Valko-Venäjä ei saa osallistua tämän vuoden Euroviisuihin - Kulttuuri | HS.fi

Valko-Venäjä ei saa osallistua tämän vuoden Euroviisuihin

Valko-Venäjän kappale ”Opetan sinua” ei EBU:n mukaan ollut kelvollinen Euroviisuihin. EBU on nyt hylännyt uudenkin kappaleen. Valko-Venäjän yleisradioyhtiön mukaan päätöksen takana on poliittisia syitä.

Galasy ZMesta -yhtyeen Dmitry Butakov esiintyi Minskissä joulukuussa 2020.­

27.3. 6:49 | Päivitetty 27.3. 12:47

Euroopan yleisradioliitto (EBU) on sulkenut Valko-Venäjän ulos tämän vuoden Euroviisuista. EBU tiedotti asiasta perjantaina illalla.

EBU pyysi Valko-Venäjää maaliskuun puolivälissä muuttamaan kappalettaan tai lähettämään kokonaan uuden kappaleen viisuihin, sillä maan kappale ei EBU:n mukaan ollut kelvollinen Euroviisuihin. EBU tulkitsi, että Valko-Venäjän kappale vaarantaa Euroviisujen ei-poliittisen luonteen sekä Euroviisujen maineen.

Valko-Venäjä tarjosi uutta kappaletta samalta artistilta, mutta nyt EBU on hylännyt senkin. Valko-Venäjä ei siten osallistu lainkaan tämän vuoden Euroviisuihin, sillä ei se ole lähettänyt kisoihin kelvollista kappaletta aikarajan puitteissa. Euroviisut on tarkoitus järjestää Hollannin Rotterdamissa toukokuussa.

Molemmat kisakappaleet, joilla Valko-Venäjä yritti viisuihin, ovat yhtyeeltä nimeltä Galasy ZMesta.

Yhtye on julkaissut maan johtajan Aljaksandr Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia kritisoivia lauluja. Ensimmäisen ehdokaskappaleen nimi oli Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You), eli suomeksi ”Opetan sinua”. Kappaleessa laulettiin muun muassa ”opetan sinut tottelemaan”.

Kappale herätti kritiikkiä muun muassa Valko-Venäjän oppositiopoliitikoissa, joiden mukaan kappaleen mukanaolo viisuissa olisi merkinnyt tukea Lukašenkalle, joka on hallinnut maata itsevaltaisesti 27 vuotta. Kappaletta vastustavat kokivat myös, että kappale olisi antanut antanut hyväksynnän mielenosoittajien väkivaltaiselle kohtelulle.

EBU ei tarkentanut perjantaisessa tiedotteessaan, miksi yhtyeen uusi kappale ei kelvannut Euroviisuihin. Tiedotteessa kerrottiin, että uusi kappale rikkoo Euroviisujen sääntöjä, joiden on tarkoitus varmistaa muun muassa, että kappaleet eivät aiheuta mainehaittaa Euroviisuille.

Mielenosoitukset ryöpsähtivät Valko-Venäjällä viime vuoden elokuussa sen jälkeen, kun Lukašenka oli voittanut vilpilliset presidentinvaalit. Mielenosoituksiin osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä, ja tuhansia myös pidätettiin. Poliisi myös taltutti mielenosoituksia väkivalloin. Syksyn mittaa mielenosoitukset pienenivät ja laantuivat.

Valko-Venäjän yleisradioyhtiö arvosteli lauantaina EBU:n päätöstä sulkea maan kappale ulos Euroviisuista.

Yleisradioyhtiön edustaja kommentoi päätöstä venäläiselle uutistoimistolle RIA Novostille. Hän moitti päätöksen takana olevan poliittisia syitä. Edustajan mukaan EBU:n kirjeestä ei pysty ymmärtämään, mikä kappaleessa oli EBU:n mielestä vikana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat