Blondin kosto on vaaleanpunainen voimaelokuva, joka lyttää tyhmä blondi -kliseen - Kulttuuri | HS.fi

Blondin kosto on vaaleanpunainen voimaelokuva, joka lyttää tyhmä blondi -kliseen

Hittikomedia juhlii naisten ystävyyttä sekä naisellisina pidettyjä mutta usein halveksittuja elementtejä kuten muotia. Reese Witherspoonin kupliva roolityö Elle Woodsina on Blondin koston paras osa.

Reese Witherspoon tähdittää hittikomediaa, joka juhlii naisten ystävyyttä sekä naisellisina pidettyjä elementtejä kuten muotia.­

13.4. 2:00 | Päivitetty 13.4. 9:59

Blondin kosto ★★★

USA 2001

Liv klo 22.05

Elle  Woods ei välttämättä herätä mielikuvia roolimallista. Blondin kosto -komedian päähenkilö pukeutuu vaalean­punaiseen, kantaa laukussaan pientä koiraa ja kasvoillaan kestohymyä. Huippuyliopisto Harvardiin tekemällään hakuvideolla hän poseeraa glitterbikineissä ja lilluu uima-altaassa.

Vuonna 2001 valkokankaat valloittaneesta Woodsista on kuitenkin tullut yksi popkulttuurissa ahkerasti viittauksia keräävistä esikuvista. Blondin koston feministisistä ulottuvuuksista kirjoittavat niin teokseen lapsena ihastuneet kuin sittemmin jälkiviisastuneet toimittajat pitkin internetiä.

Elokuvan teho on sen jännitteessä uskottavuuden ja tyttömäisyyden välillä.

Alussa kalifornialainen Woods (Reese Witherspoon) opiskelee muotia, johtaa sisarkunnan asuntolaa ja toivoo pian avioituvansa poikakaverinsa kanssa. Kun poikakaveri tekee kuitenkin selväksi, että kaipaa rinnalleen ”Jackien, ei Marilyniä”, silmistynyt nainen hakee miehen perässä Harvardiin lakia lukemaan.

Karen McCullah ja Kirsten Smith tekivät elokuvan käsikirjoituksen Amanda Brownin romaanin pohjalta. Käsikirjoittajaparilla oli taustallaan jo onnistuminen nuorisokomedian 10 Things I Hate About You (1999) kanssa, mutta odotukset blondikomedian suhteen olivat maltilliset.

Ohjaajaksi palkattiin ensikertalainen Robert Luketic, ja elokuvan budjetiksi on arvioitu 18 miljoonaa dollaria. Komedia tuotti summan takaisin jo avausviikonloppunaan, ja kokonaisuudessaan lipputuloja kertyi yli 140 miljoonan dollarin edestä.

Jokin tyttömäisen energian pyörteessä vetosi – niin kuin se oli vedonnut 1990-luvulla muun muassa Cluelessin ja Spice Girlsien muodossa.

Hittikomedia juhlii naisten ystävyyttä sekä naisellisina pidettyjä mutta usein halveksittuja elementtejä kuten muotia. Se myös korostaa uskoa omiin kykyihin ja oikeutukseen. Kun Woods törmää yliopiston käytävällä ex-poikaystäväänsä, joka ällistelee, kuinka nainen on päässyt lakitieteelliseen, Woods vastaa viattomin ilmein: ”Ai, niin kuin se olisi vaikeaa?”

Tarina on sitä paitsi kirjoitettu ovelasti niin, että juuri Woodsin tietous jumppaohjelmista, merkkikengistä ja permanenteista tekee hänestä pätevän asianajajan.

Yksilökeskeinen ja naisvetoinen menestystarina sopi aikansa henkeen, mutta ei sen tenho ole sittemmin kadonnut. Blondin kosto poiki jatko-osan sekä musikaalin, ja tekeillä olevalle elokuvasarjan kolmannelle osalle kaavaillaan ensi-iltaa vuodelle 2022.

Tuleva elokuva tarjoaa mahdollisuuden päivittää leffasarjan feminismiä tähän päivään, mutta päähenkilö ei vaihdu. Witherspoonin kupliva roolityö Elle Woodsina onkin Blondin koston paras osa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat