Barcelonassa järjestetään tässä kuussa rock-konsertti, jota tapahtuman­järjestäjät ympäri maailmaa seuraavat pilottina pandemia-ajan tapahtumille - Kulttuuri | HS.fi

Barcelonassa järjestetään tässä kuussa rock-konsertti, jota tapahtuman­järjestäjät ympäri maailmaa seuraavat pilottina pandemia-ajan tapahtumille

Myös Suomessa suunnitellaan vastaavantyyppisten ”pilottitapahtumien” järjestämistä.

Tapahtumateollisuus ry:n Maria Sahlstedt toivoo, että myös Suomessa voidaan aloittaa uudenlaisten testitapahtumien järjestäminen.­

6.3. 16:25

Barcelonassa on luotu malli, josta toivotaan pelastajaa tapahtumajärjestäjille ympäri maailmaa.

Festivals per la Cultura Segura -niminen yritys aikoo järjestää tämän kuun lopussa Palau Sant Jordinin areenalla 5 000 hengen rock-konsertin, joissa toimitaan niin normaalisti kuin mahdollista.

Konsertissa ei vaadita turvavälejä ja alkoholiakin on tarjolla. Toisaalta kaikkien konserttiin tulijoiden on esitettävä negatiivinen tulos samana päivänä otetusta koronatestistä. Lisäksi katsomo jaetaan kolmeen erilliseen sektoriin.

Järjestäjät uskovat, että uusi suurempi konsertti ”toimii pilottihankkeena ja määrittää tapahtumajärjestämisen säännöstön nykyisissä olosuhteissa”.

Kaikkiaan areenalla on hieman alle 18 000 katsojapaikkaa.

Espanjan lisäksi vastaavia hankkeita on ollut ainakin Alankomaissa, Saksassa ja Tanskassa.

Myös Suomessa suunnitellaan samantyyppisten, tuoreisiin negatiivisiin koronatesteihin perustuvien pilottitapahtumien järjestämistä.

Tapahtumateollisuus ry:n vaikuttamisen ja viestinnän johtaja Maria Sahlstedtin mukaan tavoitteena on tuottaa kansainvälistä vertailutietoa ja toimintatapoja, joilla voitaisiin järjestää kaikenlaisia tapahtumia myös epidemian aikana.

”Suunnittelussa on mukana tapahtumajärjestäjiä, alan muita etujärjestöjä, tutkimuspartnereita sekä pikatestaamisen ammattilaisia”, Sahlstedt kertoo.

Hankkeella selvitettäisiin pikatestien toimivuutta erilaisissa tapahtumissa. Sahlstedtin mukaan vielä ei kuitenkaan ole selvää, kuinka testitapahtumat voitaisiin tapahtumarajoitusten aikana toteuttaa. Auki on myös niiden rahoitus.

”Testitapahtumilla pyrittäisiin varautumaan myös tuleviin pandemioihin, jotta emme olisi enää koskaan uudestaan tilanteessa, jossa tapahtumia suljetaan näin laajasti”, hän kertoo.

Tähän mennessä Euroopan maissa pilotoitujen tapahtumien tulokset ovat olleet rohkaisevia. Barcelonassa järjestettiin viime vuoden lopulla vastaavantyyppisellä järjestelyllä tuhannen hengen yleisön dj-keikka.

Kahdeksan päivää keikan jälkeen kaikki osallistujat testattiin valvotuissa olosuhteissa, eikä joukossa havaittu yhtään tartuntaa.

Suomessa tapahtumajärjestäjät odottelevat tulevaa kesää hermostuneina. Moni festivaalijärjestäjä on kertonut maaliskuun olevan viimeinen kuukausi, kun päätöksiä tapahtuman järjestämisestä voidaan vielä tehdä.

Tapahtumateollisuuden muutaman viikon takaisen kyselyn mukaan lähes kolmensadan tapahtuma-alan yrityksen liiketoiminta on uhattuna välittömästi, ja määrä kasvaa kesään mennessä yli kahteentuhanteen.

Parhaillaan tapahtumajärjestäjät odottavat elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) esille nostamaa tapahtumien takuutukea.

Lintilän mukaan alalle voitaisiin korvata tappioita, jos ensi kesän suunnitelmat peruuntuisivat koronavirusrajoituksista johtuen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat