Kirjailija Kaarina Valoaalto on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Kirjailija Kaarina Valoaalto on kuollut

Prosaistina ja runoilijana tunnetun Kaarina Valoaallon viimeinen runoteos, Banana Split, ilmestyi vuonna 2020.

Kirjailija Kaarina Valoaalto kuvattuna vuonna 2002.­

28.3. 11:55

Kirjailija ja runoilija Kaarina Valoaalto (s. 1948) on kuollut. Jyväskylän seutukunnassa sijaitsevassa Toivakassa asunut Valoaalto oli 72-vuotias.

Valoaalto tunnetaan nasevasta, oivaltavasta ja humoristisesta proosaa ja runoa yhdistelevästä tyylistään.

”Aloitin runoilijana mutta olen aina proosahtanut toista jalkaani ja siivetkin sen verran mämmissä että puhdas lyyrinen suoritus harvemmin tulee kohdalleni”, Valoaalto kuvaili tyyliään kaunokirjallisuuden verkkopalvelu Kirjasammolle.

Muun muassa Otava ja Tammi ovat julkaisseet Valoaallolta yhteensä kahdeksan proosateosta. Viimeisin runoteos Banana Split ilmestyi Poesia-osuuskunnan kustantamana viime vuonna.

Kriitikko Harri Nordell kirjoitti runoteoksesta: ”Kohtaamiset Kaarina Valoaallon runouden kanssa ovat aina hykerryttäviä. Ihan niin kuin tapaisi aamuäreän ihmisen, joka on toista mieltä vähän kaikesta ja on juuri tämän ominaisen ja aidon piirteensä vuoksi mitä sympaattisin.”

Nordell jatkoi, että ”sen kummemmin keekoilematta” kirjoittava toivakkalainen ”maaseutuaktiivi” on jäänyt vaille ”hypetystä”.

”Valoaallon ronski ja kaihtelematon tyyli on ehkä karkottanut säikyimmät tiehensä.”

Ennen Banana Splitiä Valoaalto oli pitänyt kymmenen vuoden julkaisuhiljaisuuden.

Valoaalto voitti vuonna 1972 J. H. Erkon kirjoituskilpailun, ja vuonna 1980 hän oli yksi Otavan runokilpailun voittajista.

Kriitikko Pertti Lassila kirjoitti hänen Nooakan parkki -romaanistaan vuonna 2006: ”Jotkut Valoaallon proosakatkelmista ovat kuin pienoisesseitä, tärkeilemättömiä ja osuvia. Hän voi kirjoittaa yhtä sattuvasti muotisanan synnystä ja kuolemasta kuin palelemisen taidostakin.”

Valoaalto hallitsi useita kirjoittamisen lajeja. Vuonna 1997 Jyväskylän Huoneteatteri esitti muun muassa hänen käsikirjoittamansa näytelmän, joka kertoi arkkitehti Wivi Lönnistä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Valoaalto kertoi Lönnistä näin:

”Jokaisen menestyvän miehen takana on nainen. Menestyvän naisen takana on useimmiten toinen nainen, joko äiti, sisar, ystävätär, rakastettu. Wivin takana oli hänen rakastava äitinsä ja ihana ystävänsä ja kumppaninsa Hanna Parviainen. Wivi auttoi Hannaa ja Hanna auttoi Wiviä.”

Valoaallon kuolemasta kertoi twitterissä lauantaina 27.maaliskuuta Poesia-kustantamo.

Lisätty 28.3.2021 klo 12:10 tieto kuolemasta kertoneesta tahosta. Korjattu 28.3.2021 klo 12:53: Toivakka ei kuulu Jyväskylään, vaan on kunta Jyväskylän seutukunnasa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat