Lyhytelokuvasikermässä koiranhoitajan pesti saa ikäviä piirteitä ja sisarukset toteuttavat äitinsä viimeistä toivetta - Kulttuuri | HS.fi

Lyhytelokuvasikermässä koiranhoitajan pesti saa ikäviä piirteitä ja sisarukset toteuttavat äitinsä viimeistä toivetta

Uusi Kino esittelee elokuvakoulu Ampin lopputöitä. Luonnollinen monikielisyys, kulkeminen ja kuolemakin kuuluvat katsauksen kokoaviin teemoihin.

Maria Tyminski näyttelee Koiranpäivässä nuorta ja innostunutta koiranhoitajaa Srnaa, jonka hoidokki kuolee.

13.4. 2:00 | Päivitetty 13.4. 9:59

Tie pitkän elokuvan tekoon käy usein lyhytelokuvien kautta, ymmärrettävän tarpeellisena astinlautana ja osaamisen mittarina. Tuokin kynnys saattaa näyttää ylittämättömän korkealta: matkaa jokamiehenlajina harrastettavasta kotivideoiden teosta kertyy pitkälti.

AMPI eli Academy of Moving People and Images määrittelee itsensä elokuvakouluksi liikkuville ihmisille – heille, jotka ovat saapuneet Suomeen esimerkiksi turvapaikanhakijoina, opiskelijoina tai työn takia.

Akatemian perustaja Erol Mintas on korostanut, ettei se ole sosiaalinen projekti, vaan vaihtoehtoinen elokuvakoulu, jonka tarkoituksena on löytää tuoreita narratiiveja ja uusia tarinankertojia.

Määre välittyy Uuden Kinon tämänkertaisesta lyhytelokuvien sikermästä, joka esittelee Ampin viimevuotisia lopputöitä. Luonnollinen monikielisyys, kulkeminen ja ehkä sattumoisin kuolemakin kuuluvat katsauksen kokoaviin teemoihin, usein voideltuna absurdinoloisella huumorilla.

Jelica Jerinicin Koiranpäivä on muodoltaan selkeä filmi­novelli koiranhoitajasta, jonka pesti saa ikäviä käänteitä. Uzair Amjadin Paper promises on vi­suaalisuutta korostava kurkistus lehdenjakamisen aloittamiseen.

Roxana Sadvokassovan Tuhkat seuraa toraisia sisaruksia toteuttamassa äidin viimeistä toivetta.

Töistä omaperäisimmäksi, vaan ei välttämättä onnistuneimmaksi, kohoaa Mariangela Pluchinon haastava Leonarda – liha ei ole heikko, jossa saippuoita valmistava vegaaniäiti tuntee vetoa tappamiseen. Makaaberi tyyliharjoitelma pohjautuu sarjamurhaaja Leonarda Cianciullin tapaukseen.

Uusi Kino, Teema klo 23.25 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat