Eturivin pop-muusikoiden ja huippumallien kasvoja ja kehoja jatketaan irtopalasilla: Mistä trendi kertoo, ja voisiko se yleistyä esitysten ulkopuolellakin? - Kulttuuri | HS.fi

Eturivin pop-muusikoiden ja huippumallien kasvoja ja kehoja jatketaan irtopalasilla: Mistä trendi kertoo, ja voisiko se yleistyä esitysten ulkopuolellakin?

Kasvoa ja kehoja muuttavalla efektimaskeerauksella sekä irvaillaan nykyisille kauneusihanteille että ajetaan täyttä vapautta oman ulkonäön muokkaamiseen.

Efektimaskeerausta on hyödynnetty esimerkiksi Lis Nas X:n, The Weekndin ja Sophien videoissa sekä Balenciagan muotinätöksessä.­

28.2. 17:48

Irtopäitä, ulokkeeksi yltäviä ”voimaposkipäitä”, vampyyrinkorvia ja irtorintoja. Viime vuosina popin ja muodin saralla on esitetty visioita tulevaisuudesta, jossa kasvojaan ja kehoaan voi muitta mutkitta jatkaa muullakin kuin meikillä.

Ilmiöstä kirjoitti helmikuun lopulla BBC. Se nostaa yhdeksi huomattavaksi vaikuttajaksi tammikuussa tapaturmaisesti kuolleen popmuusikko ja -tuottaja Sophien.

Uransa alun melko näkymättömissä pysytellyt artisti astui kasvoineen esiin vuonna 2017 singlensä musiikkivideolla It’s Okay to Cry. Videolla huomiota herättävät kerubimaiset, luonnottoman korkeat poskipäät.

Sophie itse kertoi eläessään tavoitteekseen haastaa sukupuolen tai todellisuuden jakolinjat sekä ”luonnollisen” ja ”keinotekoisen” rajan.

Sattumaa tai ei, muutama vuosi Sophien videon jälkeen muovatut kasvot näkyivät myös catwalkilla. Balenciagan muotinäytöksessä 2019 valtaa ilmaisevaan pukeutumiseen kuuluivat vaatteiden ohella ”voimaposkipäät”, kuten muotilehti Vogue asian ilmaisi.

Balenciagan näytös vuoden 2019 Pariisin muotiviikoilla esitteli vaatteiden ohella ”voimakkaat poskipäät”.­

Sophielle kuvankäsittelyn ja irtopalasten tavoitteena oli tulevaisuus ilman ahtaita laatikoita, mutta artisten prosteesijatkeet tuntuvat myös viittaavan mennesseen. Mieleen nousevat fantasia-, kauhu- ja scifi-elokuvien historia.

”Näitähän on tehty maailman sivu”, toteaa myös Jussi-palkittu maskeeraaja Riikka Virtanen.

Esimerkiksi Virtanen nostaa 1980-luvun kauhubuumin ja Michael Jacksonin Thrillerin kaltaiset musiikkivideot.

Niille tunnutaankin tehtävän jälleen kunniaa 2020-luvulla, esimerkiksi Lil Nas X viime vuoden Rodeo-videolla.

Räppäri Lil Nas X:n monista muodonmuutoksista vastaa aiemmin Slipknotin ja Rob Zombien kaltaisten nimien kanssa työskennellyt Laney Chantal.­

Videoilla käytetään toki digitaalisia efektejä, mutta mukana ovat myös maskeeraajien muovaamat lisäkkeet. Vielä selkeämmin ne näkyvät artistin sosiaalisessa mediassa.

Helmikuussa räppäri esimerkiksi julkaisi Twitterissä kuvan itsestään tekorinnat yllään – kevyeen sävyyn tekstillä ”oli tylsää, ostin rinnat”.

Fyysisiä muodonmuutoksia on toteuttanut myös esimerkiksi Taylor Swift. Vuosi sitten julkaistua The Man -videota varten laulaja teetätti itselleen täyden ”miesmaskin” Oscar-palkitulla maskeerajalla Bill Corsolla.

Tekevätkö fyysiset, käsityönä tehdyt efektit nyt suurempaakin paluuta? BBC:n haastattelema, Lil Nas X:n muodonmuutoksista vastaava maskeeraaja Laney Chantal uskoo, että popartistien joukossa on nyt niihin uusi kiinnostus.

Chantal näkee, että digitaalisten efektien keskellä kasvaneet ovat nyt löytäneet fyysisen maskin hauskuuden.

”Kun artistit pääsevät niiden makuun, he haluavat lisää”, Chantal sanoo BBC:lle.

Televisio- ja elokuvatuotantojen parissa työskentelevä Riikka Virtanen ei halua spekuloida alaansa laajempia trendejä. Maskeeraaja nostaa kuitenkin esiin kehityksen, joka vaikuttaa myös pop- ja muotimaailmaan.

Maskeeraaja Riikka Virtanen.­

”Aineet ja metodit ovat parantuneet paljon. Etenkin pieniä efektejä uusi tekniikka on helpottanut.”

Vielä 1980-luvulla materiaalit asettivat merkittäviä rajoituksia. Efektejä piti muovata näyttelijöille mittatilauksena ja esimerkiksi vaahtolateksituotantoihin vaadittiin huoneen kokoinen uuni.

Toisin on nyt.

”Silikoniin ei tarvita uunia, minkä vuoksi sitä voi työstää vaikka kotikeittiössä.”

Kauhu- tai scifielokuvat muistuttavia efektimaskeerauksia on viime vuosina nähty myös muotinäytöksissä. Kuvassa Guccin näytös Milanossa vuonna 2018.­

Voisivatko popartisteilla ja huippumalleilla nähdyt irtopalaset yleistyä aikanaan muidenkin käyttöön?

Vuonna 2018 älypuhelinten kasvomuokkaussovellusten yleistyessä HS kirjoitti ”epäluonnollisen kauneuden ajasta” ja haastatteli sometähti Henny Harjusolaa, (silloiselta nimeltään Henry Harjusola).

Useissa kauneuskirurgisissa toimenpiteissä käynyt Harjusola kertoi haluavansa näyttää muokatuilta selfieiltään myös todellisuudessa, ei pelkästään näytöllä.

Harjusolan edustaman trendin valossa voimaposkipäät tai lisäpalanen nenää meikin alla eivät tunnukaan niin villeiltä. Monet somevideoita kuvaavat meikkiharrastajat esimerkiksi Aasiassa käyttävät jälkimmäisiä jo nyt.

”Kauneuskirurgiassa on esimerkiksi ollut pitkään vallalla se, että laitetaan erilaisia implantteja. On mielenkiintoista, että sitä jäljitellään nyt tällä tavoin”, sanoo kulttuuriantropologi Taina Kinnunen.

Vallalla on toki aina useita eri trendejä ja ihanteita kerrallaan, minkä vuoksi somessa tai popkulttuurissa esitellyt visiot eivät koskaan koskaan puhuttele kaikkia.

Kinnusen mukaan kolme vuotta sitten kuvailtu kehitys ei kuitenkaan ole ainakaan hiipunut. Esimerkiksi kauneuskirurgian vaikutus ihanteisiin on näkyvissä edelleen.

”Leikatusta nenästä on Yhdysvalloissa jo tullut uusi kauneusideaali”, Kinnunen toteaa.

Tätäkin on kommentoitu popmusiikin piirissä – ja juuri maskeerauksen avulla.

Kanadalaislaulaja The Weeknd on esiintynyt uusimman albuminsa musiikkivideoilla sekä sitä markkinoivissa konserteissa vaihtelevin kasvoin.

The Weeknd esiintyi marraskuussa 2020 American Music Awards -tapahtuman pandemiaversiossa sideharsot päässään.­

Sarjan ensimmäisille videoille syntyi ne ohjanneen Anton Tammen mukaan melko spontaanisti idea hahmosta, jonka ilta Las Vegasissa menee mönkään.

Blinding Lights -videolla kasvot olivat tappelusta veriset ja turvonneet, myöhemmällä In Your Eyes -videolla taas koko pää oli irti.

Sittemmin sama hahmo nähtiin kauneusleikkauksesta toipumiseen viittaavat sideharsot päässään. Saaga tuntui huipentuvan Save Your Tears -kappaleen musiikkivideolla, jossa operaatio näyttää venyttäneen laulajan kasvot muodottomiksi.

The Weeknd tammikuussa 2021 julkaistulla musiikkivideollaan Save Your Tears.­

Artistin esiintyminen vuoroin videoiden hahmona ja toisinaan itsenään herätti laajaa spekulointia maskien merkityksistä. Kun viihdelehti Variety tiedusteli asiaa The Weekndiltä itseltään, tuntui vastauksessa kuuluvan myös toive valinnanvapaudesta.

”Miksei hahmolla ja artistilla voisi leikkiä, ja antaa rajaviivojen suttaantua ja liikkua?”

Lisäys 4.3. klo 10.16: Lisätty artikkeliin Henry Harjusolan nykyinen nimi Henny Harjusola.

Kanadalaisartisti The Weeknd on herättänyt hämmennystä esiintymällä maskeerattuna myös videoidensa ulkopuolella, kuten marraskuun 2020 American Music Awards -tapahtumassa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat