Valko-Venäjä valitsi Euroviisuihin edustajan, joka pilkkaa Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia – EBU uhkaa sulkea kisasta - Kulttuuri | HS.fi

Valko-Venäjä valitsi Euroviisuihin edustajan, joka pilkkaa Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia – EBU uhkaa sulkea kisasta

EBU:n mukaan kappaletta pitää muuttaa tai Valko-Venäjän pitää lähettää kokonaan uusi kappale. Muuten maa suljetaan kisasta.

Galasy ZMesta -yhtyeen Dmitry Butakov esiintyi Minskissä joulukuussa 2020.­

11.3. 17:58 | Päivitetty 12.3. 14:42

Valko-Venäjän poliittinen kriisi on levinnyt nyt myös Eurovision laulukilpailuun. Maan yleisradioyhtiö valitsi kisaan yhtyeen, joka on julkaissut maan itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia kritisoivia lauluja.

Valko-Venäjän ehdokas on yhtye Galasy ZMesta, ja sen kilpailukappaleen nimi on Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You), eli suomeksi ”Opetan sinua”.

Kappaleessa lauletaan muun muassa ”opetan sinut tottelemaan”.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kappale on herättänyt kovaa kritiikkiä Valko-Venäjän oppositiohahmojen keskuudessa. Asiaan on otettu kantaa myös Euroopan parlamentissa, jossa on toivottu, että Valko-Venäjän osallistuminen evätään tämän vuoden kisasta.

Yksi äänekkäimmistä on ollut ruotsalainen europarlamentaarikko Karin Karlsbro. Hänen mielestään Valko-Venäjä ja maan yleisradioyhtiö pitää potkia pois Euroviisuista.

”Valtion omistama tv-kanava on diktaattorin propagandistinen megafoni. Se on Lukašenkan oma megafoni”, Karlsbro sanoo Reutersille.

Maxim Ponomarenko on yksi Galasy ZMestan jäsenistä.­

Torstaina iltapäivällä Euroopan yleisradioyhtiö (EBU) julkaisi sivuillaan tiedotteen, jossa se otti tapaukseen tiukasti kantaa.

EBU:n mukaan Valko-Venäjän laulu ei ole kelvollinen kilpailuun nykyisessä muodossaan, sillä se vaarantaa Euroviisujen ei-poliittisen luonteen. Lisäksi kappaleen katsotaan vaarantavan Euroviisujen mainetta.

Tästä syystä EBU kehottaa Valko-Venäjän yleisradioyhtiötä muokkaamaan kappaletta tai lähettämään kisaan kokonaan uuden kappaleen, joka olisi sääntöjen mukainen. Mikäli näin ei toimita, Valko-Venäjä hylätään tämän vuoden kilpailusta.

Valko-Venäjän edustuskappaletta kritisoineiden mukaan kappaleen mukanaolo Euroviisuissa merkitsisi tukea Valko-Venäjää itsevaltiaisesti jo lähes 27 vuotta hallinneelle Lukašenkalle.

Maassa käytiin vilpillisiksi arvioidut presidentinvaalit elokuussa. Siitä lähtien Valko-Venäjällä on ollut käynnissä mielenosoituksia, joita on yritetty tukahduttaa väkivaltaisesti.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan jopa 33 000 ihmistä on pidätetty mielenosoituksissa. YK:n ihmisoikeusjärjestön johtaja varoitti viime kuussa ”ihmisoikeuskriisistä”.

”Tämä on Valko-Venäjän kansan pilkkaamista. Kaiken sen pilkkaamista, mitä maassa on nyt tapahtumassa”, sanoo Reutersin haastattelema Angelica Agurbah. Hän edusti Valko-Venäjää Euroviisuissa vuonna 2005.

”Se, että Euroviisuissa maata edustaisi joku Lukašenkan verenhimoisen hallinnon edustaja, olisi väärin.”

Irina Sorgovitskaia laulaa Galasy ZMesta -yhtyeessä.­

Galasy ZMesta -yhtye on kritisoinut mielenosoituksia aiemminkin. Yhtyeen mukaan niiden pyrkimyksenä on vain tuhota maa.

Galasy ZMestan nimi merkitsee ”järjen ääniä” tai ”ruohonjuuritason ääniä”. Lauluissaan se on nostanut esiin opposition johtavia nimiä, muun muassa Pavel Latuškon.

Diplomaattinakin toiminut Latuško erotettiin viime vuonna Valko-Venäjän kansallisteatterin johdosta. Galasy ZMesta on pilkannut Latuškoa, sillä tämä on muuttanut ulkomaille, Puolaan.

Reutersin haastatteleman Latuškon mukaan EBU:n tulisi erottaa Valko-Venäjän yleisradioyhtiö solidaarisuudesta niitä toimittajia kohtaan, joita on kiusattu ja vangittu mielenosoituksissa.

Euroviisujen kohdalla pitäisi toimia hänen mielestään samoin kuin toimittiin jääkiekon MM-kisojen kohdalla. Aiemmin tänä vuonna Valko-Venäjä menetti MM-kisojen isännöintitehtävänsä.

”Kuinka Eurooppa voisi osoittaa suosiotaan nyt diktatuuria edustavalle kappaleelle?” Latuško kysyy.

Hän on toiminut aiemmin myös kulttuuriministerinä ja ollut osaltaan vaikuttamassa Valko-Venäjän euroviisuedustajien valintaan.

Galasy ZMestan edustuskappale oli aiemmin tällä viikolla esillä Euroviisujen virallisilla Youtube-sivuilla. Reutersin mukaan lähes 6 000 katsojaa ilmoitti pitävänsä kappaleesta. 40 000 taas ilmoitti, ettei pidä siitä. Kappaletta oli katsottu tiistaista lähtien puoli miljoonaa kertaa. Nyt video on poistettu.

Reuters kysyi yhtyeen nokkamieheltä Dmitry Butakovilta, mitä hän ajattelee videon saamista haukuista. ”Se on tavallista. Ihmisten täytyy saada rehennellä jotenkin, ja juuri niin he tekevät”, Butakov sanoi.

Euroviisujen sivuilla kerrotaan, että Galasy ZMesta -yhtye syntyi kymmenisen vuotta sitten, kun Baranovichi-yhtyeen jäsenet aloittivat yhteistyön KVN-klubin kanssa. Kyseessä on koomikoiden yhteisö, joka on saanut alkunsa Venäjän television pitkäaikaisen ohjelman ja kansainvälisen komediakilpailun tuloksena.

Aiemmin Galasy ZMesta on keskittynyt parodioimaan muiden kappaleita, mutta nykyään he säveltävät omia kappaleita.

Dmitry Butakov otti vastaan kukkia Minskin-konsertissa joulukuussa 2020.­

Tänä keväänä Rotterdamissa Hollannissa järjestettävä Eurovision laulukilpailu tunnetaan ennen kaikkea kitschiä pursuilevista, usein varsin hyväntuulisista esityksistä. Kisaa järjestävä Euroopan yleisradioliittokin muistuttaa aina hanakasti, ettei kilpailuun liity politiikka millään tavalla.

Tämä ei ole kuitenkaan totta. Politiikkaa on hyvin hankala kitkeä pois kisasta.

Historian varrelta löytyy tästä lukuisia esimerkkejä. Viimeksi kaksi vuotta sitten Israelin Euroviisujen aikaan useat taiteilijat ympäri maailmaa ilmoittivat julkisesti boikotoivansa Israelin viisuja poliittisista syistä. Näin tapahtui myös Suomessa.

Vuonna 1969 Itävalta boikotoi Espanjan viisuja, sillä maata hallitsi itsevaltainen Francisco Franco.

Vuonna 1989 Jugoslavia voitti kilpailun, ja kun kilpailu seuraavana vuonna järjestettiin Zagrebissa, Eurooppa oli muuttunut rajusti. Italian Toto Cutugno voitti kisan laulamalla Euroopan yhdentymisestä. Kappaleen nimi oli Insieme: 1992.

Vuonna 2009 Georgia valitsi edustajakseen kappaleen We Don’t Wannna Put In. Silloinkin EBU kehotti muuttamaan laulua tai vaihtamaan koko edustajan. Koska Georgia ei halunnut tehdä niin, se suljettiin kisasta.

Taustalla oli Georgian ja Venäjän vuoden 2008 sota. Kappaleen katsottiin piikittelevän estoitta Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Vuoden 2009 Euroviisujen jälkeen taas Azerbaidžanin hallitus kuulusteli niitä azerbaidžanilaisia, jotka olivat äänestäneet Armeniaa. Heidän katsottiin olevan epäisänmaallisia ja uhka Azerbaidžanin turvallisuudelle.

Myös Venäjän ja Ukrainan tulehtuneet välit ovat vaikuttaneet monesti kisaan. Esimerkiksi vuonna 2014 Kööpenhaminassa tuore ja tulenarka tilanne Krimillä sai yleisön buuaamaan Venäjän edustajalle. Ukraina sai sitä vastoin huomiota herättävän runsaat suosionosoitukset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat