Maailmaa vuosisatoja hallinnut brittiläinen imperiumi oli diktatuuri, kiinnostava radiosarja muistuttaa - Kulttuuri | HS.fi

Maailmaa vuosisatoja hallinnut brittiläinen imperiumi oli diktatuuri, kiinnostava radiosarja muistuttaa

Paha imperiumi -sarjan kakkososassa kerrotaan, kuinka television brittisarjat vaikuttavat suomalaiseen historiakäsitykseen.

24.4. 2:00

Oletko katsellut Downton Abbeyä, The Crownia, Victoriaa tai vaikkapa Hercule Poirot’ta? Oletko viehättynyt tv-sarjojen romantiikasta? Oletko tajunnut, mitä niissä jätetään kertomatta?

Monien brittisarjojen tapahtumat sijoittuvat brittiläisen imperiumin aikakauteen. Fiktiossa romantisoidaan edelleen kyseistä aikakautta, ja se vaikuttaa historiakäsitykseen Suomessakin.

Harri Alanteen kaksiosainen historiasarja kertoo imperiumista ja sen heijastuksista populaarikulttuurissa.

1600-luvulta alkaen kasvanut brittiläinen imperiumi, josta on edelleen rippeitä jäljellä, oli laajimmillaan maailmanhistorian suurin imperiumi, joka käsitti yli neljänneksen maapallon ­väestöstä ja jossa ”aurinko ei koskaan laskenut”.

Sarjan avausjakso ei tuota yllätyksiä mutta on hyvä kertaus diktatuurista, jossa kansalais­oikeudet eivät koskeneet ”alamaisrotuja” ja jossa pahaa perusteltiin hyvällä mitä moninaisimmin selityksin. Se myös muistuttaa, että esimerkiksi natseihin yhdistetty eugeniikka on kotoisin natsi-Saksaa vastaan taistelleesta Britanniasta.

Kokonaisuuden kiinnostavampi puolisko on kakkososa, jossa analysoidaan imperiumin kuvaa populaarikulttuurissa.

Ennen tv-sarjoja imperialistiset asenteet näkyivät kirjallisuudessa ja rönsyilivät Suomeenkin, kuten mykistävä Anni Swan -sitaatti osoittaa.

Britannian nykyinen konservatiivihallitus on ylpeä imperialistisesta historiasta, kuten tutkimusten mukaan myös puolet maan kansalaisista. Suhtautuminen saattaa kuitenkin olla murroksessa.

Paha imperiumi, Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat