Ministeriön työryhmä esitteli kolmiportaisen mallin, kuinka yleisötilaisuuksia voidaan järjestää pandemian rauhoituttua - Kulttuuri | HS.fi

Ministeriön työryhmä esitteli kolmiportaisen mallin, kuinka yleisötilaisuuksia voidaan järjestää pandemian rauhoituttua

Työryhmään kuuluvat HJK:n Aki Riihilahti ja muusikko Paula Vesala puhuivat vastuullisten tapahtumien puolesta.

Paula Vesala, Aki Riihilahti ja Tuomo Puumala­

22.3. 11:39 | Päivitetty 22.3. 14:36

Opetus- ja kulttuuriministeriö asettama työryhmä on julkistanut esityksen siitä, miten kulttuurin ja liikunnan yleisötilaisuuksia voidaan alkaa järjestää, kun koronavirusepidemia rauhoittuu.

Työryhmä on laatinut kolme askelta, miten tapahtumia voidaan purkaa.

Lähtötilanne on maaliskuussa sellainen, että tapahtumia ei voi järjestää juurikaan. Tapahtumia vapautettaisiin alueilla, joilla pandemiatilanne on helpottanut.

Ensimmäinen askel rajausten purkamiseksi voitaisiin ottaa, kun usealla alueella nähdään tautitilanteen laskua perus- tai kiihtymisvaiheeseen. Leviämisvaiheessa olevilla alueilla ei voisi tapahtumia järjestää.

Valtakunnallinen tapausilmaantuvuus tulisi laskea 75 tapaukseen 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Maanantain tietojen perusteella Suomen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 170. Suurin se on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, 343.

Ensimmäisessä vaiheessa voitaisiin järjestää tilaisuus, jossa jokaiselle osallistujalle on ennakkoon määrätty paikka. Tämä voi tarkoittaa useita kulttuuri- ja urheilutilaisuuksia.

”Ei sellaisia, joissa on vellovia yleisömassoja, vaan ennakkoon suunnitellut paikat”, työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Tuomo Puumala sanoo.

Toinen askel edellyttäisi yhtäjaksoista kolmen viikon laskua epidemiatilanteessa valtakunnallisesti ja leviämisalueita olisi vähäisesti. Tapausilmaantuvuus laskisi alle 50 tapaukseen 100 000 henkilöä kohden.

Toisella askeleella yleisömääriä rajoitettaisiin tilan koon mukaan. Monia kesätapahtumia voisi järjestää erityisesti maakunnissa, joissa tartuntailmaantuvuus on alhainen.

Maakunnissa järjestettävät tapahtumat voisivat vetää yleisöä puoleensa pahempien tartuntatautien alueilta. Tämän vuoksi suunnitelmassa on otettu mittariksi valtakunnallisen tilanteen paranemisen. Tilanne pitäisi olla koko maassa hyvä, että kakkosvaihe olisi mahdollinen.

Kolmas vaihe olisi rajoitusten poistuminen. Se tulisi voimaan, kun uusia tartuntoja on vähäisesti ja rokotekattavuus on riittävä.

Tiedotustilaisuudessa puhuivat Helsingin Jalkapalloklubin toimitusjohtaja Aki Riihilahti , Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt ja muusikko Paula Vesala.

”Haluaisin tuoda sellaisia viestiä, että ammattijärjestäjien tapahtumat ovat turvallisempia kuin monet muut kohtaamiset”, Paula Vesala sanoi.

Urheilupuolta edustanut HJK:n Aki Riihilahti korosti ennakoinnin tärkeyttä. Hänestä ei ole aikaa odottaa tapahtumasuunnittelussa tilannetta, että tapahtumat voisi järjestää.

”Meidät on rajoitettu niin henkihieveriin, ettei aikaa ole hukattavaksi.”

OKM asetti työryhmän lokakuussa kokoamaan tapahtuma-alalle hyväksi havaittuja käytänteitä pandemia-ajalle. Sen tehtävä oli laatia yleiset turvallisuutta edistävät periaatteet, jotka saatiin valmiiksi joulukuussa 2020. Työryhmä on jatkanut työskentelyä niin sanotulla exit-suunnitelmalla.

Työryhmään on kuulunut jäseniä muun muassa eri ministeriöistä, poliisihallituksesta, Kuntaliitosta, THL:sta sekä tapahtuma-alan, kulttuurialan ja liikunta-alan eri järjestöistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat