Kiehtova dokumentti esittelee maailman ensimmäisen kansainvälisen tähtikokin: ”keittiöprikaatin” kehittäneen Auguste Escoffierin - Kulttuuri | HS.fi

Kiehtova dokumentti esittelee maailman ensimmäisen kansainvälisen tähtikokin: ”keittiöprikaatin” kehittäneen Auguste Escoffierin

Auguste Escoffier (1847–1935) on modernin gastrono­mian isä.

Ranskalaisen Auguste Escoffierin (takana) perintö jälkipolville näkyy erityisesti ravintolakeittiöiden tarkassa suunnittelussa sekä henkilökunnan sisäisessä hierarkiassa. Dokumentin dramatisoiduissa osuuksissa Escoffieria näyttelee Clément Jacqmin.­

20.4. 2:00 | Päivitetty 20.4. 13:45

Jo ensimmäinen todellinen kan­sainvälinen tähtikokki, ranskalainen ­Georges-Auguste Escoffier (1847–1935), tiesi kuinka käyttää julkisuutta.

Escoffier loihti nimikko­annoksia ravintoloissaan tiuhaan asioiville julkkiksille ja sai näin lehdet kirjoittamaan niistä. Tällaisia nimikkoannoksia ovat esimerkiksi Le Petit Moulin Rouge -ravintolassa viihtyneelle näyttelijälle Sarah Bernhardtille omistetut curaçaossa ja brandyssa uitetut mansikat sekä sopraano Nellie Melban mukaan nimetyt melba-persikat.

Nimikkoannoksia syvällisemmin Escoffierin perintö ympäri maailman näkyy ravintolakeit­tiöiden tarkassa suunnittelussa sekä henkilökunnan sisäisessä hierarkiassa. Hänen kehittämänsä niin sanottu ”keittiöprikaati” mahdollisti tasalaatuisen ruuan valmistuksen nopeassa, lähes liukuhihnamaisessa tahdissa.

Auguste Escoffierin vaikutusta nykygastronomiaan avaa kulttuurikanava Artelle tehty kiehtova ranskalaisdokumentti (2020).

Modernin gastronomian synty on yhtä kuin Escoffier. Osin dramatisoitu dokumentti seurailee hänen kokin uransa historiaa ensimmäisestä keittiöpestistä 13-vuotiaana Monte Carlon, Pariisin ja Lontoon huippuhotellien keit­tiöihin.

Tärkeä merkitys Escoffierin uralla oli sveitsiläisellä hotelliketju Ritz-Carltonin perustajalla César Ritzillä. Varsinaiseksi dynamoduoksi muodostunut parivaljakko Ritz–Escoffier siirtyi hotelleja ja niiden luksusravintoloita perus­taen eurooppalaisesta suurkaupungista toiseen ja jätti jälkeensä ihastuksesta huokailevia hedonisteja, vanhaa aristokratiaa sekä nousevaa porvaristoa, jonka huvittelunhalu oli pohjaton. Dokumentin ehdottomasti kiinnostavinta osaa onkin sen avaama ikkuna turismin ja sen myötä gastrono­mian kehitykseen Euroopassa 1880-luvulla.

Runsaat arkistofilmit elävöittävät ensimmäistä maailman­sotaa edeltävän hilpeän Belle Époque -aikakauden henkeä.

Reseptejä ja ruuanlaittovinkkejä dokumentti ei tarjoa.

Se osoittaa, että etenkään nuorta Escoffieriä ei niinkään kiinnostanut ruuanlaitto vaan kulinarismi taiteena.

Modernin gastronomian syn­ty, Teema klo 21.00 ja Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat