Muusikko Leo Stillman sanoo olevansa klassinen nollasta sataan -tyyppi, mutta nyt hän opettelee hallitsemaan impulsiivisuuttaan - Kulttuuri | HS.fi

Muusikko Leo Stillman sanoo olevansa klassinen nollasta sataan -tyyppi, mutta nyt hän opettelee hallitsemaan impulsiivisuuttaan

Leo Stillman etsii tasapainoa taiteen tekemisen ja rauhoittumisen välille. Hän haluaa oppia nauttimaan siitä, mitä on jo saavuttanut.

”Rakastan oman vision toteuttamista”, perustelee Leo Stillman siirtymistään soolouralle.­

19.4. 2:00 | Päivitetty 19.4. 6:33

Kolmenkympin kriisiin pieni breikki on tehnyt hyvää, pohtii laulaja ja lauluntekijä Leo Stillman pilke silmäkulmassa.

Stillman voitti vuoden 2017 tulokkaan Emman ja varasti gaalassa show’n riehakkaalla kiitospuheella. Sen jälkeen esiintymisiä riitti noin 100 keikan vuositahdilla. Pieni burnout oli Stillmanin mukaan jo lähellä, kunnes keväällä 2020 esiintyvien taiteilijoiden työ loppui toistaiseksi, eikä Stillmanin toisen albumin kiertue toteutunutkaan.

”Olin juossut laput silmillä kuin hevonen. En osannut pysähtyä käsittelemään unelmia, jotka olin saavuttanut”, Stillman sanoo.

”Tämä oli nuijalla päähän puupäätä -tilanne. Ymmärsin, ettei koko ajan tarvitse pyrkiä johonkin ollakseen itselleen tärkeä. Välillä voi myös pysähtyä ja olla ylpeä kaikesta tekemästään.”

Levyn lisäksi viime vuonna syntyi Stillmanin esikoinen. Uusi ”maailman tärkein duuni” on avannut taiteilijan silmiä.

”Nautin pienistä ihanista asioista, kuten leivän ja puhtaan pyykin tuoksusta, joita en aiemmin ollut huomannut.”

Ensimmäisen biisinsä Stillman kertoo tehneensä jo kolmevuo­tiaana. Hän oli varastanut kaupasta karkkia ja saanut saarnan äidiltään. Stillman näki painajaisia ja pelkäsi, mitä rikolliselle tielle lähtemisestä voisi seurata. Oloa helpotti itse kehitetty laulu vankilaan joutumisesta.

”Ehkä minun tapani on aina ollut luoda päässä pyörivistä ahdistavista asioista musiikkia.”

Stillmanin kuusilapsisessa kodissa musiikki oli aina läsnä. Isä soitti pianoa ja kitaraa ja kuunteli suomalaisia klassikoita.

Stillman katseli mestareita areenalla ja mietti kitara kädessä veljensä Hugon kanssa, että tuollaisen elämän hekin haluavat. Veljensä kanssa Stillman myös nouti Emmansa.

Coolein tyyppi oli silti Michael Jackson, ja Stillman pukeutui kuin esikuvansa myös silloin, kun äiti vei poikansa Aira Samulinin tanssitunneille Lepakkoon.

”Muskarissa kärsivällisyyteni ei riittänyt kitaransoiton opetteluun. Koulussa sijainen sai minut testaamaan rumpuja ja hurahdin siihen täysin 11-vuotiaana.”

Pari vuotta myöhemmin Stillman perusti kavereidensa kanssa Deep Vain -bändin, joka oli kasassa melkein kymmenen vuotta. Treenikämppä oli Stillmanin isän purjelaivassa. Musiikin lisäksi opeteltiin elämää, puhuttiin tytöistä ja otettiin ensimmäiset kännit.

Nuorena alkanut harrastus opetti paljon. Järjestettiin bändi-iltoja ja tehtiin satoja keikkoja, myös Virossa ja Espanjassa.

Kaverit tarjosivat suojan nuorelle, joka haki paikkaansa maailmassa.

”Minua kiusattiin, kun olin vähän outo ja minulla oli viikset. Mutta voi voi, mitä sitten, me olimme bändinä vastaan kaikki muut”, Stillman sanoo.

”Teemme Hugon kanssa edelleen kaiken kimpassa ja puhuimme juuri siitä, miten hienoa on, että kavereista on muodostunut iso perhe.”

Peruskoulun jälkeen Stillman kävi vuoden Roihuvuoren kokkikoulua, mutta lopetti kesken, koska ei saanut vapaata.

”Ajattelin, että pitäkää soppakulhonne ja kauhanne, minä lähden Espanjaan keikalle.”

Vuonna 2010 perustettu Face of God toimi viisi vuotta, mutta ei saanut levytyssopimusta. ”Riffeistä riitely” tuntui raskaalta, joten Stillman siirtyi soolouralle. ”Rakastan oman vision toteuttamista.”

Stillman kiersi Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani -yhtyeen lämmittelijänä. Debyyttialbumi Leo ilmeistyi 2017.

Musiikin rinnalla Stillman on koko ajan tehnyt töitä isältä perittyjen perinnepurjelaivojen kanssa. Hän on mukana kolmen laivan ylläpidossa.

”Sekin olisi ihan täysipäiväistä työtä”, Stillman naurahtaa.

”Laivoista vastaa hyvä porukka ja olen itse pienessä roolissa. Olen hyvä visioimaan. Kesällä teemme yleisöpurjehduksia ja yhteistyötä saunalauttojen kanssa, jos rajoitukset sallivat.”

Lisäksi Stillman on mukana pyörittämässä purjelaivojen ravintoloita. Jan Mayen -laivalla kaksi kertaa pop up -hengessä ja huippukokki Matti Jämsenin johdolla toiminut projektiravintola Soromnoo keräsi paljon huomiota.

Jämsenin kuolema viime vuoden lopussa oli surullinen yllätys Stillmanille. Ravintolatoiminnan lähitulevaisuus on auki myös koronan takia.

Stillman sanoo olevansa klassinen nollasta sataan -tyyppi. Hän tekee paljon, innostuu palavasti ja menettää mielenkiintonsa nopeasti.

Nyt hän on opetellut löytämään tasapainoa eri töiden välille ja hallitsemaan impulsiivisuuttaan. Siinä auttaa liikunta, johon Stillman kertoo hurahtaneensa.

Ja vaikka elämässä tulisi haasteita, yhdestä asiasta Stillman on varma.

”Niin kauan kuin aurinko nousee, kaikki on mahdollista. Kuulostaa naiivilta, mutta se auttaa minua pääni kanssa. Välillä tykkään ajatella överisti ja vain nauttia. Tykkään olla hömppä.”

Leo Stillman

Syntyi Helsingissä 1991.

Aloitti sooloartistina 2016. Julkaissut albumit Leo 2017 ja Mä rakastan sua 2020. Tekee parhaillaan kolmatta levyä.

Perusti 2019 Junon ja Wäinö Walleniuksen kanssa Kuohu-yhtyeen, joka on julkaissut tänä vuonna kaksi singleä.

Palkittiin vuoden 2017 tulokkaan Emma-palkinnolla.

Esiintynyt Dave Lindholmin roolissa elokuvassa Love Records – Anna mulle lovee 2016.

Mukana Iholla-tositelevisiosarjassa 2021.

Asuu Helsingissä. Kohta yksivuotias lapsi.

Harrastaa kuntosalia, padelia, lenkkeilyä, kiipeilyä, ruoanlaittoa ja saunomista.

Täyttää 30 vuotta huhtikuun 24. päivä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat