Kesäteatterit jäämässä ulos uudesta tapahtumatuesta – ”Vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa” - Kulttuuri | HS.fi

Kesäteatterit jäämässä ulos uudesta tapahtumatuesta – ”Vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa”

Teatteriväki on kommentoinut lausuntokierroksella kipakasti lakiesitystä tapahtumatakuusta.

Katsojat ovat menossa paikoilleen ennen Taivaan tulet -näytelmän ensi-iltaa Pyynikin kesäteatterissa kesällä 2016.­

8.4. 8:57

Hallitus valmistelee uutta tukea kesän yleisötapahtumien järjestäjille, mutta tuen ehdot eivät tyydytä kaikkia kulttuurialan toimijoita. Esimerkiksi Suomen teatterialaa ei ole lainkaan sisällytetty hallituksen lakiesitykseen niin kutsutusta tapahtumatakuusta.

Tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtuman järjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Valtiokonttorin myöntämä takuu koskisi vähintään 200 hengen yleisötapahtumaa, jonka järjestää vakiintunut ja ammattimainen tapahtumanjärjestäjä.

Takuu koskisi tietyin ehdoin yleisötapahtumia, jotka järjestetään kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi taide- tai kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt.

Hallituksen esitys on ollut lausuntokierroksella ja herättänyt kipakoita kommentteja teatteriväessä, sillä esimerkiksi kesäteatteritoiminta ei olisi takuun piirissä. Teatterialan tiedotuskeskus TINFO toivoo, että ammatti- ja harrastajateatteritoiminta mahdutettaisiin mukaan takuutukeen.

TINFOn mukaan kesäteatterit ovat merkittävä tulonlähde alan freelancereille, kuten myös näytelmäkirjailijoille.

”Kesäteattereiden sulkeminen tapahtumatakuun ulkopuolelle vaikeuttaisi näyttämöalan ammattilaisten ahdinkoa. Heidän elinkeinonsa on ollut estynyt viranomaispäätöksin jo lähestulkoon vuoden verran”, TINFOn johtaja Linnea Stara kirjoittaa lausunnossa.

Tampereen freelance-näyttelijät ry:n puheenjohtaja Karoliina Vanne kirjoittaa lausunnossa, että yhdistys on tyrmistynyt ammattikesäteatterien jättämisestä tapahtumatakuun valmistelun ulkopuolelle. Vanne kertoo, että yhdistykseen kuuluu reilut sata ammattinäyttelijää ja kesäteatterit tuovat heille merkittävän siivun vuosiansioista.

Myös Tampereen Komediateatteri toivoo, että ainakin ammattikesäteatterit lisättäisiin tuen piiriin.

”Kesäteattereiden tuotannot ja kiinteät kulut ylittävät kaikilla toimijoilla useiden satojen tuhansien rajan vuosittain, joten riskinottokyky ilman tukea on nollassa”, teatterin lausunnossa todetaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat