Youtuben ärsyttävä Juufin on kiireisen tv-katsojan paras ystävä – kasvoton esikatsoja leikkaa näyttäviä katsauksia realityn riidoista ja seksistä - Kulttuuri | HS.fi

Youtuben ärsyttävä Juufin on kiireisen tv-katsojan paras ystävä – kasvoton esikatsoja leikkaa näyttäviä katsauksia realityn riidoista ja seksistä

Suhdesarjat ja dokumentit ovat venähtäneet ylipitkiksi, joten apuun tarvitaan esikatsojia kuten Sohvaperunat ja Juufin, kirjoittaa Tero Kartastenpää.

24.3. 2:00 | Päivitetty 24.3. 9:37

Televisiosarjat eivät enää ole katsojille puolen tunnin hukkapaloja vaan koko kalenterin täyttäviä elämänvalintoja.

Nelosen Temptation Island Suomen uudella kaudella suhteita selvitetään runsaat 920 minuuttia ja ekstrajaksot päälle.

Maikkarin Myyrän etsintää on sentään ymmärretty karsia ensimmäisen kauden noin 660 minuutista nyt pyörivän kakkoskauden 400 minuuttiin.

Myös dokumentit laimennetaan pitkiksi sarjoiksi, vaikka pikkukylän murhatapauksen tai tiikerintarhaajan tarinan saisi hyvin läpikäytyä leffan mitassa.

Narisin eräälle tv-vaikuttajalle, että olisin valmis maksamaan lisää siitä, että leikkaaja tekisi työnsä paremmin.

Sain nyökyttelyä. Tuotantoyhtiöissä tiedetään, että sarjoissa käytetään liikaa kuvattua materiaalia tai niiden rakenne pakottaa turhan keston. Rahaa tulee kuitenkin minuuteista, joten kustannuksellisesti kannattaa tasapainoilla rajamaastossa, että katselija jatkaa, vaikka vähän tylsistyttää.

Venytysbuumi on yksi syy siihen, miksi ihmiset ovat auliita seuraamaan esikatsojia, raa’an materiaalin läpikävijöitä.

Suomessa näkyvimmät esikatselijat ovat Ylen Sohvaperunoissa, jossa perheet ja kaverukset tuijottavat television merkittävimmät avaukset katsojan puolesta.

Sohvaperunoissa ihmetellään kodin ulkopuolista maailmaa, edessä pala mustikkapiirakkaa ja vieressä itseä muistuttamaan muuttunut ihminen.

Jos televisiota alkaa katsoa oikein tosissaan, Sohvisten sivallukset jäävät vähän kilteiksi ja kummasteleviksi.

Onneksi Suomessa on ylivertaisen varma esikatselija. Youtuben Juufinille tärkeintä on löytää katsojalle ”pristiiniä kontenttia”, joten hän leikkaa realitysarjojen useista jaksoista kymmenminuuttisia katsauksia. Hän vihaa tyhjäkäyntiä ja keskittyy vain herkkupaloihin: riitoihin, seksiin ja sekoiluun. Väliin ja päälle hän lisää pistäviä kommentteja ja netin kuvasekamelskaa.

Muutamassa vuodessa hänen leikkauskykynsä on hioutunut huippuunsa. Se lähentelee mediataidetta, joka kuvaa pirstaloitunutta todellisuuskokemusta.

Yksityisyyttään vahtiva tubettaja kertoi Ylelle olevansa aikuinen, kotkalainen mies. Hän katsoo televisiota ja tykkää kaljanjuonnista. Nämä tiedonrippeet riittävät hyvin katsojalle, koska anonyymiys antaa vapauksia. Juufin tietää, että kuulostaa ärsyttävältä ihmiseltä, mutta jatkaa silti ulostevitseillä.

Kun Juufinia katsoo pitkään, alkaa hahmottaa hänen maailmankatsomustaan, jossa ulkonäköä tai poikkeavia elämäntapoja ei arvostella. Eikä televisiossa sekoilu ole ollenkaan vakavaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat