Helsingin kaupunginteatteri perui kevään näytökset, Kansallisteatterin johtaja perusti kollegoiden kanssa ”koronaryhmän” - Kulttuuri | HS.fi

Helsingin kaupunginteatteri perui kevään näytökset, Kansallisteatterin johtaja perusti kollegoiden kanssa ”koronaryhmän”

Helsingin kaupunginteatteri perui kaikki huhtikuun lopun ja toukokuun näytökset. Kansallisteatterissa odotetaan vielä huhtikuun lopun ja toukokuun osalta viranomaispäätöksiä.

Kansallisteatterissa ensi-iltaa odottavat muun muassa Dosentit (pääroolissa Ria Kataja, vas. ylh.), Tunnit, viikot, kuukaudet (Timo Tuominen ja Petra Karjalainen, vas. alh.). Helsingin kaupunginteatteriin on syksyllä tulossa Niin kuin taivaassa (Tuukka Leppänen ja Oona Airola, oik. ylh.) ja Tatu ja Patu Helsingissä (oik. alh.).­

18.3. 16:05

Helsingin kaupunginteatteri perui torstaina kaikki kevätkautensa esitykset. ”Se oli kaikkein selkein ratkaisu ja helpottaa tietyssä mielessä. Keskitymme nyt syksyn juttujen harjoitteluun”, teatterinjohtaja Kari Arffman sanoo.

Tällä hetkellä kokoontumis­rajoitukset ovat voimassa 14. huhtikuuta asti. Kaupunginteatterissa ei olisi enää toukokuulle ollut suunniteltukaan paljon näytöksiä. ”Sikäli en pidä tätä kovin dramaattisena päätöksenä”, Arffman summaa.

Syksyllä ohjelmistoon ovat tulossa muun muassa Tatu ja Patu Helsingissä ja Niin kuin taivaassa -musikaali. Esityksiin myydään jo lippuja turvavälein loppuvuodelle, mutta ensi-iltapäiviä ei ole lyöty lukkoon. ”Emme halua enää joutua peruuttamaan tai siirtämään yhtään esitystä”, Arffman sanoo.

Jos epidemia­tilanne sallii, voidaan myymättä jätetyt turvavälipaikat panna myöhemmin myyntiin.

Syyskaudelle jatkavat Everstinna, Saikkua, kiitos!, Kiviä taskussa ja Once. Sen sijaan Pieni merenneito, Punaorvot, Vain parasta minulle ja Decamerone eivät enää jatka ohjelmistossa.

Kansallisteatterissa ollaan vielä valmiudessa aloittamaan kevään näytökset heti, jos rajoitukset huhtikuun puolivälissä puretaan.

”Periaatteessa jos huomenna saisi esittää, niin olemme ihan valmiina”, pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.

Syksyn näytäntöjen myyntiä ei ole vielä aloitettu, lukuun ottamatta jo loppuunmyytyjä Hitlerin ja Blondin esityksiä. Myllyahon mukaan paikkojen myyminen aloitetaan pienestä määrästä, turvallisuus edellä. Kansallis­teatterissa näyttämölle pääsyä odottaa muun muassa kaksi suuren näyttämön ensi-iltaa: Dosentit ja Tunnit, viikot, kuukaudet.

Myllyaho kertoo, että hän on myös yhdessä Espoon kaupunginteatterin Erik Söderblomin, Kom-teatterin Juho Milonoffin ja Svenska Teaternin Joakim Thibblinin kanssa perustanut eräänlaisen ”koronaryhmän”. Ryhmä pyrkii yhdessä esimerkiksi Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa etsimään ja tuottamaan mahdollisimman paljon tietoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat teattereiden turvallisuuteen ja miten.

”Itse jalkaudumme, otamme vastuuta ja etsimme tietoa päätösten tueksi”, Myllyaho kuvailee.

Esille tulleita asioita ovat esimerkiksi aerosolien liikkuminen, pikatestit, kirurginmaskeja tehokkaammat ffp2-maskit ja rokotepassi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat