Pelén henkilökuva onnistuu kertoessaan nuoruusajasta ja Brasilian kansallissankarin niskaan kasatuista paineista - Kulttuuri | HS.fi

Pelén henkilökuva onnistuu kertoessaan nuoruusajasta ja Brasilian kansallissankarin niskaan kasatuista paineista

Netflix-dokumentti ”kaikkien aikojen parhaasta” jalkapalloilijasta alkaa sujuvasti ja tunteikkaasti, mutta Pelén ongelmallista suhdetta sotilasdiktatuuriin puntaroidaan turhan kauan.

Pelé on ainoa jalkapalloilija, joka on voittanut pelaajana kolme maailmanmestaruutta.­

10.3. 2:00 | Päivitetty 10.3. 9:35

Muisto, joka nousee Netflixin dokumenttielokuvan Pelé (2021) mieleenpainuvimmaksi, rakentuu useista tunteikkaista kerroksista.

Olemme kuulleet, miten Pelé eli Edson Arantes do Nasci­mento huomasi yhdeksänvuo­tiaana isänsä itkeneen Brasilian hävittyä vuoden 1950 jalkapallon MM-kisojen ratkaisuottelun. Pelé (s. 1940) on kertonut meille lohduttaneensa isäänsä sanomalla voittavansa vielä mestaruuden Brasilialle.

Olemme nähneet arkistofilmiltä, miten kuusi maalia Ruotsin vuoden 1958 maailmanmestaruuskisoissa tehnyt 17-vuotias Pelé purskahtaa itkuun, kun Brasilian ensimmäinen mestaruus varmistuu. Olemme todistaneet kyynelten nousevan samoihin, mutta yli 60 vuotta vanhempiin silmiin.

Ja sitten: Pelé kertoo valvoneensa Ruotsin loppuottelun jälkeisen yön yrittäessään selvittää, oliko kotipuolessa kuunneltu radiosta otteluselostuksia sekä hänen maaliensa syntyä.

Olihan siellä. Peléstä tuli kansallissankari, ja vuosien vieriessä asema vain vahvistui, kun maailmanmestaruuksia kertyi kaksi lisää – enemmän kuin kellään muulla pelaajalla.

Pelé tunnetaan paitsi ”maailman kaikkien aikojen parhaan pelaajan” kiistellystäkin tittelistä myös mahtailemattomuudestaan.

Dokumentaristien Ben Nicholasin ja David Tryhornin haastattelutuoliin hän siirtyy rollaattoria työntäen. Rytmitajustaan Pelé antaa näytteen rummuttamalla lapsuuden töistä tuttua puista kengänlankkaajan telinettä.

Samantapaista lämmintä humoristisuutta on kohtauksessa, jossa Pelé tapaa vanhoja pelikavereitaan, ja dokumentti kertoo onnistuneesti myös sankariaseman mukanaan tuomista paineista. Vuoden 1970 Meksikon MM-kisoista jalkapalloeläkeläinen lausuu: ”Tuolloin en halunnut olla Pelé.”

Silti dokumentti jää epätyydyttäväksi. Paljon aikaa nimittäin saa Pelén ongelmallisen neutraali suhde Brasilian vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuuriin.

Aihe on tärkeä, mutta kun yhdet moittivat Pelén liiallista myötäilyä ja toiset ymmärtävät vastahangan vaarallisuuden, eikä Pelé itse sano juuri mitään, puolet tästä osuudesta olisi voinut leikata pois.

Ajan olisi voinut käyttää vaikkapa Pelén syöttötaidon esittelyyn.

Pelé, Netflix.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat