Kun koronavirus talttuu, murhaaja astuu esiin – Kari Häkämies sai aikaan kunnon dekkarijuonen ja vihdoin naishahmonkin - Kulttuuri | HS.fi

Kun koronavirus talttuu, murhaaja astuu esiin – Kari Häkämies sai aikaan kunnon dekkarijuonen ja vihdoin naishahmonkin

Valtapelit tulevat kuvatuksi, mutta henkilöt jäävät pääosin sen nappuloiksi.

Kari Häkämies kuvattuna Vallanjano-romaaninsa julkistustilaisuudessa SuomiAreenassa Porissa 19. heinäkuuta 2018.­

16.4. 15:10

Romaani

Kari Häkämies: Pormestari-painajainen. Crime Time 316 s.

Turussa menee hyvin. Korona on taltutettu, mitä nyt kättelyä vältetään. Kokoonnutaan ja käydään taajaan ravintoloissa, joita ilmestyy joenvarteen koko ajan lisää. Jopa salainen seksiklubi pyörii täyttä päätä.

Myös kunnallisvaalit aiotaan järjestää ajallaan. Paikallispolitiikka on tavanomaista vääntöä. Uusi pormestari pitää sentään valita. Väistyvä johtaja tietysti tuskailee, etteivät nuoremmat tajua taloudenpidon ja velkaantumisen sääntöjä.

Ja sitten kaikki menee uusiksi. Vain pari murhaa, ja Ilta-Sanomien otsikko kertoo, että ”Kuolema kulkee Turussa”.

Nykyisin Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtajana työskentelevän Kari Häkämiehen dekkarissa Pormestari-painajainen murhataan ensin vihreiden naispoliitikko, jolla taisi olla halua kaupunginjohtajaksi puolueen virallisen ehdokkaan ohitse.

Paikalle lähetetään Häkämiehen aiemmista kirjoista tuttu murharyhmän kaksikko Söder ja Joronen.

Vastapainoksi tuodaan nuorempi turkulainen komisario ja Ilta-Sanomien toimittaja, molemmat naisia, onneksi teräviä ja tolkullisia, ja vielä keskeisiä miehiä selvästi nuorempia. Toimittaja tekee omaa selvitystyötään, mikä tuo kirjaan oman, toimivan juonteensa.

Onnistunut veto sikälikin, että eihän noita äijiä oikein kestäisi, kun väistyvä kaupunginjohtajakin on kokoomuksen veteraani. Tuttuun tapaansa Häkämies tuo kuvaan myös pari karikatyyria, kuten paikallispolitiikan toimittajan, joka on valmiina lähtemään oluelle yhtä taajaan kuin vanha änkyrä Joronen.

Dekkarina Pormestari-painajainen on kelvollinen, juoneltaan jopa edellisiä Häkämiehen kirjoja hivenen parempi. Ihmiskuvaus kantaa juuri ja juuri: valtapelit tulevat kuvatuksi, mutta henkilöt jäävät pääosin sen nappuloiksi.

Yliopistomieskin on juonessa mukana, tosin melkoinen sekopää. Porvareita vastustava peruslain asiantuntija on kiinnostunut huumeista ja bakkanaaleista. Vyyhtiin liittyy epäilyttävä kiinalainen liikemies ja sitä tietä koko Kiinan valtio.

Kaikkia langanpäitä Häkämies ei saa oikein punotuksi yhteen.

Murharyhmän kaksikko hoitaa tietysti hommansa, kuten Söder itsekin jo etukäteen ilmoittaa. Koko tarinan olisi voinut saman tien kertoa Iltiksen toimittajan näkökulmasta. Vaikka hänkin saattaa olla parin muun piirteen tapaan ruotsalaisista dekkareista lainattu, hän on tämän dekkarin suola ja paras hahmo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat