Hajanainen kotimainen reportaasi kertoo, miten koronan kurittamille Kanariansaarille suuntautuva siirtolaisuus ahdistaa niin paikallisia kuin jumiin jääviä tulokkaitakin - Kulttuuri | HS.fi

Hajanainen kotimainen reportaasi kertoo, miten koronan kurittamille Kanariansaarille suuntautuva siirtolaisuus ahdistaa niin paikallisia kuin jumiin jääviä tulokkaitakin

Siirtolaiset tekevät hengenvaarallisen merimatkan päästäkseen töihin, joihin usein liittyvästä riistosta paikallinen merimies lausuu: ”Ennen orjia haettiin Afrikasta, nykyään he tulevat itse.”

Achraf Chtouki­

22.4. 2:00

Kun kanarialainen eläkeläinen Valentin Afonso vielä työskenteli haudankaivajana, eräänä päivänä viimeiseen lepoon laskettiin neljäntoista venematkalla kuolleen nuoren maalliset jäännökset. Tapaus jäi kalvamaan, ja kun Afonso myöhemmin kuuli merimatkastaan hädin tuskin selvinneestä malilaisesta Mamadousta, hän meni tapaamaan tätä sairaalaan. Nyt, vuosikymmen myöhemmin, Afonso on Mamadoun perheen ”isoisä”.

Edeltävää tarinaa ei valitettavasti kuulla aikajärjestyksessä Pertti Pesosen siirtolaisuutta käsittelevässä reportaasissa Vankina Kanarialla, joka muutenkin kärsii järjestelmällisyyden puutteesta. Koronan vuoksi tyhjillään oleviin Kanarian hotelleihin majoitetut siirtolaiset kertovat ahdingostaan ja paikalliset omista murheistaan. Molempien puheissa korostuvat marokkolaistaustaiset väkivaltarikolliset.

Pidempää perspektiiviä voisi tarjota kymmenisen vuotta sitten Kanarialle matkaamalla ”unelmansa toteuttanut” länsisaharalainen Achraf Chtouki. Se ei kuitenkaan selviä, mitä Chtouki on tehnyt kaikki nämä vuodet.

Onko hän esimerkiksi työskennellyt hedelmä- tai vihannestarhoilla? Niiden tavan riistää siirtolaisia tiivistää karusti merimies Manuel Capa: ”Ennen orjia haettiin Afrikasta, nykyään he tulevat itse.”

Pesonen on tehnyt samasta ­aiheesta myös Ulkolinja-podcastin, joka osoittautuu tv-ohjelmaa huomattavasti selkeämmäksi. Siinä kuullaan perus­asiat: viime vuonna siirtolaisia saapui 23 000, enemmän kuin kertaakaan 15 vuoteen. Tämä suhteutetaan saarten kaksimiljoonaiseen väkilukuun. Myös Mamadoun tarinaa täydennetään oleellisin lisätiedoin.

Ulkolinja: Vankina Kanarialla TV1 klo 22.00 ja Yle Areena. Ulkolinja-podcast, Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat