Kalevalaseura palkitsi Ylioppilaskunnan Laulajat viime kesän nettihitistään – kuorolaiset nujuavat suolla nostalgisella Pohjois-Karjala-videolla - Kulttuuri | HS.fi

Kalevalaseura palkitsi Ylioppilaskunnan Laulajat viime kesän nettihitistään – kuorolaiset nujuavat suolla nostalgisella Pohjois-Karjala-videolla

Toinen palkittu on ite-taiteen puolustaja Veli Granö.

Ylioppilaskunnan Laulajien Pohjois-Karjala-videota kuvattiin viime kesänä Päijänteen rannalla Padasjoella, Torronsuolla, Siuntiossa, Inkoossa ja Sipoossa. Kuva on videosta Youtubesta.­

26.2. 12:21

Kalevalaseura on jakanut Kalevalan päivän juhlassaan kaksi palkintoa, Kalevalaseuran erityispalkinnon ja Akseli Gallen-Kallelan palkinnon.

Kalevalaseuran 3 000 euron arvoisen erityispalkinnon sai Ylioppilaskunnan Laulajat Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala-sovituksestaan ja videosta. Runsaasti huomiota saanut kappaleen video julkaistiin viime kesänä.

Videolla kuorolaiset esittävät Tuomas Meurmanin uuden sovituksen kappaleesta. Nostalgishenkisellä videolla nähdään saappaita, mökkiverkkareita, logo-lippiksiä, vanhoja urheiluseurojen paitoja, peltoja, vanhoja baareja ja tyhjiä maanteitä. Kuorolaiset myös nujuavat suopainin merkeissä.

Perusteluiden mukaan Heikki Slåenin käsikirjoittama ja ohjaama video leikittelee sekä musiikillisesti että kuvallisesti maaseudun ja maskuliinisuuden kuvastoilla. Lisäksi musiikillinen ja kuvallinen ilmaisu ovat yhtä aikaa kiinni useassa ajassa.

Pohjois-Karjala on ironinen mutta pakahduttava”, perusteluissa sanotaan.

Kalevalaseura nostaa videon kohdalla esiin myös suomalaisuuden kuvaston itäisen painotuksen, joka kumpuaa kulttuurissamme Kalevalasta ja karelianismista.

Pohjois-Karjalassa soi suomalaisen kaupungistumisen kaiho ja eksistentiaalinen paatos: nuoruudenmaisema ja -rakkaus, jotka jäävät taakse ja jättävät jälkeensä ikuisen ikävän. Laulun kultamaa ei kuitenkaan ole ’tyttöni Pohjois-Karjalan’ eikä karelianistinen idylli, vaan kaurismäkeläinen puolipilvinen ja tihkusateinen kaljakuppiloiden maisema”, perusteluissa sanotaan.

Valokuvaaja, elokuvaaja ja kuvataiteilija Veli Granö palkittiin työstään ITE-taiteen hyväksi. Kuvassa Granö ja Osku-koira kotipihallaan Porvoossa.­

Akseli Gallen-Kallelan palkinnon sai taiteilija Veli Granö, joka palkittiin erityisesti toiminnastaan suomalaisen nykykansantaiteen eli ite-taiteen löytäjänä, dokumentoijana ja esiin nostajana. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Seura kiittelee, että Veli Granö uskalsi lähteä tutkimaan marginaaliin jäänyttä kansaa ja sen luovuutta tilanteessa, jossa ”talonpoikainen kansantaide oli jo julistettu kuolleeksi, kasinovuodet kiihkeimmillään ja viihdeteollisuudesta tulossa enemmistön suosimaa kulttuuria”.

”Taiteellisen keruutyön ja kohdettaan arvostavien valintojen kautta Granö on kytkenyt suomalaiset omaperäisellä tavalla outsider-taiteen kansainväliseen kenttään. Samalla hän liittyy suomalaisuuden kuvaamisen pitkään ja merkittävään jatkumoon”, seura perustelee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat