Dokumentti näyttää kullankaivuun karut seuraukset: Jätevuoret uhkaavat Johannesburgin asukkaiden terveyttä - Kulttuuri | HS.fi

Dokumentti näyttää kullankaivuun karut seuraukset: Jätevuoret uhkaavat Johannesburgin asukkaiden terveyttä

Asiapohjaisen dokumentin ytimessä ovat ympäristö, vakava ympäristöuhka ja tietoon perustuva kritiikki.

Eteläafrikkalainen Mariette Liefferink on aktivisti, joka yrittää saada kaivosyhtiöt vastuuseen tekemistään ympäristötuhoista.­

22.4. 2:00

Kulta on likaista, sanoo Johannesburgin pölyävällä jättömaalla kävelevä Mariette Liefferink, kuusikymppinen afrikaaneri ja entinen Jehovan todistaja. Hän voisi viitata siihen, kuinka Etelä-Afrikan tasavallassa jo 150 vuotta vaikuttaneet ja noin kolmanneksen maailman kullasta tuottaneet yhtiöt ovat kohdelleet kaivostyöläisiään. Mutta dokumentissa Jozi Gold (2019) on kyse ennen kaikkea oikeasta liasta.

Louhinnan sivutuotteena on syntynyt valtava määrä uraani­jätettä, joka uhkaa nyt Johannesburgin suurkaupunkialueen asukkaiden – noin 10 miljoonaa – terveyttä. Dokumentin mukaan pelkästään Johannesburgissa on 380 radioaktiivista kaivosjätteiden sijoituspaikkaa sekä niillä 600 000 tonnia uraania, joka saastuttaa vesiä ja leviää pölyn mukana satojen kilometrien päähän.

Ympäristöaktivistiksi ryhtynyt Liefferink yrittää saada katastrofaaliseen asiantilaan muutoksen ahdistelemalla vastuutaan vältteleviä viranomaisia ja kaivos­yhtiöitä sekä valistamalla paikallisia asukkaita suosituilla ”myrkkykierroksillaan”. Eteläafrikkalaisen Sylvia Vollenhovenin ja ruotsalaisen Fredrik Gerttenin ohjaama Jozi Gold ei ole silti mikään sinnikästä yksilöä korostava sankaritarina – asiapohjaisen dokumentin ytimessä ovat ympäristö, vakava ympäristöuhka ja tietoon perustuva kritiikki.

Jozi Gold, TV1 klo 19 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat