Identiteettikriisi ajoi palkitun toimittajan Hanna Nikkasen ottamaan aikalisän journalismista ja opiskelemaan Tukholmaan - Kulttuuri | HS.fi

Identiteettikriisi ajoi palkitun toimittajan Hanna Nikkasen ottamaan aikalisän journalismista ja opiskelemaan Tukholmaan

Toimittaja Hanna Nikkanen palaa pian yliopistosta takaisin unelma-ammattiinsa: ”Olen saanut ympäristötieteellistä pääomaa, jollaista koin tarvitsevani voidakseni tehdä riittävän hyvää journalismia ekologisista kriiseistä.”

Hanna Nikkanen muutti perheineen vuosi sitten Tukholmaan Tranholmenin saarelle, jossa asuu vain muutama sata ihmistä. Siellä Nikkanen on hoitanut viittä ankkaa.­

15.3. 2:00 | Päivitetty 15.3. 12:55

”Jo lapsena halusin kirjoittaa, matkustaa ja perehtyä moniin asioihin. Teini-ikäisenä kiinnostivat dystopiat ja ympäristötuhot. Ne kaikki yhdistyivät journalismissa. Olisin tuskin voinut päätyä mihinkään muuhun”, Hanna Nikkanen sanoo.

Toimittaja Nikkasesta tulikin. Hän on kirjoittanut tutkivia ja huomattuja juttuja muun muassa Stora Enson sellubisneksistä Brasiliassa ja Nokia Siemens Networksin valvontalaitteistojen kaupoista Iraniin.

Nikkanen on saanut työstään palkintoja ja ollut mukana uudistamassa alaa. Mutta pari vuotta sitten hän otti aikalisän unelma-ammatistaan.

Nikkasta vaivasi intialaisen kirjailija Amitav Ghoshin huomautus, että tulevaisuudessa ihmiset kummastelevat, miksi nyt kirjoitettiin niin vähän ilmastonmuutoksesta, jonka seurausten kanssa he joutuvat elämään.

”Mielessäni pyöri, että meidän kulttuurimme elää erikoista aikaa. Tieto ympäristökriisien vaikutuksesta kaikkeen tulevaan – talouteen, politiikkaan, sääil­miöihin – on olemassa, mutta se ei näy toiminnassamme. Tuli identiteettikriisi. Kuinka tätä ammattia pitäisi harjoittaa?”

40-vuotissyntymäpäivänsä alla Nikkanen antaa haastattelua puhelimitse Tukholman saaristossa. Hän lähti opiskelemaan Tukholman yliopiston kaksivuotiseen ohjelmaan, jossa tutkitaan yhteiskunnan ja ympäristön sietokykyä ja kestävää kehitystä.

”Tutkimuskeskus kuuluu biologian laitokseen, mutta se tekee itsenäistä ympäristönmuutoksen tutkimusta. Aihetta lähestytään monipuolisesti. Mukana on ihmisiä eri aloilta, yhteiskunta- ja taloustieteistä, ilmastontutkimuksesta.”

Hanna Nikkanen opiskelee parhaillaan Tukholman yliopistossa kaksivuotisessa ohjelmassa, jossa tutkitaan yhteiskunnan ja ympäristön sietokykyä ja kestävää kehitystä.­

Yksi Nikkasen ensimmäisistä työpaikoista oli Suomen Tietotoimiston ulkomaantoimituksessa. Ulkomaanjournalismi on ollut Nikkaselle läheistä. Hän toteaa olleensa onnekas, koska aloitti parikymppisenä, kun lehdistöllä oli hyvät resurssit. Hän pääsi vielä matkustamaan työssään.

Internet alkoi vaikuttaa 2000-luvulla lehdistöön yhä voimakkaammin. Digitaalisuuskin kiinnosti Nikkasta ja se toi uusia mahdollisuuksia tiedonhankintaan. Mutta internet myös söi lehdistön talouspohjaa, vei lukijoita ja mainostuloja.

Nikkanen arvioi, että vuoden 2012 tienoilla elettiin synkintä aikaa. Toimittajia irtisanottiin ja laatulehdetkin yrittivät kilpailla klikkiotsikoilla. Vain suurimmilla toimituksilla on enää varaa lähettää maailmalle toimittajia ja kirjeenvaihtajia.

”Toki esimerkiksi irtisanomiset ovat jatkuneet senkin jälkeen, mutta lukijat ovat tottuneet hiljalleen maksamaan journalismista verkossa ja sisällön viihteellistyminen on hidastunut.”

Yksi reaktio lehdistön kriisiin oli Long Play, vuonna 2013 aloittanut verkkojulkaisu, jonka Nikkanen perusti seitsemän muun toimittajan kanssa. Se tuottaa ja julkaisee pitkiä ja tutkivia juttuja, jotka lähestyvät laajuudeltaan ja ilmaisultaan kirjallisuutta.

”Halusimme palauttaa mahdollisuuden tehdä hitaita juttuja, keskittyä tutkimaan asioita.”

Long Play on saanut monia uutisvoittoja ja palkintoja. Nikkanen työskenteli sen hallituksen puheenjohtajana 2015–2017 ja päätoimittajana 2017–2019. Siltä paikalta hän lähti Tukholmaan opiskelemaan.

Siellä Nikkanen muutti perheineen vuosi sitten Tranholmenin saarelle, jossa asuu vain muutama sata ihmistä. Muutto osui onnekkaasti juuri koronan alle. Ruotsin korkeiden tartuntalukujen aikaan saari on ollut suhteellisen suojainen. Siellä Nikkanen on hoitanut myös viittä ankkaa.

”Irtiotto on kyllä toiminut! Olen saanut ympäristötieteellistä pääomaa, jollaista koin tarvitsevani voidakseni tehdä riittävän hyvää journalismia ekologisista kriiseistä. Olen myös katsellut journalismin maailmaa pienen etäisyyden päästä ja tasannut vähän hengitystä.”

Ensi kesänä Nikkanen valmistuu Tukholmasta maisteriksi. Sitten on edessä paluu Suomeen – ja journalismiin. Hän aikoo panna uudet opit hyötykäyttöön.

”Viime kuukausina onkin tullut taas ikävä journalismia. Palaan Long Playhin elokuussa aloittavan uuden ympäristönmuutoksen erikoistoimituksen vetäjäksi. Se on minulle hyvä tapa palata kotiin. Mukaan tulee tutkijoita eri aloilta ja toimittajia. Kansainvälistä yhteistyötä on jo vireillä.”

Hanna Nikkanen

Syntynyt Vantaalla 1981.

Työskennellyt toimittajana vuodesta 2001muun muassa STT:llä ja freelancerina.

Voiman verkkolehti Fifin päätoimittaja 2008–2010.

Long Playn perustajajäsen 2013, hallituksen puheenjohtaja 2015–2017 ja päätoimittaja 2017–2019.

Journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa 2016–2017.

Tietokirjoja (yksin tai ryhmissä) mm.: Talouden globalisaatio ja naiset (2003), Viaton imperiumi (2010), Arabikevät (2012), Verkko ja vapaus (2012), Karanteeni – Kuinka aids saapui Suomeen (2014), Hyvän sään aikana: Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken (2017).

Valtiotieteiden kandidaatti Helsingin yliopiston viestinnän oppiaineesta 2014.

Palkintoja (yksin tai ryhmien jäsenenä) mm.: Euroopan komission journalistipalkinto 2010, Tiedonjulkistamisen val­tionpalkinto 2011, 2018 ja 2020, Bonnierin journalistipalkinto 2012, Uutisraivaaja-palkinto 2013, Kanava-palkinto 2017.

Täyttää 40 vuotta tiistaina 16.3.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat