Tomi Palsa halusi osoittaa, että ankeinakin aikoina on mahdollista kokea kivoja asioita – Tältä näytti rock­valokuvaajan vuosi 2020 - Kulttuuri | HS.fi

Tomi Palsa halusi osoittaa, että ankeinakin aikoina on mahdollista kokea kivoja asioita – Tältä näytti rock­valokuvaajan vuosi 2020

Valokuvaaja Tomi Palsa haluaa tuoda lehdessään esiin vuoden 2020 positiivisia hetkiä.

Tomi Palsan viime vuoden suosikki oli virolaisen Puuluupin keikka Emajõen rantamilla Tartossa.­

27.4. 2:00 | Päivitetty 27.4. 8:45

Viime vuonna keikat ja tapahtumat olivat koronaviruspandemian takia harvassa. Tästä huolimatta erityisesti rock-keikkojen kuvaajana tunnettu valokuvaaja Tomi Palsa kävi vuoden aikana kuudessakymmenessä tapahtumassa, ja nyt hän on julkaissut keikoilla ja tapahtumissa ottamistaan kuvista Tomi Palsan kuvalehti: 2020 kuvina -lehden. Valokuvien lisäksi lehdessä on myös Palsan kirjoituksia keikoista ja artisteista.

Tomi Palsa vuonna 2017.­

Palsan tie rockvalokuvaajana käynnistyi lokakuussa 1989, jolloin Lepakossa esiintyi metalliyhtye Nuclear Assault. 15-vuotias Palsa oli onnistunut saamaan kaverinsa kautta pääsyn Lepakon takahuoneeseen, jossa hän törmäsi yhtyeen basistiin Dan Lilkeriin – ja pyysi lupaa ottaa kuvan.

Kuva oli mukana Palsan vuonna 2009 kokoamassa kirjassa Tomi Palsan kuvat ja tunnelmat, joka kattaa kaksikymmentä vuotta valokuvaajan urasta. Kymmenen vuotta myöhemmin Palsa kokosi kuvistaan 300-sivuisen teoksen Valitut Palsat 2009–2019, joka ilmestyi omakustanteena viime kesänä.

Jälkimmäisen kirjan tekeminen oli niin riemastuttavaa, että Palsa halusi jatkaa työtä sen julkaisemisen jälkeenkin.

”Ettei nyt kymmentä vuotta enää menisi”, Palsa kertoo puhelimessa. ”Sitten keksinkin, että jatkossa voisin tehdä aina vuoden välein tällaisen koosteen.”

Tavoitteena on, että vuosittain julkaistavat lehdet olisivat keskenään varsin erilaisia. Ensi vuonna julkaistavaan, kuluvaa vuotta kokoavaan lehteen Palsa suunnittelee esimerkiksi sisällyttävänsä muusikoiden haastatteluja.

Nyt julkaistussa numerossa isoksi teemaksi nousee luonnollisesti korona, ja sen mukanaan tuomat keikat ilman yleisöä ja ylipäätään tapahtumien vähäisempi määrä.

Viitasen Piian keikka Espoon Louhisalissa oli ensimmäinen suoratoistokeikka, jonka Tomi Palsa kuvasi.­

Mutta ei viime vuosi missään tapauksessa ollut ilman keikkoja, Palsa huomauttaa. Kesällä oli useita pienempiä tapahtumia, esimerkiksi Suvilahdessa Helsingissä ja Turussa Logomon terassilla. Hän pääsi myös kuvaamaan useiden artistien etänä järjestämiä striimikeikkoja.

Toimeksiantoja kuvaukset eivät kuitenkaan olleet, vaan Palsa teki niitä omaan laskuunsa.

”Kyllähän siinä kävi niin, että työstä tuli harrastus”, hän toteaa.

Rakas harrastus keikoilla käyminen ja niiden kuvaaminen on tosin ollut Palsalle aina. Myös silloin, kun hän saa niistä elantonsa.

”Keikkojen merkitys on suuri. Sen huomasi nyt taas, kun ne ovat olleet välillä tauolla, että aikamoinen kaipuu on sinne elävän musiikin pariin.”

Kulttuurialan ahdinko ei ole ollut pelkästään taloudellinen, Palsa huomauttaa. Keikoilla ja tapahtumissa on kyse myös esiintyjän ja yleisön siitä saamasta henkisestä energiasta.

”Keikkojen parantavasta voimasta puhutaan liiankin vähän.”

Samuli Putro esiintyi Kallion kirkossa viikkoa ennen 50-vuotissyntymäpäiväänsä 14. elokuuta. Kirkkokonsertin erikoisuutena oli haastatteluosuus Samuli Putron äidin Eira Putron kanssa.­

Viime vuoden keikoista Tomi Palsan suosikkeja olivat Samuli Putron 50-vuotiskeikat sekä Puuluup-duon esiintyminen Tartossa. Kummastakin on Tomi Palsan kuvalehdessä keikkaraportit sekä julisteet.

Puuluupin keikan yhteydessä Palsa teki myös kymmenen päivän mittaisen Baltian-matkan, jonka aikana hän vieraili muun muassa Liettuan Ristikukkulalla. Palsa ei ole aiemmin juurikaan julkaissut kuvia keikkojen ulkopuolisesta elämästään.

Lehdessä on myös harvinaisia kuvia Tomi Palsan yksityiselämästä. Kesällä hän vieraili Liettuan Ristikukkulalla.­

Lehden kansien välissä on tarkoitus iloita vuoden 2020 positiivisista hetkistä, Palsa korostaa. Hän ei halua lehtensä kautta lisätä puhetta vuoden aikana kärsityistä vaikeuksista, vaan piristää myös ahdingon keskellä olleita ja olevia taiteilijoita.

”Haluan näyttää, että tällaisinakin aikoina on mahdollista kokea kaikkia kivoja asioita.”

Tomi Palsan kuvalehti: 2020 kuvina -lehden voi tilata sähköpostitse osoitteesta tomi.palsa@gmail.com.

Tomi Palsan kuvalehden kannessa ovat Olavi Uusivirta ja Anna Puu.­

Irina Björklund & Pauanne -yhtyettä Palsa kuvasi lokakuussa sekä Porissa että Tampereella.­

Tampereen Mediapoliksessa marraskuussa järjestetyssä Nenäpäivä-show’ssa Jarkko Tammisen esittämä Andy McCoy -hahmo haastoi Juha Torvisen, Erja Lyytisen ja Costello Hautamäen kitarabattleen.­

Sanni esiintyi YleXPopin etänä järjestetyissä koulunpäättäjäisissä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat