Kati Immosen maalaukset tarjoavat ohituskaistan kesään: Vehreät kasvit peittävät suurmiesten rintakuvat, Kekkosen silmälasitkin sammaloituvat - Kulttuuri | HS.fi

Kati Immosen maalaukset tarjoavat ohituskaistan kesään: Vehreät kasvit peittävät suurmiesten rintakuvat, Kekkosen silmälasitkin sammaloituvat

Kati Immosen vesivärimaalaukset tarjoavat vehreyttä.

Kati Immonen: Monument – Pine, 2020, vesiväri ja akryyli paperille.­

29.3. 12:03

Kuvataide

Kati Immonen: Overgrown 3.4. saakka Helsinki Contemporaryssa, helsinkicontemporary.com.

Kun ulkona vielä taivalletaan koleassa sateessa, galleria Helsinki Contemporaryssa ollaan jo keskellä kesän vehreyttä. Kati Immosen (s. 1971) vesivärimaalauksissa horsmat ja lupiinit kukkivat, lehmuksen oksat riippuvat raskaana siitepölystä ja rahkasammal peittää kaiken alleen.

Immonen on jo vuosia tarkastellut teoksissaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Aiemmissa teoksissaan hän on kuvannut muuan muassa villiintyneitä kukkakimppuja ja rönsyileviä bonsai-puita – ihmisen epäonnistuneita yrityksiä hallita luontoa.

Uusissa teoksissa ihmistä ei enää ole ja luonto on päässyt ottamaan vallan. Ihmisen jälkeinen aika ei ole uusi aihe taiteessa, mutta Immosen lähestymistapa ei tunnu kuluneelta. Luonnon elinvoimaa uhkuvissa maalauksissa ihmiskunnan loppu ei näyttäydy ahdistavana maailmanloppuna vaan paratiisina.

Monument-teossarjassa kasvit ovat peittäneet alleen suurmiesten rintakuvat. Heidän identiteettinsä ovat kadonneet lehtien ja juuristojen alle – vain Kekkosen tunnistaa sammaleen takaa pilkistävistä silmälaseista. Myös teosten nimet siirtävät huomion ihmisistä kasveihin, jotka ovat ottaneet heidän paikkansa.

Näyttelylle nimen antaneessa Overgrown-sarjassa uima-altaista on tullut keitaita kasveille ja eläimille. Uimahallissa kasvaa orkideoita ja ulkoallas tarjoaa saukoille lämpöä talven keskellä.

Kekkos-teema jatkuu sarjan teoksessa Tamminiemi (2020), jossa Kekkosen metsästämät fasaanit ja villisiat ovat ottaneet Tamminiemen kuuluisan saunan omakseen.

Immosen rehevä maalaustyyli päivittää kukkamaalauksen genreä.

Hänen maalauksissaan kasvit eivät lepää säyseästi maljakossa, vaan ne rönsyilevät, rehevöityvät ja puskevat juurensa minne haluavat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat