Ranska palauttaa Gustav Klimtin mestariteoksen natsien keskitysleirillä kuolleen omistajan jälkeläiselle – päätös vaatii lainmuutoksen - Kulttuuri | HS.fi

Ranska palauttaa Gustav Klimtin mestariteoksen natsien keskitysleirillä kuolleen omistajan jälkeläiselle – päätös vaatii lainmuutoksen

Omistaja joutui myymään teoksen halvalla natsille, kun Hitler oli liittänyt Itävallan Saksaan vuonna 1938.

Ranskan kulttuuriministeri Roselyne Bachelot kuvattiin maanantaina Gustav Klimtin Ruusupensaita puiden alla -teoksen (1905) äärellä. Ranska palauttaa teoksen sen vuonna 1938 pakkotilanteessa myyneen ja myöhemmin holokaustin uhriksi joutuneen Nora Stiasnyn perheelle.­

16.3. 14:18

Ranskan valtio palauttaa ainoan omistuksessaan olleen itävaltalaisen taidemaalari Gustav Klimtin (1862–1918) mestariteoksen holokaustissa kuolleen naisen perheelle.

Maan kulttuuriministeri Roselyne Bachelot kertoi asiasta maanantaina, ja palautuksen taustoja ovat avanneet esimerkiksi Le Monde, The New York Times ja The ARTnewspaper.

Maalaus Ruusupensaita puiden alla valmistui 1905. Vuonna 1911 sen osti kuuluisa keräilijä Viktor Zuckerkandl.

Nora Stiasny sai taulun keräilijäsetänsä ja tämän puolison kuoltua, mutta joutui pakkotilanteessa luopumaan siitä halvalla hinnalla natsipuolueen jäsenelle vuonna 1938 vain kuukausia sen jälkeen, kun Adolf Hitler oli liittänyt Itävallan valtakuntaansa. Vuonna 1942 Stiasny perheineen vietiin keskitysleirille, jossa he kuolivat samana vuonna.

Klimtin taulu jatkoi ostajan testamentin kautta henkilölle, joka myi sen taidehuutokaupassa vuonna 1980. Ostaja oli Ranskan valtio, joka liitti sen Musée d’Orsayn kokoelmiin.

Kulttuuriministerin mukaan Ranska ei tiennyt tuolloin teoksen omistushistoriasta, vaikka tekikin tavanomaisia taustatarkistuksia.

Ranskan pitää vielä säätää erillinen laki, joka sallii palautuksen Stiasnyn siskon jälkeläisille. He pitävät palautusta ”ihmeenä”, joka oli tosin melkein tapahtua jo kerran aikaisemmin.

Itävalta oli nimittäin palauttamassa samaa aihepiiriä olevan Klimtin teoksen Stiasnyn perheelle vuonna 2018. Viime hetkellä huomattiin, että teos ei koskaan kuulunut perheelle, vaan se vain muistutti Ruusupensaita puiden alla -teosta.

Klimtin teoksia on viime vuosina myyty huutokaupoissa kymmenien miljoonien eurojen hinnoilla. 1930–1940-luvuilla natseille päätyi monia Klimtin teoksia, joiden mutkikkaista palautusprosesseista on tehty esimerkiksi dokumentteja ja Helen Mirrenin tähdittämä elokuva.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat