Kadonneeksi uskottu neuvostoliittolainen Taru sormusten herrasta -elokuva löytynyt ja ladattu Youtubeen - Kulttuuri | HS.fi

Kadonneeksi uskottu neuvostoliittolainen Taru sormusten herrasta -elokuva löytynyt ja ladattu Youtubeen

Neuvostoliittolainen Taru sormusten herrasta esitettiin televisiossa ilmeisesti vain kerran.

Neuvostoliittolainen Taru sormusten herrasta valmistui vuonna 1991. Kuvakaappaus Youtubesta.­

5.4. 16:15

Kauan sitten kadonnut neuvostoliittolainen televisiosovitus Taru sormusten herrasta -trilogiasta on löytynyt ja ladattu Youtubeen viime viikolla. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Vuonna 1991 tehty televisioelokuva perustuu kirjailija J.R.R. Tolkienin kuuluisan trilogian ensimmäiseen osaan nimeltä Sormuksen ritarit. Uskotaan, että se on ainoa Neuvostoliitossa tehty TSH-adaptaatio. Vuonna 1985 on julkaistu myös neuvostoliittolainen televisiosovitus Tolkienin teoksesta Hobitti eli sinne ja takaisin.

Kymmenen vuotta ennen Peter Jacksonin elokuvatrilogiaa ilmestyneen neuvostosovituksen budjetti ei ole selvästikään ollut päätähuimaava ja tehosteet ovat nykyajan näkökulmasta alkeelliset.

Elokuvamusiikin on säveltänyt Andrei Romanov rockyhtye Akvariumista. Elokuva esitettiin ilmeisesti vain yhden kerran televisiossa ennen kuin se katosi sen esittäneen Leningradin television arkistoihin.

Visuaaliset erikoistehosteet näyttävät nykykatsojan silmään alkeellisilta. Kuvakaappaus Youtubesta.­

Venäjänkielisen World of Fantasy -julkaisun mukaan fanit ovat etsineet elokuvaa kymmeniä vuosia erinäisistä lähteistä. Yllättäen Leningradin televisiokanavan seuraaja 5TV latasi harvinaisuuden Youtubeen viime viikolla.

The Guardianin mukaan Tolkienin romaaneihin perustuvat sovitukset olivat harvinaisia Neuvostoliitossa. Myös venäjänkielisiä käännöksiä oli tuolloin vaikea löytää.

Jotkut arvelevat, että Tolkienin töitä sensuroitiin Neuvostoliitossa, sillä tarinoissa eri lajia edustavat olennot liittoutuvat yhteen vastustamaan totalitaarista valtaa, joka tuli idästä. Toinen teoria on, että Tolkienin romaaneja oli vain liian vaikea kääntää venäjäksi.

Suomessakin on tehty 1990-luvulla oma Tolkien-sovitus televisioon. Vuonna 1993 julkaistiin Timo Torikan ohjaama Hobitit, joka perustui sekä Hobitti-teokseen että Sormusten herrasta -trilogiaan. Televisiosarjassa Frodo Reppulia esitti Taneli Mäkelä, Bilbo Reppulia Martti Suosalo, klonkkua Kari Väänänen, Gandalfia Vesa Vierikko ja Legolasta Ville Virtanen.

Hobitteja majatalossa. Kuvakaappaus Youtubesta.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat