Kaksoisrooli Jane Fondan rinnalla muutti kovanaamanäyttelijä Lee Marvinin julkikuvan - Kulttuuri | HS.fi

Kaksoisrooli Jane Fondan rinnalla muutti kovanaamanäyttelijä Lee Marvinin julkikuvan

Paukkurauta-Katissa käytetty kaksoisroolitus toimii hyvin.

Lee Marvin näytteli elokuvassa Jane Fondan rinnalla.­

8.4. 2:00 | Päivitetty 8.4. 9:48

Paukkurauta-Kati ★★★

(Cat Ballou) USA 1965,

Teema klo 21.00 ja Yle Areena.

Jane Fonda tekee nimiosan El­liot Silversteinin parodisessa lännenkomediassa Paukkurauta-Kati.

Sirkeänä opettajana hän puolustaa maatilallisisäänsä, jota uhkaa häijy porho ja tämän häikäilemätön palkkatappaja. Niinpä tytärkin pestaa apulaisen – juopoksi paljastuvan asesankarin.

Viimemainittuja esittävä kovanaamanäyttelijä Lee Marvin voitti hersyvän koomisesta kaksoisosastaan mm. Oscarin ja Kultaisen maapallon.

Näyttelijä voi esittää lukuisia osia samassa elokuvassa. Pitkään kaksoisroolitus saavutti suurinta suosiota komedioissa, joissa katsojan oli alleviivatun helppo arvostaa suosikkitaiteilijoiden muuntautumiskykyä.

Charles Chaplin rakensi Suuren diktaattorin (1940) kahden päähahmon samannäköisyydelle. Peter Sellers esitti Tri Outolemmessä (1964) kolmea toistensa kanssa kommunikoivaa roolia.

Suomessa Spede Pasanen aloitti elokuviensa yksinkertaistetun kaksoisroolituksen heti X-Paronilla (1964).

Eddie Murphyn ja Mike ­Myersin kaltaiset tähdet rakensivat kokonaisia komediasarjoja itsetarkoituksellisille multirooleilleen aikana, jolloin suurinta arvostusta nauttivat psykologisesti virittyneitä kaksoisrooleja tehneet luonnenäyttelijät.

Nykytekniikka mahdollistaa mahdottomimmatkin illuusiot, mutta vanhanaikainen, selkeästi kameroille näytelty kaksoisroolitus kantaa yhä.

Paukkurauta-Kati on tästä klassinen esimerkki, ja Marvinin juopporoolikin rakentuu kaksinapaisesti: humalaisena hoipertelijana ja alkoholitasapainonsa löytäneenä tarkk’ampujanakin hän on kuin kaksi eri henkilöä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat