Mike Newell tunnetaan menestyselokuvistaan, mutta 1940-luvun Guernseylle sijoittuvasta romanttisesta komediasta tuli imelä floppi - Kulttuuri | HS.fi

Mike Newell tunnetaan menestyselokuvistaan, mutta 1940-luvun Guernseylle sijoittuvasta romanttisesta komediasta tuli imelä floppi

Kliseet, siirappi ja hankala nimi raskauttavat Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville -elokuvaa.

Lontoolaiskirjailija Juliet Ashton (Lily James) matkustaa sodan jälkeen Guernseyn saarelle ja lumoutuu sekä rustiikkisista maisemista että tapaamastaan salskeasta maajussista.­

17.4. 2:00 | Päivitetty 17.4. 9:36

Kirjallinen piiri perunan­kuoripaistoksen ystäville ★★

The Guernsey Literary Potato Peel Pie Society, Britannia 2018

TV1 klo 21.10 ja Areena (K12)

Toisessa maailmansodassa Saksa onnistui miehittämään Britannialta vain sen saaret Englannin kanaalissa. Niistä Guernsey toimii taustana raskaalla nimellä varustetulle elokuvalle.

Se kertoo saksalaisten hämäämiseksi ja sodan vaivojen lievittämiseksi perustetun kirjakerhon jäsenistä, kuten salskeasta sikafarmarista Dawsey Adamsista (Michiel Huiman) ja kirjailija Juliet Ashtonista (Lily James), joka saapuu kerhon vieraaksi ­pian sodan jälkeen.

Eletään vuotta 1946, joten sodan kauhut ovat kaikilla tuoreessa muistissa. Lontoossa Julietin ura on lähdössä lupaavaan nousuun ja hän juoksentelee kekkereillä kivan amerikkalaisen poikaystävänsä kanssa.

Silti Juliet jättää kaiken ja säntää suin päin Guernseylle, kun saa kivoja kirjeitä kirjapiiriltä. Hän vaihtaa juhlasalit maalaismaisemaan ja samppanjan kotipolttoiseen giniin.

Saarella yksi puuttuu piiristä, mutta hänestä ei puhuta. Juliet alkaa penkoa sodanaikaisia traagisia tapahtumia pala palalta.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville edustaa romanttista komediaa ja historiallista draamaa, jotka ovat brittiläisen viihde-elokuvan leipälajeja.

Atlantin molemmin puolin työskennellyt veteraaniohjaaja Mike Newell (s. 1942) tunnetaan muun muassa menestyselo­kuvasta Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994), jota pyöritetään telkkarissa alvariinsa, muun muassa tasan viikon päästä Teemalla.

Newellin pitäisi siis osata tällaiset elokuvat vaikka unissaan, mutta tällä kertaa on syntynyt vähän innoton ja muotopuoli viritelmä.

Perunankuoripaistos noudattaa lajityyppien kaavoja. Niistä kuluneimpia on kaupunkilainen seikkailemassa maaseudun vähän outojen mutta herttaisten, rustiikkisten ja aitojen asukkaiden parissa. Vääjäämättä kaupunkilaiset ihastuvat maanläheiseen ja yksinkertaiseen elämään.

Kliseisen ihastuttavien sattumusten ohella juonessa on hataria käänteitä, jotka voivat tuntua uskottavilta vain, jos mieltyy ylenpalttiseen söpöyteen. Opettavainen sanoma sydämen seuraamisesta tuntuu piinallisen pinnalliselta.

Hupsuin on päähenkilö, jonka impulsiivinen käytös olisi ­outoa teinillekin saati sitten muka terävälle aikuiselle.

Toki ajankuva – puvustus ja lavastus – on tehty moitteettomasti, vaikka elokuva kuvattiin Devonissa eikä Guernseylla.

Mutta tukevat puitteet eivät oikein riitä, kun sisältö on siirappista höttöä.

Jo vuosia aiemmin oli Kate Winslet kiinnitetty elokuvan pääosaan ja Kenneth Branagh ohjaamaan. Mikään ei takaa, että he olisivat onnistuneet imellyksen kanssa yhtään paremmin.

Ja se Guernseyn kirjallisuuspiiri perunankuoripaistoksen ystäville on tässä: Amelia (Penelope Wilton, vas.), Elizabeth (Jessica Brown Findlay), Eli (Kit Connor), Eben (Tom Courtenay), Isola (Katherine Parkinson) ja Dawsey (Michiel Huisman).­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat