Kesän suuria festivaaleja perutaan nyt urakalla: Provinssi, Ilosaarirock ja Tuska jäävät taas järjestämättä - Kulttuuri | HS.fi

Kesän suuria festivaaleja perutaan nyt urakalla: Provinssi, Ilosaarirock ja Tuska jäävät taas järjestämättä

Ilosaarirockin toiminnanjohtajan mukaan ainoa, millä kesän tapahtuma olisi voitu pelastaa, olisi ollut suora taloudellinen tuki, mutta sellaista ei tänä vuonna saatu.

Vesalan faneja vuoden 2019 Provinssissa.­

16.4. 10:09 | Päivitetty 16.4. 12:43

Epäselvä pandemiatilanne on aiheuttamassa suurten festivaalien perumissuman. Perjantain aikana perumisesta on ilmoittanut jo kolme suurta festivaalia.

Seinäjoen Törnävänsaarella järjestettävä Provinssi jää juhlimatta pandemian vuoksi. Festivaali jäi järjestämättä samasta syystä myös viime vuonna.

Festivaalin järjestäjät kertovat tiedotteessa, että energia aiotaan keskittää ensi vuoteen. Seuraavan kerran Provinssi järjestetään 30.6.–2.7.2022 .

”Neuvottelut lukuisten artistiorganisaatioiden kanssa ovat parhaillaan käynnissä ja uutisoimme kesän 2022 kiinnityksistä heti niiden vahvistuttua”, festivaalilta kerrotaan.

Sama kohtalo on Joensuun Ilosaarirockilla. Festivaalia järjestävä Joensuun Popmuusikot ry ilmoittaa peruvansa tapahtuman jatkuvasti muuttuvan ja yhä epävarman koronatilanteen vuoksi.

Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen sanoo HS:lle, että ainoa, millä kesän tapahtuma olisi voitu pelastaa, olisi ollut suora taloudellinen tuki, joka olisi korvannut mahdolliset tappiot.

Koska sellaista ei ole valtiovallan taholta luvattu, ei järjestäjillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin viheltää peli poikki tämän kesän osalta.

”Nyt me vähän hengähdetään, aletaan sopeuttamaan kuluja ja suunnataan jo katseet seuraavaan vuoteen.”

Ilosaarirock on tapahtuma, jolla on miljoonien eurojen kulut. Alihankkijoiden sopimukset ovat niin arvokkaita, ettei festivaali pystynyt solmimaan niitä näin epävarmassa tilanteessa.

”Mitä lähemmäs festivaalia mennään, sitä suuremmaksi kulut kasvavat. Jokainen tapahtuma joutuu suhteuttamaan tätä omaan talouteensa. Meidän oli pakko viheltää peli poikki tässä vaiheessa.”

Ilosaarirockin oli määrä juhlia 50-vuotista taivaltaan tänä kesänä. Hattunen sanoo, että peruminen on ainoa keino varmistaa, että festivaalilla on edessään tulevatkin 50 vuotta.

”Tappiolliset vuodet eivät saa vaarantaa tulevaisuutta. Viime vuonna saimme hyvin tukia, mutta tänä vuonna tukia ei ole saatu, joten tappiot on katettava itse.”

Hattunen osallistuu aktiivisesti valtakunnallisen populaarimusiikkitapahtumien etujärjestön Livefinin toimintaan, joka pyrkii vaikuttamaan edelleen siihen, että pienet tapahtumat pystyttäisiin järjestämään tänäkin kesänä.

Kysymykseen siitä, mitä valtiovalta olisi voinut tehdä toisin, Hattunen vastaa näin:

”Korona ei ole kenenkään vika. Ainoa keino, millä me olisimme voineet jatkaa toimintaa, olisi ollut suora taloudellinen tuki ja tappioiden korvaaminen. Toteutuneen tapahtumatakuun 30 prosentin omavastuu oli meille liian suuri, ja kulukatto puolestaan liian pieni.”

Hattunen vetoaa festivaalikävijöihin, että nämä säilyttäisivät jo hankitut pääsyliput tai ostaisivat uudet liput.

Perjantaina perumisesta ilmoitti myös Tuska: festivaalia ei järjestetä tulevana kesänä.

”Tuskan järjestämiselle ei vallitsevassa tilanteessa valitettavasti ole edellytyksiä. Meillä, yleisöllä ja artisteilla on tietyt odotukset tapahtumaa kohtaan, eikä niitä voida tässä tilanteessa toimittaa. Peli on pakko viheltää tässä kohtaa poikki ja siirtää katse kohti moshpit-kesää -22”, festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kertoo tiedotteessa.

Tuskan promoottori Jouni Markkanen kertoo, että vuoden 2022 Tuskan ohjelmasuunnittelu on jo aloitettu. ”Pyrimme kertomaan esiintyjistä lisää mahdollisimman pian. Artistien halukkuus palata lavoille on ennennäkemättömällä tasolla, joten uskon ohjelman muodostuvan hyvin kiinnostavaksi.”

Kesän suurista festivaaleista peruttiin aiemmin tällä viikolla Ruisrock. Asiasta kerrottiin eilen torstaina.

Aiemmin perumisesta ovat tiedottaneet muun muassa Helsingin Sideways, Tampereen Rockfest ja Raumanmeren juhannus.

Elokuuksi suunnitellusta Helsingin Flow Festivalista kerrotaan, että tilanne on haastava, mutta peruutuspäätöstä ei ole festivaalin osalta tehty.

Pöydällä olevat exit-suunnitelma ja tapahtumatakuu eivät ehtineet jo peruttujen tapahtumien avuksi, ja siksi elävän musiikin edunvalvontajärjestö Livefin vaatii valtiovallalta nyt järeämpiä toimia.

Yhdistys vaatii jäsenilleen ja koko elävän musiikin yksityissektorille soveltuvaa suoraa tukea sekä yhdenvertaisempaa ja enemmän konkretiaa sisältävää exit-suunnitelmaa.

”Hallituksen exit-suunnitelman mukaisesti näin isojen tapahtumien järjestäminen ei ole mahdollista. Mahdollisiin yleisömäärärajoituksiin ja turvavälien säilyttämisen vaatimukseen ei voida näiden tapahtumien järjestelyissä vastata. Suunnitelmassa on liikaa muuttujia”, kirjoittaa tiedotteessa Livefin ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.

Livefinin mukaan tapahtumatakuun aikajänne on nyt esitetyssä mallissa riittämätön. Takuun tulisi ulottua yhdistyksen mukaan takautuvasti niille, jotka joutuvat tekemään päätöksiä perumisesta jo tässä vaiheessa, ennen tukimallin valmistumista. Lisäksi sen tulisi ulottua vuoden loppuun saakka, sillä tällä hetkellä se sulkisi ulos klubitoiminnan ja monia talvikauden festivaaleja.

”Kehotamme työ- ja elinkeinoministeriötä nyt varmistamaan, että tapahtumatakuu auttaa aidosti niitä tapahtumia ja festivaaleja, joilla järjestämiseen on vielä mahdollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että takuusta poistetaan 30 prosentin omavastuu ja jokainen toimija voi hakea tukensa itse”, Lahtinen sanoo.

”Alan ehdotukset on nyt otettava huomioon. Vuoden verran ollaan ratkaisuja esitetty ja niiden kuulematta jättäminen ei ole enää vaihtoehto. Kesäfestivaalien peruuntumisten vyöry puhuu siitä karua kieltään”, Lahtinen päättää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat