Häirinnästä syytetty koreografitähti Liam Scarlett on kuollut 35-vuotiaana - Kulttuuri | HS.fi

Häirinnästä syytetty koreografitähti Liam Scarlett on kuollut 35-vuotiaana

Scarlettin esitys peruttiin Tanskassa perjantaina häirintäsyytösten takia.

Liam Scarlett työskenteli koreografina etenkin Lontoon Royal Balletissa, mutta hänen teoksiaan esitettiin ympäri maailmaa.­

18.4. 13:01

Kansainvälisesti arvostettu koreografi Liam Scarlett kuoli 35-vuotiaana perjantaina. Kuolinsyy ei ole tiedossa. Kuolemasta uutisoi brittilehti Guardian lauantaina. New York Timesin mukaan Scarlett löytyi kuolleena kotoaan Ipswichistä.

Scarlettin perhe tiedotti ”rakkaan Liamimme ennenaikaisesta kuolemasta” ja pyysi kunnioittamaan heidän yksityisyyttään suruaikana.

Useat kulttuurilaitokset kuten Royal Opera House Lontoossa ja Uuden Seelannin School of Dance kirjoittivat Twitterissä surunvalittelunsa.

Perjantaina Tanskan kuninkaallinen teatteri tiedotti peruvansa balettiesitys Frankensteinin, koska oli tullut ilmi vierailevan koreografin häiritsevää käytöstä. Esityksiä oli suunniteltu keväälle 2022.

”Ei-hyväksyttävän käytöksen” sanottiin tapahtuneen harjoituksissa vuosina 2018 ja 2019.

”Emme halua esittää kyseisen koreografin töitä tällä hetkellä, ja Frankenstein on siten peruttu”, kööpenhaminalaislaitoksen johtaja Kasper Holten sanoi tiedotteessa.

Scarlett jätti työnsä Lontoon Royal Ballet’n eli Englannin kuninkaallisen baletin pääkoreografina vuonna 2020.

Syynä olivat epäilyt oppilaiden häirinnästä. Seitsemän kuukautta kestäneissä tutkimuksissa laitos ei löytänyt ”aihetta lisätoimenpiteille”. Scarlett silti lopetti pestinsä maaliskuussa 2020.

Monet tanssilaitokset katkaisivat yhteistyönsä Scarlettin kanssa häirintäsyytösten tultua julki.

Scarlett oli yksi maailman menestyneimmistä koreografeista. Hän työskenteli muun muassa New York City Balletissa, American Ballet Theaterissa ja Miami City Balletissa ja voitti muun muassa Ursula Moreton- ja Kenneth MacMillan -palkinnot.

Ipswichissä Iso-Britanniassa vuonna 1986 syntynyt tanssija opiskeli Linda Shiptonin School of Dancingissa ja Royal Ballet Schoolissa. Hän liittyi Royal Balletin tanssijaksi vuonna 2006 ja jäi tanssimisesta eläkkeelle 2012.

Vuonna 2014 hänestä tuli nuorin täyspitkän baletin Royal Balletille tehnyt koreografi Frankenstein-teoksella.

New York Times nimitti häntä ”brittiläisen baletin ihmepojaksi”.

Helsingin Sanomissa Scarlettia kutsuttiin ”koreografian supertähdeksi” vuonna 2015, kun hänen koreografiansa Promenade Sentimentale esitettiin Lappeenrannan balettigaalassa.

”Niin pateettista, mutta niin kaunista ja herkkää”, Helsingin Sanomissa arvioitiin esitystä.

Liam Scarlettin koreografiaa No Man’s Land esitettiin Lontoossa syyskuussa 2015. Kuvassa etualalla tanssijat Crystal Costa ja Max Westwell.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat