Yhdysvaltain työväenluokasta kertova Nomadland kahmi Bafta-palkintoja - Kulttuuri | HS.fi

Yhdysvaltain työväenluokasta kertova Nomadland kahmi Bafta-palkintoja

Chloé Zhao on ensimmäinen ei-valkoinen nainen, joka on saanut parhaan ohjaajan palkinnon.

Ohjaaja Chloé Zhao otti vastaan Bafta-palkinnon etänä järjestetyssä gaalassa.­

12.4. 8:26 | Päivitetty 12.4. 11:53

Yhdysvaltalaisesta työväenluokasta kertova draamaelokuva Nomadland voitti sunnuntai-iltana useita palkintoja Britannian Bafta-gaalassa. Seitsemästä ehdokkuudesta käteen jäi neljä voittoa.

Nomadland palkittiin parhaimpana elokuvana, ja sen ohjaaja Chloé Zhao valittiin parhaaksi ohjaajaksi. Elokuvassa näytellyt Frances McDormand palkittiin parhaasta naispääosasta. Lisäksi samainen elokuva sai palkinnon parhaasta kuvauksesta. Kuvauksesta vastasi Joshua James Richards.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että kiinalainen, Yhdysvalloissa asuva Zhao on toinen parhaan ohjaajan palkinnon voittanut nainen 53 vuoteen. Zhaon lisäksi ehdolla oli kolme muuta naista.

Viimeksi parhaan ohjaajan palkinto meni naisohjaajalle 11 vuotta sitten, kun Kathryn Bigelow voitti sen. Myös Zhaon saama titteli on historiallinen, sillä hän on ensimmäinen ei-valkoinen naisohjaaja, jolle kunnianosoitus myönnetään.

Britanniassa Bafta-palkintoja jakavaa elokuva- ja televisioalan akatemiaa arvosteltiin viime vuoden ehdokasasettelussa. Ohjaajaehdokkaina ei ollut yhtäkään naista, ja kaikki ehdokkaat olivat valkoisia.

”Jo oli aikakin”, Zhao kommentoi toimittajille vahvempaa naisedustusta.

”Rakastan sitä mitä teen, ja jos tämä tarkoittaa sitä, että useampi minun kaltainen pääsee toteuttamaan unelmiaan”, niin olen erittäin kiitollinen.

Nomadland on jo kauden palkituin elokuva. Syyskuussa se nappasi Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan. Helmikuussa se voitti parhaan draaman Golden Globen ja toi Zhaolle parhaan ohjauksen palkinnon. Maaliskuussa elokuva nappasi myös parhaan elokuvan, ohjauksen ja sovitetun käsikirjoituksen palkinnot yhdysvaltalaisessa Critics’ Choice -palkintogaalassa.

Oscareissa se on ehdolla kuudessa kategoriassa, mukaan lukien paras elokuva, ohjaus ja naispääosa. Oscarit jaetaan Yhdysvalloissa 25. huhtikuuta.

Dokumentaarisia elementtejä ja fiktiota yhdistävä elokuva kertoo ikääntyvästä amerikkalaisesta työväenluokasta, johon kuuluvilla ei enää välttämättä ole rahaa asuntoon. He asuvat autoissaan ja matkustavat erityisesti maan länsiosissa kausitöiden perässä. Kuusikymppinen Fern menettää kotinsa ja työnsä ja ryhtyy moderniksi kulkuriksi.

Elokuva pohjautuu toimittaja Jessica Bruderin reportaasikirjaan Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century.

Zhaolle menestys on kirvoittanut myös hankaluuksia. Maaliskuussa hän joutui sosiaalisessa mediassa hyökkäyksen kohteeksi, kun somessa levitettiin vanhoja lehtihaastatteluita, joissa Zhao arvosteli Kiinaa.

Vuonna 2013 Filmmaker-lehdelle antamassaan haastattelussa hän kutsuu Kiinaa ”paikaksi, jossa on valheita kaikkialla”. Toisessa haastattelussa hän sanoo olevansa nykyisin amerikkalainen, ei kiinalainen.

Ohjaajaa nimitellään sosiaalisessa mediassa petturiksi ja hänen kansallisuutensa on kyseenalaistettu.

Baftassa parhaan miespääosan palkinnon vei Anthony Hopkins elokuvasta The Father. Samaisesta elokuvasta parhaan käsikirjoitussovituksen palkinnon saivat Christopher Hampton ja Florian Zeller.

Paras naissivuosa meni Yuh-Jung Younille elokuvasta Minari ja miessivuosa Daniel Kaluuyalle elokuvasta Judas and the Black Messiah.

Pari vuotta sitten Bafta ilmoitti lisäävänsä uuden kategorian palkintoluetteloon. Toista kertaa jaettavan parhaan roolituksen palkinto meni Lucy Pardeelle Rocks-elokuvasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat