S-ryhmää palvelleet valtavat logistiikkahallit puretaan pian, mutta sitä ennen tiloissa pääsee ihailemaan 40 taiteilijan luomaa katutaidetta - Kulttuuri | HS.fi

S-ryhmää palvelleet valtavat logistiikkahallit puretaan pian, mutta sitä ennen tiloissa pääsee ihailemaan 40 taiteilijan luomaa katutaidetta

Katutaidetta ja nykytaidetta yhdistävä tapahtuma hyödyntää tänä vuonna entisen logistiikkakeskuksen tiloja Espoossa.

Kera-hallit ovat tarjonneet Concreaten taiteilijoille runsaasti tilaa. Etualalla teostaan työstää Saara Salmi.­

16.4. 2:00 | Päivitetty 16.4. 7:43

Espoossa järjestetään ensi lauantaista alkaen nyky- ja katutaidetta yhdistävä tapahtuma Concreate Urban Art Festival.

Toista kertaa järjestettävä tapahtuma on tänä vuonna toteutettu entiseen logistiikkakeskukseen, Keran halleille. Avoimen haun kautta valitut yli 40 taiteilijaa ovat työstäneet tiloihin esimerkiksi seinämaalauksia, graffiteja sekä installaatioita.

Saara Salmi ja Eric Leraillez työstämässä teoksiaan Concreate-festivaalille huhtikuun alussa. Jutun kaikissa kuvissa teokset ovat vielä syntymässä.­

Viime vuonna Concreate nähtiin pienimuotoisempana Itä-Pasilan kaduilla Helsingissä. Uusi paikka on tarjonnut laajemman ja monipuolisemman alustan.

”Käytössä on hyvin erilaisia tiloja: on isoa hallitilaa, erikokoisia seiniä sekä pienempiä toimistotiloja”, kertoo festivaalin järjestäjiin kuuluva Jaakko Blomberg.

Uniqeco Design eli Leena Tuomanen vielä keskeneräisen, luonnosta inspiroituneen teoksensa äärellä.­

S-ryhmän logistiikkayritykseltä vuoden 2018 lopulla käyttämättömäksi jääneet hallit ovat viime vuosina olleet väliaikaisesti eri yritysten ja kulttuuritoimija Kera-kollektiivin käytössä. Hallit aiotaan purkaa uuden asuinalueen alta, mahdollisesti jo loppuvuodesta alkaen.

Tiloihin syntyneeseen taidekokonaisuuteen pääsee tutustumaan avajaisviikonlopusta 17.–18. huhtikuuta alkaen toukokuun loppupuolelle saakka.

Sen jälkeen näyttely on auki myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina, esimerkiksi erilaisten tapahtumien yhteydessä. Teokset jäävät Keran halleille lokakuuhun saakka, jolloin rakennusten purkamisen on suunniteltu alkavan.

”Alkuperäinen visio oli, että näissä tiloissa myös tapahtuisi. Avajaisiinkin oli tarkoituksena yhdistää musiikkia, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja”, Blomberg kertoo.

Koronaepidemian vuoksi oheistapahtumien järjestämistä pitää nyt lykätä. Halleille otetaan yleisöä sisään rajatusti, ja kävijöiltä edellytetään maskin käyttöä.

Juliana Hyrrin maalaus sekä täyttää että esittää kokonaista huonetta.­

Concreate-festivaalia kaavaillaan tulevaisuudessa toteutettavaksi myös muihin tiloihin ja kaupunkeihin.

”Urbaani ympäristö voi vaihtua, mutta idea on sama: Joukko taiteilijoita työstää johonkin paikkaan paljon teoksia kerralla”, Blomberg toteaa.

Concreate Urban Art Festival Keran halleilla Espoossa la–su 17.–18.4. sekä 21.4.–29.5. ke–la klo 13–20.

Graffitiprofessors-ryhmän keskeneräistä työnjälkeä.­

Iikka Asimontin keskeneräinen teos kuvattuna huhtikuun alussa.­

”Nykyaikaiseksi maagisen realismin” tekijäksi kuvailtu Taneli Stenberg maalaamassa Concreate-teostaan huhtikuun alussa.­

Kookkaan koirateoksen Concreateen loi oululaisarkkitehti Timo Tyynismaa.­

Monien Concreate-teosten mittakaava on suuri. Jesse Pasanen (oik.) työstää teostaan, vasemmalla seinällä graffitiryhmä Trama Teamin töitä.­

Hilkka Helmi hyödyntää teoskokonaisuudessaan niin spraymaaleja kuin kollaasiakin.­

Plan B:n yhteiskuntakriittisissä teoksissa esillä on monia tuttuja poliitikkoja.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat