Kylmäävä dokumenttisarja käy läpi kuuluisaa ruotsalaista surmaa: Yllyttikö Kristuksen morsiamena pidetty seurakunnan johtaja pastorin vaimon murhaajaa? - Kulttuuri | HS.fi

Kylmäävä dokumenttisarja käy läpi kuuluisaa ruotsalaista surmaa: Yllyttikö Kristuksen morsiamena pidetty seurakunnan johtaja pastorin vaimon murhaajaa?

Kokeneet rikosjournalistit Anton Berg ja Martin Johnson avaavat sarjassa uudelleen Knutbyn murhan, joka ylittäisi sepitettynä draamana uskottavuuden rajat.

Ruotsissa sijaitsevasta Knutbyn helluntaiseurakunnasta ja tammikuussa 2004 tehdystä murhasta kertovaan dokumenttisarjaan on rakennettu kuvitukseksi iso realistinen pienoismalli.­

11.4. 2:00 | Päivitetty 11.4. 11:53

Henkirikos koitui Ruotsissa vuonna 2004 kaikkiaan 102 ihmisen kohtaloksi, tietävät tilastot. Tavan mukaan valta-osa uhreista ja tekijöistä oli miehiä, eikä heitä muistele enää kukaan julkisuudessa.

Mutta kuinka käy, kun molemmat ovatkin nuoria naisia? Kun toinen ampuu vuoteessa nukkuvan toisen suunnitelmallisesti, kuten oikeuden mukaan tapahtui Knutbyn kylässä tammikuussa 2004?

Selittääkö tilastollinen poikkeama murhan ympärille kehkeytyneen mediasirkuksen sekä myöhemmät kirjat, sarjan, näytelmät? Tai sen, että murhasta on valmistunut jälleen yksi jälkipuinti, kuuden tunnin dokumenttisarja Pray, Obey, Kill (2021)?

Ei, ei taida selittää. Ja myös asiaa tuntemattomalle selviää pian, että Knutbyn murhaan ja sen ytimessä olevaan sairaaseen helluntaiseurakuntaan kietoutuu runsaasti muuta. Kuten teeskentelyä, pettämistä ja valehtelua, uskontoa, seksiä ja salasuhteita sekä hyväksikäyttöä, nöyryyttämistä ja aivopesua.

Ja lopussa käy niin, että kuusiosainen Pray, Obey, Kill päihittää mennen tullen sepitetyn nordic noirin ja ylittäisi kirjoitettuna draamana uskottavuuden rajat. Ei, ei tämä voisi olla totta. Ei näin höyrähtäneitä ”Kristuksen morsiameen” sokeasti uskovia nuoria aikuisia voi olla todellisuudessa.

Ruotsalaiset rikostoimittajat Anton Berg (vas.) ja Martin Johnson ovat kaksi vuotta valmistelemansa dokumenttisarjan tutkijoita ja kertojia. He aloittivat yhteistyön vuonna 2015 penkomalla uuteen podcast-sarjaansa murhasta elinkautiseen tuomitun Kaj Linnan tapausta. Kolmetoista vuotta vankilassa ollut Linna todettiin syyttömäksi 2017 ja hän sai Ruotsin oikeushistorian suurimman korvauksen.­

Sarjan toimittajat, Knutbyn murhan uudelleen avaavat kokeneet rikosjournalistit Anton Berg ja Martin Johnson ovat kuitenkin koko ajan tilanteen tasalla. He välttävät tapauksen dramatisointia ja pitäytyvät hyvin pitkälle dokumentaarisuudessa.

Toki heitäkin kannustaa – olemassa olevan tiedon valossa – epäilys, että ehkä kaikki ei mennyt kuten oikeudessa oletettiin. Että ehkä lastenhoitajaksi kutsuttu Sara Svensson ei murhannut jumaloimansa salarakkaan, pastori Helge Fossmon vaimoa. Että ehkä poliisi ei tehnyt työtään kunnolla ja saattoi syyllistyä todistusaineiston muokkaamiseen. Että ehkä syyllisyytensä kiistävä Fossmo oli osavastuussa myös edellisen vaimonsa kuolemasta.

Dokumenttisarjassa hyödynnetään taiten monenlaista arkistoaineistoa, muun muassa 2004 tehtyjä pastori Helge Fossmon kuulusteluvideoita. Elinkautiseen tuomittu Fossmo kertoo toisen vaimonsa murhaan johtaneista vaiheista myös viitisentoista vuotta myöhemmin.­

Dokumentin kertojina toimivat Berg ja Johnson ovat suodattaneet sarjaan valtavan määrän kirjallista ja kuvallista arkistomateriaalia – kuulusteluvideoita, todistuksia, uutisraportteja, kotielokuvia – ja saaneet käyttöönsä salattua aineistoa, jota ei ole ollut muilla toimittajalla.

He ovat haastatelleet myös entisiä seurakuntalaisia sekä vaimonsa murhan yllytyksestä vankilassa istuvaa Fossmoa ja psykiatrisesta laitoksesta vapautunutta Svenssonia.

Vain yksi keskeinen puuttuu: seurakunnan johtaja, ”Kristuksen morsian” Åsa Waldau, jota muut valmistelivat kuumeisesti avioliittoon Jeesuksen kanssa. Oliko Waldau se, jonka nimettömät jumalalliset tekstiviestit saivat Svenssonin ampumaan Fossmon toisen vaimon, hänen oman siskonsa?

Pray, Obey, Kill, HBO Nordic.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat