelijä Roseanne Barr kirjoitti rasistisia tviittejä ja kun r&b-artisti R. Kellyä syytettiin alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Moni vaati sosiaalisessa mediassa heidän ”peruuttamistaan”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat