Nokian menestyksestä tehdään tv-sarja, joka alkaa dramaattisista tapahtumista – Ohjaaja Maarit Lalli haastatteli firman ammattilaisia siivoojista insinööreihin - Kulttuuri | HS.fi

Nokian menestyksestä tehdään tv-sarja, joka alkaa dramaattisista tapahtumista – Ohjaaja Maarit Lalli haastatteli firman ammattilaisia siivoojista insinööreihin

Nokian vuosista 1988–1990 kertova sarja Made in Finland saa ensi-iltansa näillä näkymin toukokuussa 2022.

Ohjaaja Maarit Lalli on myös Nokia-sarja pääkäsikirjoittaja.­

7.4. 2:00 | Päivitetty 7.4. 17:24

Matkapuhelinyhtiö Nokiasta tehtävän fiktiivisen televisiosarjan kuvaukset on määrä aloittaa tänä keväänä. Made in Finland -niminen sarja sijoittuu 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen, joka oli yhtiölle käännekohta.

Nokian ensimmäinen matkapuhelin julkaistiin vuonna 1987, mutta sarjan tarina käynnistyy yhtiön kohtalonvuodesta 1988. Sen aikana yhdysvaltalaisyhtiö Motorola haastoi Nokian oikeuteen patenttirikkomuksista ja toimitusjohtaja Kari Kairamo teki itsemurhan.

Sarjan ohjaa Maarit Lalli, joka on myös pääkäsikirjoittaja ja sarjan luoja. Lalli tunnetaan useista palkituista lyhytelokuvistaan sekä ensimmäisestä pitkästä elokuvastaan Kohta 18, joka voitti kolme Jussi-palkintoa vuonna 2013.

Sen keskiössä ovat yhtiön nuoret ammattilaiset, käsikirjoitukseen luodut fiktiiviset hahmot.

Asianajajat Katarina Tammi (Satu-Tuuli Karhu) ja Aki Makkonen (Emil Kihlström) joutuvat ummikkoina haastavan patenttikiistan selvittelijöiksi. Toisaalla insinööri Risto Salminen (Aku Sipola) kehittelee omin varoin, osin salaa Nokialle maailman pienintä NMT-puhelinta, tukenaan kollega ja vaimo Vuokko Salminen (Oona Airola).

Nokian pääjohtaja Kari Kairamo kuvattuna toukokuussa 1987.­

Lisäksi sarja seuraa Jorma Ollilaa (Sampo Sarkola), joka tasapainottelee yhtiön johdon valtakiistoissa vielä rahoitusjohtajan roolissa. Pääjohtaja Kari Kairamoa esittää Kristo Salminen.

Sarjan ensi-ilta on suunniteltu toukokuulle 2022, jakelijana C More. Sarja tulee myöhemmin katsottavaksi myös MTV:n kanavilla.

Projekti alkoi alun perin Lallin elokuvakäsikirjoituksena vuonna 2013 – vailla vankkaa tietämystä yhtiön tarinasta.

”En aluksi oikeastaan tiennyt Nokiasta mitään, muuta kuin että ensin oli kumisaappaita ja sitten kännyköitä.”

Hän kiinnostui aiheesta kuullessaan juuri 1980- ja 1990-lukuihin liittyviä tarinoita Nokiasta. Ohjaaja-käsikirjoittajaa kiehtoi se, miten menestys tarkalleen syntyi, ja kaikista mahdollisista paikoista Suomen Saloon.

”Mietin, että siinähän on valmis näyttämö! Minua kiinnosti ihan hirveästi se, miten Nokian kaltainen valtava työpaikka ja yritys vaikuttaa kaupunkiin ja ihmisiin vuosien aikana.”

Kiinnostus sai ensin odottaa muiden projektien vuoksi. Lopullinen päätös tarttua aiheeseen syntyi syyskuussa 2013, jolloin Microsoftin uutisoitiin ostaneen Nokian matkapuhelintoiminnot.

”Sen illan mietin, että nyt tai ei koskaan: Montaa fiktiota Nokiasta ei mahdu Suomeen samaan aikaan, eli tähän on tartuttava nyt. Seuraavana päivänä laitoin hakemuksen Elokuvasäätiölle.”

Tv-sarjaformaattiin aihetta alettiin miettiä, kun tuottaja Minna Haapkylä innostui aiheesta vuonna 2018.

Lallin kanssa käsikirjoitusta on ollut työstämässä myös muita kirjoittajia, viimeisen vuoden muun muassa Lassi Vierikko ja Jyrki Väisänen.

Lähtökohtana Nokia-fiktiolle on toiminut ohjaajan oma taustatyö. Lallin työskentelyyn ei sopinut ajatus esimerkiksi minkään tietyn elämänkerran noudattelemisesta.

”En voi ottaa kenenkään toisen tarinaa ja tehdä teosta siitä, vaan minun pitää tutkia aihe itse niin laajasti kuin kykenen, selvittää faktat ja muodostaa oma mielipiteeni ja näkemykseni.”

Tietoa Lalli hankki paitsi kirjojen, myös keskusteluiden kautta. Ohjaaja haastatteli päähenkilöiden esikuvia useaan otteeseen sekä ammattilaisia siivoojista juristeihin ja insinööreistä johtohenkilöihin.

Sarjan käsittelemä ajanjakso sai monet Nokian entiset työntekijät avautumaan ohjaajalle antaumuksella.

”Se oli niin hienoa: Ketä ikinä haastatteli, näki, kuinka hymy nousi kasvoille ja katse kääntyi vähän sisäänpäin. Mitä ikinä tapahtuikaan myöhemmin, Nokiassa työskentely oli heidän elämässään äärimmäisen hienoa ja täysin ainutlaatuista aikaa.”

Taustatuntemuksen lisäksi ohjaajalle oli tärkeää, että ihmiset hahmojen taustalla tietävät projektista.

”Minulle ainoa keino tehdä elävistä ihmisistä fiktiota on mennä rohkeasti heidän luokseen. Kerroin heille, että haluan kuulla faktoja ja heidän tarinoitaan, mutta korostin myös, että minulla on taiteellinen vapaus ja vastuu lopputuloksesta.”

Täyttä sepitettä on esimerkiksi kaikkien henkilöiden yksityiselämä.

”Henkilökohtaisia asioita en ole kysellyt keltään.”

Nokiasta kertova sarja ei muiltakaan osin noudata orjallisesti yrityksen todellista tarinaa. Lallin mukaan faktat ovat toimineet innoituksena, ja uskottavuudesta on pyritty huolehtimaan esimerkiksi käymällä käsikirjoitusta läpi lukuisten eri alojen ammattilaisten kanssa.

Näillä näkymin kuuden 42 minuutin jakson mittainen sarja päättyy vuoteen 1990. Jatkuuko tarina vielä sen jälkeen?

Ainakin asiaansa perehtyneellä ohjaajalla on näkemyksiä myös myöhemmistä vaiheista.

”Omassa päässäni tiedän jo, ketkä olisivat keskiössä seuraavilla kausilla.”

Oikaisu 7.4. klo 17.24: Sarjan jakelijana on aluksi C More. Sarja tulee myöhemmin katsottavaksi myös MTV:n kanavilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat