Mainio dokumenttisarja kirjoitustaidon synnystä alkaa davincikoodimaisella nokkeluusleikillä - Kulttuuri | HS.fi

Mainio dokumenttisarja kirjoitustaidon synnystä alkaa davincikoodimaisella nokkeluusleikillä

Dokumenttisarja on lumoavimmillaan esitellessään tapaa, jolla kirjoitetut sanat syntyivät.

Kalligrafi Brody Neuenschwander ja egyptologi Orly Goldwasser esittelevät, miten päätä esittävästä egyptiläisestä hieroglyfistä päädyttiin roomalaisten R-kirjaimeen.­

31.3. 2:00

Aika on piiskannut farao Tetin (2323–2291 eaa.) hautapyramidia niin, että se näyttää hiekan alta pilkottavalta kiviläjältä. Sisäpuolella hautakammion seiniä kuitenkin peittävät siisteihin pystyriveihin kaiverretut hieroglyfit. Yksi sadoista loitsuista kuuluu: ”Nouse, oi Teti, sinä et kuole.”

Ja katso: ajatuksissamme Teti elää yhä, koska olemme lukeneet hänestä. Kuten kaksiosaisessa dokumenttisarjassa Kirjoitustaidon synty (2020) todetaan, kirjoittaminen on ajatusten siirtämistä pääkopasta toiseen, jopa vuosituhansien yli. Kyseessä on varmuudella yksi ihmiskunnan tärkeimmistä keksinnöistä.

Sarja on lumoavimmillaan esitellessään tapaa, jolla kirjoitetut sanat syntyivät – kun ei enää riittänyt, että sorsan kuva tarkoittaa sorsaa. Kuvien muuntumisessa kirjoitetuiksi ”äänteiden kuviksi” ja sitten kirjaimiksi näkyy ihmisen nokkeluus ja leikkisyys. Molempia ominaisuuksia tarvittiin myös tutkijoiden selvittäessä kirjoitusmerkkien syntyprosesseja. Omien aakkostemme synnystä esitellään muutama.

Ensi viikon jakso ei innosta samalla davincikoodimaisella tavalla, mutta sekin onnistuu aut­taessaan hahmottamaan, miten kirjoitusmateriaalien hinta vaikutti tiedon karttumiseen.

Antiikin Rooman kymmenet tuhannet kirjakääröt olivat papyrusta, ja Kiinassa keksittiin paperi, jota myöhemmin käyttivät myös islamilaiset tiedemiehet. Sen sijaan keskiajan Euroopassa pergamentista tehty kirja saattoi maksaa talon verran.

Mainiota on, että kalligrafi testaa, millaista oli kirjoittaa ruokokynällä papyrukselle tai sulkakynällä pergamentille.

Historia: Kirjoitustaidon synty, TV1 klo 19.00 ja Areena.

Kuvat ovat osa Australian alkuperäisasukkaiden tarina- ja lauluperinnettä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat