Britanniaan kaavailtu brexit-museo herättää epäuskoa, vastustusta ja huumoria: ”Tämä on kuin avaisi Blitz-museon vuonna 1941” - Kulttuuri | HS.fi

Britanniaan kaavailtu brexit-museo herättää epäuskoa, vastustusta ja huumoria: ”Tämä on kuin avaisi Blitz-museon vuonna 1941”

Museoon on tarkoitus tulla esille brexitiin liittyviä esineitä ”voittaneelta osapuolelta”, vaikka museo korostaa, että eri näkökantojen esiin tuominen on tärkeää.

Brexitin kannattajat osoittivat mieltään maaliskuussa 2019 parlamenttiaukiolla, kun parlamentin alahuone torjui erosopimuksen kolmannen kerran.­

30.3. 17:19 | Päivitetty 31.3. 9:36

Britanniaan suunnitellaan brexit-museota, ja ryhmä brittejä on jo alkanut kerätä lahjoituksia tulevaa museota varten, kertoo uutistoimisto AFP.

Tavoitteena on kerätä miljoona puntaa: sen summan turvin museo saataisiin pyörimään ja sille hankittua rakennus.

Lisäksi organisoijat keräävät esineitä, joita on tarkoitus laittaa näytille museoon.

Brexit-museon perustaminen ei ole tuore idea. Sitä alettiin suunnitella vuonna 2016 lähes heti kun kansanäänestyksen tulos ratkaisi sen, että maa eroaa Euroopan unionista.

Pari vuotta myöhemmin museota organisoivat henkilöt alkoivat pyytää ihmisiltä museon teemaan sopivia esineitä, joita voitaisiin laittaa näytille.

Nyt museo on saanut aseman hyväntekeväisyyttä tekevänä organisaationa. Asemansa myötä museoon tehdyt lahjoitukset voidaan vähentää verotuksessa.

Unelma museon avaamisesta alkaa käydä nyt toteen, sillä organisaatio on löytänyt tahon, joka on luvannut antaa tuntuvasti rahaa museon perustamista varten. Lahjoituslupauksen turvin organisaatio voi aloittaa sopivan tilan etsimisen museon perustamista varten.

Museota organisoivat tahot toivovat löytävänsä sopivan kiinteistön työväen asuttamalta alueelta, jossa Britannian EU-eroa tuettiin, kertoo Gawain Towler. Hän on mukana museota organisoivassa porukassa. Towler on ollut aiemmin myös Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin puheenjohtajana.

Towlerin mukaan on epätodennäköistä, että museo avautuu tämän vuoden puolella.

Museoon kerätään muun muassa brexitiin liittyviä julisteita ja flaijereita. Kuva brexitin kannattajien mielenosoituksesta maaliskuulta 2019.­

Brexitin kannattajien ja vastustajien näkökulmat eivät ole tulossa esiin museossa tasapuolisesti, vaikka museon verkkosivuilla lukee, että Britannian EU-erosta käytävää keskustelua tulee tuoda julki reilusti ja tasapainoisesti.

Towlerin mukaan museo keskittyy vastaanottamaan esineitä ”voittaneelta osapuolelta” eli brexitin kannattajilta. Syynä vahvaan painotukseen on Towlerin mukaan se, että brexitin vastustajien flaijereita, kirjeitä ja julisteita on dokumentoitu jo aiemmin toisaalla.

Silti myös muutamia brexitin vastustusta kuvaavia esineitä otetaan vastaan.

Museo keskittyy 70- ja 80-lukuihin, jolloin vain alle prosentti kansasta uskoi juuri Euroopan unioniin liittyneen Britannian eromahdollisuuksiin.

Twitterissä ilmoitus brexit-museosta on herättänyt epäuskoa, huumoria ja vastustusta.

Koomikko Katy Brand toteaa, ettei hän ymmärrä koko museon ideaa. Hän pohtii, eikö museoiden tarkoituksena ole säilyttää historiallisia esineitä menneiden aikojen ikuistamista varten.

”Tämä on kuin avaisi Blitz-museon vuonna 1941”, Brand tviittasi.

Toinen Twitterin käyttäjä julkaisi kuvan munakupeista, joissa toisessa lukee ”kova brexit” ja toisessa ”pehmeä brexit”. Twitter-käyttäjän mukaan kyseiset esineet sopisivat näyttelyesineiksi.

Asiasta ovat uutisoineet muun muassa The Guardian ja The Independent.

Oikaisu 31.3. klo 9.32: Koomikko Katy Brand ei puhunut tviitissään salamasodasta kuten artikkelissa aiemmin kirjoitettiin, vaan Luftwaffen pommituksista Britanniassa 1940–1941. Pommitusoperaatio tunnetaan Britanniassa nimellä the Blitz.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat